Manisa’da heyecanlandıran keşif: 3 bin 500 yıllık...

Güncelleme Tarihi:

Manisa’da heyecanlandıran keşif: 3 bin 500 yıllık...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 21:112dk okuma

MANİSA’da Genç Tunç Çağı dönemine ait 8 hektarlık Gölmarmara Kaymakçı yerleşiminde 3 bin 500 yıllık çok sayıda tahıl ambarı bulundu.

Haberin Devamı

Gediz Havzası’nın en büyük Genç Tunç Çağı yerleşimi olan ve 2014 yılında kazıların başladığı Gölmarmara Kaymakçı yerleşimi, 3 bin 500 yıllık tahıl ambarları ile büyük ilgi çekti. Kaymakçı Arkeoloji Projesi Kazı Başkanı Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Chris Roosevelt, Kazı Başkan Başkan Yardımcısı Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. 8 hektarlık bir alanda kale ve evlerden oluşan Genç Tunç Çağı yapıları Manisa’nın tarımına da ışık tuttu. Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Sinan Ünlüsoy, kazıların 2014 yılından bu yana 25-30 kişilik bir ekiple sürdürüldüğünü söyledi.

TRUVA’NIN 4 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Gölmarmara Kaymakçı’nın arkeologlar açısından da dikkat çeken bir yer olduğunu kaydeden Ünlüsoy, bölgenin Truva’nın 4 katı büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Ünlüsoy, "Burası çok büyük bir Genç Tunç Çağı yerleşimi. Türkiye’de ünlü bir Tunç Çağı yerleşimi daha var, orası da Truva. Gölmarmara Kaymakçı Truva’nın 4 katı büyüklüğündedir. Bu bölge Gediz Havzası’nda tespit edilen en büyük yerleşme" dedi. Kaymakçı yerleşiminin Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Chris Roosevelt tarafından yapılan 10 yıllık çalışmanın ardından bulunduğunu aktaran Ünlüsoy, bölgede kazılar sırasında çok sayıda büyük tahıl ambarları bulduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Manisa’da heyecanlandıran keşif: 3 bin 500 yıllık...

Ünlüsoy, "Evler ortaya çıkıyor, mimarisi hakkında bilgi ediniyoruz. Bizi en çok şaşırtan şeylerden biri yuvarlak planlı, oldukça büyük tahıl ambarlarının sayıca çokluğu oldu. Tahıl ambarlarının çoğu yerleşme terk edilirken boşaltılmış ama bazı kırıntılar kalmış. Şu ana kadar tamamıyla dolu bir ambar bulamadık. Tahıl ambarlarının içinde arpa, buğday, üzüm çekirdeği bulduk. Manisa’da üzüm üretiminin 3 bin 500 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Bulunan tohumlar Koç Üniversitesi Arkeoloji Laboratuarı’nda araştırılıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AYNI ZAMANDA TİCARET ALANI

Kaymakçı’nın yüksek kale ile çevrili büyük bir kent olduğunu aktaran Ünlüsoy, "Kalenin içinde yaklaşık 2 tane korumalı alan var. En üstte iç kale denilen alan da surlarla çevrili. Bu tip bir plan yüksek yerlere konumlandırılmış, yol güzergahlarında kaleler var. Kaymakçı bunların içinde en büyüğü. Genç Tunç Çağı’nda ticaret yolları çok önemli, özellikle metal ticareti. Bölgedeki ticaret yollarını kontrol altın almak amaçlı kaleler olduklarını düşünüyoruz" diye konuştu. Kazı alanının yanında ziyaretçi merkezi kurulmaya başlandığını kaydeden Ünlüsoy, kazı alanında bulunan materyallerin sergilenebileceğini söyledi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!