"Gezi'de yaşıyorsun artık"

Güncelleme Tarihi:

Gezide yaşıyorsun artık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2013 19:32

Türk edebiyatına kısa öykü, tiyatro ve şiir alanlarında, başta mizah olmak üzere pek çok türde eserle katkıda bulunmuş olan yazar Aziz Nesin, ölümünün 18’inci yıl dönümünde sevgi ve özlemle anılıyor.

Haberin Devamı

Sanatçı dostları ve hayranları, 6 Temmuz 1995’te İzmir Alaçatı’da vefat eden mizah yazarını sosyal medyada şiirlerini ve sözlerini paylaşarak ölümsüzleştiriyor.Tiyatrocu Genco Erkal, Twitter’dan şu mesajı paylaştı:“Ustam, ağabeyim, can yoldaşım Aziz Nesin, GEZİ'de yaşıyorsun artık, gençlerin arasında. Nereye gidiyoruz diye sormuştun ya, güzel günlere.” 

EN ÇOK ÇEVRİLEN DÖRDÜNCÜ YAZAR”


20 Aralık 1915’te İstanbul’da dünyaya gelen Nesin, UNESCO'nun yayınladığı Index Translationum adlı dünya çeviri bibliyografyasına göre, Türkçe eser veren yazarlar arasında Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet'in ardından eserleri yabancı dillere en çok çevrilen dördüncü yazar konumunda.Meslek hayatı ödüllerle dolu olan yazar, 2 Temmuz 1993'de Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere Sivas'a gitti. 37 kişinin yaşamını yitirdiği Sivas katliamından sağ kurtuldu.
 

Bu trajediden iki sene sonra Nesin, söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı’da, (Sivas Katliamı"nın 2. yıl dönümünden üç gün sonra) 5 Temmuz’u 6 Temmuz’a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti.
 

Cenazesi Çeşme Cumhuriyet Savcısı’nın isteğiyle otopsi yapılmak üzere 6 Temmuz’da İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne getirildi. 7 Temmuz 1995’de vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın bahçesine gömüldü. Ardında 80 yıllık mücadele, sayısız başarı ve Nesin Vakfı'nı bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!