Güncelleme Tarihi:
Oscar ödüllü Piyanist'in ardından ne yapacağını uzun süre düşünen yönetmen Polanski, çocuklarına bir film borçlu olduğunu düşünerek bu projeyi gerçekleştirmeye karar vermiş. "Çocuklarım her zaman benim işime büyük ilgi göstermişlerdir. Ben de çocuk hikayeleri üzerinde yoğunlaştım ve Oliver Twist'te karar kıldım" diyerek anlatıyor filmin öyküsünü. Sonra da ekliyor. "Charles Dickens beni her zaman büyülemişti. Küçük bir çocukken de onun kitaplarını okumuş ve çok etkilenmiştim."
Roman Polanksi, Dickens'ın, daha iyi olmak için çabalayan iyi kalpli İngiliz delikanlısı efsanesine çok inanmış. "Bu gerçekmiş hissi yaratan Dickens tarzı bir masal. Yani, coşkulu, şaşırtıcı ve zamanın ötesine geçmiş olaylarla dolu. "
Senaryosunu Ronald Harwood'un yazdığı Oliver Twist'de Polanksi'nin oğlu Elvis'in küçük bir rolü olduğunu da hatırlatalım.
"DOĞUŞTAN" OYUNCU
Filmin kahramanı olan yetim Oliver Twist'i 12 yaşındaki oyuncu Barney Clark canlandırıyor. 1993 doğumlu Clark'ın annesi Avustralyalı babası İngiliz. Barney henüz 3 yaşındayken, kendisine Noel hediyesi olarak verilen kukla tiyatrosu ile oyunculuğa merak sardı. Ailesine ve arkadaşlarına kendi uydurduğu hikayeleri anlatıp oyunlar sahneleyen Clark, ilkokul yıllarında da çeşitli piyeslerde rol almaya başladı.
Henüz 6 yaşındayken Islington'daki ünlü The Anne Scher Tiyatrosu'na katıldı. Bunun ardından da çeşitli televizyon dizilerinde rol almaya başladı. 10 yaşındayken tiyatronun profesyoneller sınıfına geçti.
Clark'ın bir kısa film yönetmenliği deneyimi bile mevcut.
Bu arada Kurnaz Dodger rolündeki 1990 doğumlu Harry Eden'ın yorumuna da dikkatinizi çekelim.
Kadroda bu küçük aktörlerin yanısıra beyazperdenin deneyimle aktörleri de yer alıyor. Çocuklara yankesiciliğin "inceliklerini" öğreten Fagin rolünde Ben Kingsley var. Eserin kötü karakterlerinden Bill Skyes'i İngiliz sinema ve televizyonunun ustalarından Jamie Foreman canlandırıyor.
FİLMDEN NOTLAR... FİLMDEN NOTLAR...Yönemen Roman Polanski ve Oliver Twist'i canlandıran Barney Clark film setinde.
* Öncelikle filmin her biri tablo lezzetindeki görüntülerinde Powel Edelman'ın ustalığını konuşturduğunu belirtelim.
* Roman Polanski, filmin çarpıcı olabilmesi için Londra’nın da başlı başına bir karakter olması gerektiğini düşündü. Bu nedenle henüz senaryo yazılma aşamasında iken, The Pianist’te birlikte çalıştığı yapım tasarımcısı Allan Starski ile bu klasik hikâyenin görsel unsurlarını araştırmaya ve tasarlamaya başlamışlardı.
* Starski bu çalışmayı şöyle anlatıyor: “Kitap ve önceki versiyonlardaki sahneler üzerinde tartıştık ama en çok bu filmi nasıl bir Polanski filmi yapacağımız üzerinde tartıştık. Polanski’nin anlatmak istediği hikâye sadece Oliver’ın değil, aynı zamanda endüstri devriminin değişimlerini yaşamaya başlamış İngiltere’nin de hikâyesi idi. O döneme ait haritalardan ve Londra’nın yoksul semtlerini unutulmaz bir biçimde resmeden 19.y.y.’ın efsane gravür sanatçısı Gustave Dore’dan ilham aldık.”
* Starski Avrupa’nın en büyük arazilerinden birine sahip olan Prag Barrandov Stüdyoları'nda büyük bir Londra kompleksi inşa etmeyi hedefledi. “Bizim için Londra’nın yoksulluğunu göstermek önemliydi. Kibar semtlerin yanısıra kırmızı tuğla evlerinde yaşam mücadelesi veren fakirlerin yaşadığı varoşları ile şehir, o dönem de korkunç bir hızla büyüyordu.”
* Beş ana caddesi bir sürü market alanı ve ara sokakları ile şehir, 40.000 metrekareyi aşkın bir arazi üzerinde 3 ayda inşa edilmiş, eski bir görünüm kazandırılması için ek üç hafta daha çalışılmış.
* Doğal olarak Starski ve film ekibinin diğer kilit isimlerinin -görüntü yönetmeni Pawel Edelman, kostüm tasarımcısı Anna Sheppard- paralel yönde gitmeyi sağlamaları gerekiyordu. “Bir renk paleti üzerinde tartıştık, bu çok gerekli ve önemliydi.” diyor Starski. “Renklerin birbirine uygun olması konusunda çok dikkatli olmak zorundaydık. Biz tüm film için bir renk, bir ambiyans yaratıyorduk. Bu bir estetik yaratma süreci idi. Filmde doğru tonları yakalamamız gerekiyordu.”
* Starski, setin gerçek mobilyalarla döşenmesini istemiş. “Bu film için olduğu kadar Roman için de önemliydi” diyor Starski.
* Uluslararası kariyerini Schindler’s List ve The Pianist gibi filmler ile oluşturan kostüm tasarımcısı Anna Shepherd, Roman Polanski’nin, Dicken’s klasiği Oliver Twist’in yeni uyarlamasındaki tüm kostüm tasarımları için ilk tercihi idi.
FİLMİN KONUSU
19. yüzyıl Londra'sında geçen filmde, yetim Oliver Twist, yetimhanede daha fazla yulaf lapası istediklerini söylediği için 'sorun çıkarıcı' olarak, isteyen birinin yanına çırak olarak verilir. Karıştığı bir kavgada dayak yer ama kaçmayı başarır. Böylece Londra'nın yolunu tutan Oliver Twist, burada kendini Fagin'in (Ben Kingsley) yönettiği yan kesici çocuklar arasında bulur.
Dürüst ve iyi kalpli bir çocuğun macera dolu serüvenini anlatan Oliver Twist, Roman Polanski'nin dünyasıyla buluşuyor.
FİLMİN KÜNYESİ | |
Yönetmen:Roman Polanski |