Lefter'in aramızdan ayrılışının 4. yılı | Lefter Küçükandonyadis kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Lefterin aramızdan ayrılışının 4. yılı | Lefter Küçükandonyadis kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 13:32

Bugün, Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden Lefter Küçükandonyadis'in aramızdan ayrılışının 4. yılı. 13 Ocak 2012’de ağır zatürreye bağlı kalp yetmezliğinden vefat etmişti. Peki, Fenerbahçe’nin sembol oyuncularından olan Lefter Küçükandonyadis kimdir?

Haberin Devamı

Lefter Küçükandonyadis yada bilinen lakabıyla "Futbolun Ordinaryüsü", Fenerbahçe ve Türkiye A Milli Takımı'nda büyük başarılara imza atarak adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Fenerbahçeli taraftarlar tarafından heykeli dikilen Lefter geçtiğimiz günlerde Büyükada'da ki bulunan kabri başında anıldı. Düzenlenen anma törenine Lefter Küçükandonyadis'in ailesi, yakınları, sevenleri ve Fenerbahçeli taraftarlar katıldı.

LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS KİMDİR?

Lefter, 22 Aralık 1925 tarihinde, Büyükada'dadaki Hamam Sokak'ta dünyaya geldi. Babası balıkçılık yapan Hristo, annesi ise Argiro idi. Ailenin ikinci erkek çocuğu olan Lefter'in abisinin adı ise Panani idi. Küçükandonyadis'in ailesi 20. yüzyıl başında Arnavutluk'tan Büyükada'ya göçen Rum kökenli bir aileydi.

Haberin Devamı

Ver Lefter'e, yaz deftere!
Lefter Küçükandonyadis, futbola Büyükada'da başladı. Taksim Spor Kulübü'nün alt yapısından yetişti. Taksim Kulübü yöneticileri kendisine lisans çıkartabilmek için 1941'de mahkeme kararıyla yaşını büyüttüler. Ancak bu sayede takımda oynayabildi. 2 yıl Taksim Spor Kulubü'nde ter döktü. 1943'te askere gitti. 4 yıl süren askerlik vazifesinden sonra 1947'de İstanbul'a döndü ve Fenerbahçe kulübüne girdi. Buradaki futboluyla dikkat çeken Lefter, 3 Ekim 1951'de 17.500 liralık transfer ücretiyle İtalya'nın ACF Fiorentina takımına transfer oldu. 1 yıl da Fransa'nın OGC Nice takımında oynayan Lefter, 1953-1954 sezonundan itibaren yeniden Fenerbahçe'de top koşturmaya başladı. Aynı sezon, İstanbul Ligi'nde gol kralı olan Lefter, 1964'e kadar toplamda 17 yıl giydiği Fenerbahçe forması altında 400'ün üzerinde gol kaydederek erişilmesi güç bir rekora imza attı. Bu süre zarfında, Türk futbolunun efsaneleşen isimlerinden biri olarak tanındı. Golcülüğünden ötürü Ver Lefter'e, yaz deftere! sloganı onun için yaygın olarak kullanıldı. Futboldaki ustalığından, çalımlarından ve gollerinden ötürü Ordinaryüs sıfatıyla anıldı.

Haberin Devamı

Futbol yaşamında toplam 50 kez millî formayı giydi (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı). 1954 FIFA Dünya Kupası'nda forma giyen Lefter turnuvada 2 de gol attı. Türk futbolunda 50. Millî Maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu. Millî takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan millî oyuncu unvanını 33 yıl boyunca elinde tuttu, 9 kez de millî takımda kaptanlık yaptı.

6-7 EYLÜL OLAYLARI VE LEFTER...

Lefter 17 yaşındayken gayrimüslimlere karşı Varlık Vergisi yasası çıkarıldı. Vergiyi ödeyemeyenler toplama kamplarına gönderildi. Lefter'in babası yoksul olduğu için sürgüne gitmekten kurtuldu, ama bütün akrabaları Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı.
6-7 Eylül Olayları’nda ise Büyükada’daki evini basan çapulcular taşlayıp “Vurun şu gâvura” diye bağırdılar, Lefter sabaha dek elde silah kapıda bekledi. Lefter’in evinin basıldığını duyan Fenerbahçeliler Kartal’dan motorlara binip Ada’ya koştular, Lefter’in evinin önüne barikat kurdular. "Sana bunu kim yaptıysa söyle, haddini bildirelim" diyerek saldırganların isimlerini öğrenmek istediler. Lefter saldıranların hepsini tanıdığı halde kimseyi ihbar etmedi, şikâyetçi de olmadı.

BAKMADAN GEÇME!