Güncelleme Tarihi:
Bankalar Caddesi’ndeki 10 bin metrekarelik tarihi Osmanlı Bankası binası ve Beyoğlu’ndaki beş bin metrekarelik yapı, Mimar Han Tümertekin tarafından restore edilerek, birer kültür merkezine dönüştürüldü. Her ikisinin kullanım amaçlarıysa farklı olacak.
Dün, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Salt İletişim ve Yönetim Direktörü Sima Benaroya ve Salt Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun tarafından Salt Beyoğlu’nun tanıtımı yapıldı. Verilen bilgiye göre, Beyoğlu’ndaki altı katlı, yeni binanın bin metrekarelik sergi alanında güncel sanata yer verilecek. Ayrıca 160 metrekarelik açık sinema, 100 metrekarelik mağaza ve kafe yine bu binada hizmet verecek. Mekânın resmi açılışı 9 Nisan’da Hüseyin Bahri Alptekin’in ‘Ben Bir Stüdyo Sanatçısı Değilim’ ve Ars Viva ödülünü alan sanatçıların işlerinden oluşan ‘Laboratuvar’ sergileriyle yapılacak.
100 bin kitap
10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Salt Galata ise eski Osmanlı Bankası binasının restore edilmesiyle hazırlandı. Eylül ayında açılması planlanan bina, 100 bin adete ulaşan kitap sayısı, zengin arşivi, konferans ve sergi salonları ve müzesi ile uluslararası alanda da referans gösterilen bir merkez haline getirilecek.
Neden ‘Salt’
Vasıf Kortun ve Sima Benaroya, birleşmeye neden ‘Salt’ ismini verdikleriyle ilgili olarak; “Hedefimiz, yenilikçi ve paylaşımcı düşünceler üretmek... Tek bir konuya bağlı kalmadan ve kendimizi tekrarlamadan, sürekli yenilenmek, yeni konuları birlikte yorumlamak istiyoruz. Bu yüzden salt sergi yapmayacağız, salt arşiv oluşturmayacağız, salt toplantı düzenlemeyeceğiz, salt kitap yayımlamayacağız. Bu yüzden müze, sergi mekanı, kütüphane, sanat merkezi, sinema ya da araştırma merkezi değiliz. Bütün bunları bünyesinde bulunduran kendine özgü bir kurumuz. Salt kendimize benziyoruz” diyorlar.