Hollywood filmlerine 12 milyon liralık KDV iadesi

Güncelleme Tarihi:

Hollywood filmlerine 12 milyon liralık KDV iadesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 11:39

Aralarında "Skyfall", "Argo", "Taken 2" gibi yapımların yer aldığı 18 filmin çekimi için Türkiye'de 80 milyon lira harcayan yapım şirketlerine, yaklaşık 12 milyon liralık KDV iade edildi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığından edinilen bilgiye göre, tercihlerini yapım veya yapımcıya destek mekanizmalarına sahip ülkelere kaydıran film yapımcılarının ilgisini Türkiye'ye çekmek için Maliye Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan teşvik mekanizması kapsamında KDV iadeleri gerçekleştirildi.

Hazırlanan mekanizmada, "Sinematografik eserlere ilişkin yabancı yapımcılar tarafından satın alınacak mal ve hizmetler nedeniyle ödenen katma değer vergisi yapımcılara iade olunur" hükmüne yer verilmiş, böylece tarihi mekanların yanı sıra adeta doğal plato olan Türkiye'de, büyük bütçeli Hollywood filmleri birbiri ardına set kurmuştu.

Bu kapsamda, 2011 yılından itibaren aralarında 1 milyar dolar gişe hasılatını geçen "Skyfall", 85. Oscar ödüllerinde en iyi film ödülünü alan "Argo", "Taken 2" ve "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" gibi yapımların da yer aldığı 18 filmin çekimi için Türkiye'de 80 milyon lira harcayan yapım şirketlerine yaklaşık 12 milyon lira KDV iade edildi.

Bu yıl da Akıl Oyunları ve Gladyatör filmlerinin yıldızı Russell Crowe'un başrolünü ve yönetmenliğini üstlendiği "The Water Diviner" filminin çekimleri Türkiye'de yapılıyor.

Tüm dünyada gösterime giren bu filmler sayesinde Türkiye tanıtılırken, bir yandan da ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamak amaçlanıyor.

Hollywood filmlerine 12 milyon liralık KDV iadesi


Sinema endüstrisi

Sinema endüstrisi tüm dünyada büyüklüğü itibariyle ilaç ve silah sanayilerinden sonra ilk sırada yer alıyor.

Sinema yapım faaliyetleri senaryo, özel efekt, ışık, görsel efekt, oyunculuk, film çoğaltma, dağıtım, pazarlama, catering, nakliye, inşaat, perakende, konaklama, ekipman gibi pek çok yan sanayiye hizmet verdiği için ekonomik faaliyetler ve istihdam üzerinde de önemli bir etkisi bulunuyor.

Dolayısıyla, sinema, uluslararası ilişkiler, turizm gibi ekonomik, sosyo-kültürel, sosyo-politik boyutlar da dikkate alındığında, katma değeri ölçülemeyecek kadar önemli bir sektör olarak varlığını sürdürüyor.

Türkiye ise dünya sinemasında hem yerli film izleyici sayısı hem de uluslararası görünürlük bakımında yükselen bir değer olarak dikkatleri çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!