Güncelleme Tarihi:
PSİKOLOJİSİ GAYET İYİ
İBB Hayvan Hastanesi Veteriner Hekimi Büşra İnal Günay, yavrunun sağlık durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Çok hızla büyüyen bir hayvan. Tahminimize göre 3–4 aylık. Düzenli yemek geliyorsa 15 gün daha dayanabilirdi ama, önemli olan su almasıydı. Kuyunun çapı 30 santimetreydi. İri ve hızla büyüyen bir ırk olması da riskti. Ne kadar hızla hareket edilirse, kurtulma şansı o kadar yüksekti. Birkaç gün daha geç kalınsaydı, kuyuda sıkışıp ölebilirdi.”
İBB Veteriner Müdürü Muhammet Nuri Coşkun’un da takip ettiği muayeneyi gerçekleştiren Günay, günlerdir sondaj çukurunda mahsur kalan “Kuyu”nun psikolojinin gayet olduğunu belirtip, “Çevreye karşı ilgili, içine kapanık değil. Yarası beresi yok. Kuyu 14.5 kilo ve sağlığı çok iyi. Tedavisi sonrası yeni evi olan İBB İtfaiyesi Beykoz Grubu’na teslim edeceğiz” diye konuştu.
ANNE KOKUSU
Kuyu’yu kurtaran, hava basıncıyla çalışan, joystickle kumanda edilen aparatı itfaiye personelinin geliştirdiğini belirten Anadolu Yakası İtfaiye Müdürü Mehmet Emin Koçak, kurtarma operasyonuyla ilgili şunları anlattı: “Annesinin, kardeşinin kokusunu bir beze sürerek Kuyu’ya koklattık. Hayvanın neden ürktüğünü ve neyi sevdiğini tespit ettikten sonra AFAD ve TTK ile çok profesyonel bir kurtarma çalışması yürüttük. Kuyu’yu aparatın ucundaki kementle yakalayarak yukarı çıkarmayı başardık.”
‘BU GECE BİTECEK’
Hava basıncını harekete çeviren (pnömatik) aparatı yapan İBB İtfaiye Personeli Veysel Sivri, ‘Kuyu’yu nasıl kurtardıklarını şöyle anlattı: “Arkadaşımla görev süremiz gece bittiği halde kurtarma çalışması yarım kalmasın diye devam ettik. ‘Bu gece bu iş bitecek’ dedik. Gece görüş kamerası da olan bu aparat kuyuda sağa sola hareket etme kabiliyetine de sahipti. Sabah saatlerinde hareket halindeki köpeği bir noktada sıkıştırarak, sistemi boynuna geçirip sağlıklı bir şekilde yukarı çekmeyi başardık. Kuyu’yu sağlıklı bir şekilde kurtardığımız için çok mutluyuz.”