Sadri Alışık Ödülleri kime gitti?

Güncelleme Tarihi:

Sadri Alışık Ödülleri kime gitti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 10:413dk okuma

1'inci Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri, Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi'nde yapılan törenle dağıtıldı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'nın kültür ve sanat mekanları ve etkinlikleriyle Türkiye'nin kültür ve sanat yaşamında daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.

Türk tiyatrosunun duayen oyuncularından Sadri Alışık anısına bu yıl ilk kez düzenlenen “1. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri”, Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi'nde, sunuculuğunu Alışık'ın oğlu tiyatro sanatçısı Kerem Alışık'ın yaptığı törenle sahiplerine verildi.

Törene, Bakan Günay'ın yanı sıra eşi Gülten Günay, Sadri Alışık'ın eşi, sanatçı Çolpan İlhan ile çok sayıda sanatçı ve davetli katıldı.

Törende konuşan Bakan Günay, ödül törenin Ankara'nın sanat yaşamı için önemli olduğuna işaret etti.

15 yıldır İstanbul'da geleneksel olarak yapılan Sadri Alışık ödüllerinin, “Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Ödülleri” adıyla bu akşam ilk defa Ankara'da yapıldığını ifade eden Günay, “Diliyorum ki bu gelenek artık yıllar boyunca sürüp gidecek. Cumhuriyetin başkentinin bu ve benzeri sanat etkinliklerine ihtiyacı olduğunu ben de bütün kalbimle paylaşıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kerem Alışık'ın törendeki konuşmasında, “Sanatı seven bir kültür bakanımız var” şeklindeki sözlerini duymaktan büyük kıvanç duyduğunu dile getiren Günay, şöyle konuştu:

“İnsanlığın yaşamı inanılmaz acımasız. Kavgalar, çatışmalar, yarışmalar inanılmaz acımasız. Bu acımasız hayatı biraz anlamlı, güzel ve biraz katlanabilir kılan bence sanattır. Sanat olmasa nasıl bir dünya olabilirdi ben tahayyül edemiyorum. O yüzden kültür sanat konusunda çok daha fazla gayret etmek toplumun tüm yaşam kalitesini yukarıya çekmeye dönük bir gayret.”

Sadri Alışık'ın Türkiye'nin sanat dünyası içinde halka mal olmuş karakterlerden biri olduğunu vurgulayan Günay, “Yarattığı karakterler günlük hayatımızda hala var. Turizm sözünü, turist sözünü dünyamıza sokan, sevimlileştiren, güncelleştiren, kitleselleştirenlerden birisidir Sadri Alışık” dedi.

Günay'ın bir Kızılderili sözü olduğunu ifade ettiği, “Bir insan, adı yeryüzünde en son defa anıldığı zaman ölürmüş. Adı anıldıkça o insan yaşarmış. Sadri Alışık galiba hep yaşayacak” sözleri de salondakilerden uzun süre alkış aldı.

Haberin Devamı

“TİYATRODA CESUR ESERLER SAHNELENDİ”

Törenin sunuculuğunu yapan Kerem Alışık da konuşmasına, “Tüm sanatçılar bıraktıkları eserleriyle kalbimizde hep yaşayacak. Hep yaşatacağız. Onları hiç unutmadık” sözleriyle başladı.

Bu yıl tiyatro seyircisinin salonları doldurduğunu ve cesur eserler sahneye konulduğunu anlatan Alışık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sadri Alışık Ödülleri kime gitti

“Tiyatro aldı başını gidiyor. Bütün bu oluşumlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın devlet tiyatrolarına ve özel tiyatrolara yardımıyla mümkün. Bunu da hissediyoruz. Temennimiz bu yardımların daha da artması yönünde. Ama olumlu girişimleri de azımsamıyoruz. Sanatın buna ihtiyacı var. Sanatı seven bir Kültür Bakanımız var. Sanatın anlamını bilen ve dolduran bir kültür bakanımız var ve her zaman yanımızda olduğunu gösteren hassasiyetine gönülden teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Bu yıl 15'incisi düzenlenen “Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri”nin İstanbul jürisinin Başkanı Üstün Akmen de Anadolu tiyatrolarını ödüllendirmek ve ödül mekanizmasını İstanbul'un tekelinden kurtarmak adına düzenlenen etkinliğin Türkiye'de ilk ve tek olduğunu ifade etti.

Sadri Alışık Ödülleri kime gitti

ÖDÜLLER

Prof. Dr. Sevda Şener başkanlığında Gülşen Karakadıoğlu, Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Gülgün Kutlu, Ülker Köksal, Doç. Dr. Selda Öndül, Yrd. Doç. Filiz Elmas'dan oluşan seçici kurul, Yılın Onur Ödülü'nü Nurşen Girginkoç'a verdi.

Seçici Kurul, düzenledikleri turnelerle Anadolu'da düzeyli oyunlar sahneledikleri gerekçesiyle “Seçici Kurul Özel Ödülü”ne Samsun Sanat Tiyatrosu'nu layık gördü.

Haberin Devamı

Toplam 11 kategoride ödülün dağıtıldığı gecede verilen diğer ödüller ve sahipleri şöyle:

-Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni Ödülü: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun “Kerbela” isimli oyunuyla Ayşe Emel Mesci

-Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun “Bir Savaş Hikayesi” isimli oyunuyla Mithat Erdemli

-Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Konya Devlet Tiyatrosu'nun “Gılgamış” isimli oyunuyla Tomris Çetinel

-Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun “Cumhuriyetin İlk Sadası” isimli oyunuyla Ferdi Dalkılıç

-Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun “Gizliyer Çarşısı” isimli oyunuyla Yaprak Selin Onat

Haberin Devamı

Komedi ve Müzik Dalında;

-Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni: Bozkurt Kuruç (Ankara Devlet Tiyatrosu-Rab Şeytana Dedi ki)

-Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Durukan Ordu (Ankara Devlet Tiyatrosu-Rab Şeytana Dedi ki)

-Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Servet Pandur (Ankara Devlet Tiyatrosu-Krem Karamel)

Efes Pilsen “Genç Yetenek” Ödülü: Gonca Erçil (Ankara Devlet Tiyatrosu-Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!