Güncelleme Tarihi:
Belgeseli hazırlayan Afyon Kocatepe Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü Araştırma Görevlisi Hakan Yılmaz, özellikle sözde Ermeni soykırımının gündeme geldiği şu günlerde 2. Dünya Savaşı sırasında bir insanlık örneği veren Türk diplomatlarının davranışlarını dünyayla paylaşmak olduğunu söyledi.
Belgeseli hazırlarken bir çok belge ve bilgiye ulaşma şansına sahip olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Eskişehir'de öğrenciyken, demir yolunun tarihsel gelişimiyle ilgili bir belgesel hazırladım. Bu projeyi yaparken Behiç Erkin ismiyle karşılaştım. Behiç Erkin, Kurtuluş Savaşı sıralarında Demiryolları Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuş ve Mustafa Kemal'in çok yakın bir arkadaşı olarak karşımıza çıktı. Yaşam hikayesinin devamında ise 1940-1943 yılları arasında Behiç Erkin, Fransa'da Paris Büyükelçiliği görevinde bulunmuş. Bu arada, Behiç Erkin, Yahudileri toplama kamplarından kurtaran bir büyükelçi olarak da karşımıza çıkıyor. Bunlara dikkati çektim ve Behiç Erkin ile ilgili bir çok belgeye ulaşma şansına sahip oldum.”
Osmanlı Devletiyle Yahudiler arasında 1492 yılında başlayan ilişkileri de araştırdığını ve 200 bin Musevi'nin İspanya'dan sürülmesinin ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun onlara nasıl kucak açtığını gördüğünü belirten Hakan Yılmaz, hazırladığı 28 dakikalık belgeselin televizyon kanallarında yayınlanmasını istedi.
Tüm televizyon kanallarına ücretsiz gönderdiği belgeselde, 2. Dünya Savaşı sırasında Türk Dışişleri ve diplomatları inanılmaz bir insanlık örneği göstererek, Nazi mezalimi altında bulunan Yahudileri toplama kamplarından kurtarmaları anlatılıyor.