Burası Eskişehir...

Eskişehir’in gündüzünde-gecesinde dolaşırken aklıma hep şu geldi: Bu şehrin orta yaşlısı, yaşlısı yok galiba!

Haberin Devamı

Çünkü her yer genç kaynıyor, öyle böyle değil.
şehirdeki iki üniversitenin gençleri hep söylenildiği üzere Eskişehir’i dinamik bir kent haline dönüştürmüş.
Ve şehrin ambiyansı, eğer o çirkin/klasik Türk tipi apartmanları da olmasa, Avrupa şehirlerinden biri gibi (Ortaya karışık benzetme tarifi: Bir çay kaşığı Amsterdam, bir tutam Dublin, bir ölçü Stokholm). Çünkü:
Herkes gece gündüz sokakta, hep bir hareket var. Gecenin geç bir saatinde bile. Üstelik kadınlar için geç saatte sokakta olmak problem değil. Kimse onları rahatsız etmiyor.
ılginç bir şekilde köpekli insan sayısı fazla. Akşamüstü Porsuk kenarında dolaşırken mesela, köpeklerini gezdiren bir sürü genç insan gördüm.
Ayrıca eğlence yerleri birbirine çok yakın. Yürüme mesafesinde.
Hiçbir Anadolu kentinde bu kadar çok yürümemiştim...
Ve çok mekan var... Akşamüstü gidilecek olan ayrı, yemek için gidilecek olan ayrı, gece yarısı gidilecek olan ayrı. Çeşitli, alternatif, ucuz ve mekanlarda kimse kasıntı değil, ciddi ciddi eğleniyor.
Dahası; konuştuğum işletmeciler diyor ki, “ıstenirse daha çok mekan açılabilir, kapasite var”.
Kısacası Eskişehir kendi başına genç bir cumhuriyet olmuş. Sıkı bir eğlence hayatı söz konusu.
NERELERE GıTTıM?
? Konakladığım ıbis Otel’den çıkar çıkmaz (ki otel binası eskiden buğday ambarıymış!) barlar sokağında aldım soluğu. Barların önündeki kaldırımların üstünü ahşap zeminle kaplamışlar, şahane olmuş. Burada yan yana bir sürü bar var.
? Barlar sokağı sonrası uğradığım Bezgin, kentin en ünlü ve eski barlarından.
Üniversite öğrencisi olmayanı içeri almıyorlarmış.
Bezgin rahat, salaş bir bar. Herkes kendi havasında. Kavga dövüş yok, huzur var. Bezgin’de Eskişehir gece hayatının mimarlarından Reşat Gürarslan’la tanıştım. Kıpır kıpır biri, koşaradım anlattı Eskişehir gece hayatının nereden nereye geldiğini...
1995’te kimseler bar filan bilmezken Ambar adlı barı açmış Gürarslan. Ambar çok ilgi görünce gerisi çorap söküğü gibi gelmiş. Arka arkaya barlar, kulüpler açılmış.
EN ÇOK ıLGı GÖREN MEKANLAR
? şu anda gençlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar 222, Up & Down, Glow ve Buda Bar. Hayal Kahvesi artık rağbet görmüyormuş.
Up & Down; iki katlı bir mekan. Alt katı canlı performans, üst katı kafe-bar. Canlı performans gecelerinde dolup taşıyor. 222’nin canlı performans salonu da öyle.
222 koca bir eğlence kompleksi aslında. Kulübü de var, iki tane restoranı da (Majha ve Sish). Eski bir kereste fabrikasıymış burası.
222’nin biraz ilerisindeki Buda Bar ise üniversite öğrencilerini hafta sonları kapsama alanı dışında bırakan bir yer. Benim gittiğim gece (cuma) içeride daha farklı, nasıl anlatmalı, daha Reina tipler vardı.
Ama hafta içi öğrencilere yönelik -içkisi ucuz- partiler yaparak onların da gönlünü alıyormuş Buda Bar.
? Masa, Twentysix ve XXlarge adlı mekanların sahibi Bora Bektaş, Eskişehir’deki gece hayatının belli bir seviyeye geldiğini, bundan sonra Nişantaşı tarzı kafe ve barların açılması gerektiğini savunanlardan. Bu amaçla daha çok yeni ve dışarıdan hayli şık görünen XXlarge’ı hizmete sunmuş.

Yazarın Tüm Yazıları