Güncelleme Tarihi:
Alman hükümeti, devlet televizyonu ZDF'te yayımlanan "Neo Magazin Royale" adlı programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ağır hakaretler içeren bir şiir okuyan Böhmermann'ın yargılanmasını isteyen Türkiye'nin talebini karara bağladı.
Başbakan Merkel, Türkiye'nin talebinin Alman hükümeti tarafından kabul edildiğini açıkladı.
FİKİR AYRILIĞI HABERLERİNİ DOĞRULADI
Reuters'ın haberine göre; Merkel, koalisyon içerisinde Türkiye'nin talebi konusunda ne yapılacağına ilişkin fikir ayrılıkları olduğunu belirtti.
Almanya Başbakanı, Türkiye'nin ifade ve basın özgürlüğüne saygı göstermesi gerekliliğine de dikkat çekti.
O MADDEYİ KALDIRACAKLAR
Cihan'ın haberine göre; Merkel, federal hükümetin bu konudan bağımsız olarak 103'üncü maddenin (Erdoğan'a hakaret gerekçesiyle Böhmermann'ın yargılanacağı madde) yürürlükten kaldırılması için de girişimde bulunacaklarını ve 2018'e kadar bu maddenin yerini alacak bir yasa tasarısı hazırlanacağını söyledi.
"ÇAĞ DIŞI BİR YASA"
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, 103’üncü maddenin çağın gerisinde kaldığını söyledi.
Oppermann, SPD’nin yasayı değiştirmeye hazır olduğunu, meclisin gelecek haftaki oturumunda bu yönde bir adım atabileceklerini belirtti.
Hafta başından bu yana federal hükümetin bu konudaki kararı bekleniyordu.
Deutsche Welle Türkçe'nin Der Spiegel'e dayandırdığı habere göre, karar Alman hükümeti içinde de derin görüş ayrılıklarına neden oldu. Başbakanlık dava açılmasına onay verilmesini isterken, Dışişleri Bakanlığı ise buna karşı çıktı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in yakın çevresinden alınan bilgilere göre, Alman Bakan dava açılmasına onay verilmesine sıcak yaklaşmıyordu.
Merkel ay başında yaptığı açıklamada, Böhmermann'ın okuduğu şiiri sert dille eleştirmiş ve metnin bilinçli olarak hakaret amacıyla yazıldığını söylemişti.
BAŞVURU NASIL OLDU DA ŞANSÖLYE’YE KADAR GİTTİ
Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi yabancı devlet adamları ve diplomatik temsilcilerine hakarete cezayı düzenliyor. Hakaret cezası 3 yıla kadar hapis veya para cezası öngörüyor. Eğer hakaret iftira niteliği taşıyorsa, hapis cezası 3 aydan 5 yıla kadar çıkabiliyor.
Alman Ceza Yasası’nın 104’üncü maddesinin ‘a’ fıkrası, yabancı devlet adamlarına hakarete Almanya’da dava açılabilmesi için üç şart koşuyor:
- Almanya’nın o ülkeyle diplomatik ilişkilerinin bulunması.
- Benzeri yasanın o ülkede de var olması.
- Cezanın takibi için adı geçen ülkenin Alman hükümetinden yetki talebinde bulunması.
Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği bu çerçevede, Alman Dışişleri Bakanlığı’na komedyen Böhmermann hakkında “Soruşturma başlatılması için girişimde bulunun” diye yazılı nota verdi. Alman hükümeti, Türk hükümetinin notası üzerine Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'ndan uzmanların oluşturduğu bir komisyon kurmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da "hakaret" suçunu düzenleyen 185'inci madde uyarınca Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Her iki soruşturma da ZDF kanalının merkezinin bulunduğu Mainz kentindeki savcılık tarafından yürütülüyordu.
23 NİSAN'DA TÜRKİYE'YE GELİYOR
Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel'in, Avrupa Birliği temsilcileriyle beraber 23 Nisan'da Gaziantep'i ziyaret edeceği açıklandı.
Alman hükümet sözcüsü Seibert'in açıklamasına göre Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da bu ziyarette Merkel'e eşlik edecek.