Köşk'te sözcü dönemi

Güncelleme Tarihi:

Köşkte sözcü dönemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Sezer, bir ilke daha imza attı. Sezer, Beyaz Saray'da olduğu gibi Çankaya Köşkü'nde de basın sözcülüğü oluşturdu. Bu görevi, Demirel döneminde Basın Başdanışmanlığı'na getirilen gazeteci Metin Yalman yapacak.

ÇANKAYA'ya çıktığı günden beri her davranışıyla farklı bir üslup sergileyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, basınla ilişkilerinde de seleflerinden farklı bir girişim başlattı.

Basına karşı mesafeli bir tutum izleyen Sezer, Çankaya Köşkü'nde Beyaz Saray'da olduğu gibi, basın sözcülüğü dönemini açtı.

Çankaya Köşkü'nde 11 yıldır basın danışmanlığı görevini sürdüren, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde Basın Başdanışmanlığı'na atanan gazeteci Metin Yalman, Sezer tarafından Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcülüğü'ne getirildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, dün Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem ile Basın Sözcüsü Metin Yalman'ın da eşlik ettiği bir basın toplantısı düzenleyerek, Yalman'ın basın sözcülüğüne getirildiğini duyurdu.

METİN YALMAN: KÖŞK'ÜN KIDEMLİSİ

Metin Yalman, Çankaya Köşkü'nün en kıdemli bürokratlarından biri. Sezer, yaklaşık 11 yıldır Köşk'te görev yapan Yalman'ın çalıştığı üçüncü Cumhurbaşkanı. Köşk'te 1989 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın basın müşaviri olarak ayak basan Yalman, daha sonra Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde de bu görevini sürdürmüştü.

59 yaşındaki Yalman, gazetecilik mesleğine 1962 yılında Vatan Gazetesi'nde başladı. Yalman, Tasvir, Yeni İstanbul, Dünya gazetelerinde muhabirlik yaptıktan sonra 1967 yılında Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda çalışmaya başladı. Yalman, Hürriyet'te Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento muhabirliği görevlerinde bulundu.

Yalman, 1974'te Ecevit hükümetinin tecrübeli gazetecileri yurtdışına Basın Müşaviri olarak atama programı çerçevesinde Almanya'ya Basın Ateşesi olarak atandı.

Yalman, 1974'deki Kıbrıs Barış harekatının başlamasından birkaç ay sonra Bonn'dan Atina'ya Basın Ateşesi olarak gönderildi. Atina'da 1979 yılına kadar kaldı.

Görev süresini tamamlayıp Türkiye'ye döndüğünde Turizm Bakanlığı Basın Daire Başkanlığı ve Müşavirliği görevini üstlendi. 1982 yılında tekrar Bonn'a Basın Ateşesi olarak atandı ve 1988 Nisan'ına kadar bu görevde kaldı.

TACAN İLDEM: SEZER'İN SAĞ KOLU

Cumhurbaşkanı Sezer'in yakın çalışma ekibi içinde sivrilen en önemli isimler arasında Dışişleri Bakanlığı'ndan Köşk'e transfer olan Tacan İldem de yer alıyor. İldem, Sezer'in hem Özel Kalem Müdürlüğü'nü, hem de Dışişleri Başmüşavirliği görevlerini birlikte yürütüyor. Geçmişte iki ayrı diplomat tarafından yürütülen bu görevler, İldem'in Köşk'e gelişiyle birlikte tek kişiye bağlandı. İldem, hem Sezer'in günlük programlarının şekillenmesi, hem de dış politika alanındaki gelişmelerden bilgilendirilmesinde kilit rol oynuyor. 44 yaşındaki Tacan İldem, Ankara Koleji ve Mülkiye mezunu. İldem, Dışişleri Bakanlığı'na 1977 yılında girdi. İldem'in eşi Prof. Arzu İldem, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinde öğretim üyesi. İldem çiftinin iki çocuğu var.

KEMAL NEHROZOĞLU: BİR SOSYAL DEMOKRAT

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine getirerek ‘‘kilit’’ bir görev verdiği Kemal Nehrozoğlu, Türk idare sistemini en iyi bilen bürokratlardan biri olarak tanınıyor. Nehrozoğlu, bir dönem SHP Genel Başkanı olduğu dönemde Prof. Erdal İnönü'ye müşavirlik yapmıştı.

1940 doğumlu Nehrozoğlu, Mülkiye'yi 1962'de bitirdi. İçişleri Bakanlığı'ndaki ilk görev yeri İçel'de maiyet memurluğu oldu. Leeds Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü'nde ‘‘kalkınma yönetimi’’ konusunda lisans üstü eğitim gördü. Sezer kendisini Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atadığı sırada İzmir Valiliği görevini yürütüyordu. Nehrozoğlu, evli ve iki çocuk babası.

Sözcü'den ilk açıklama

Sözcü olarak ilk kez basının karşısına çıkan Metin Yalman, ‘‘İçinizden biri olarak sizlerle tekrar birlikte olmak bana sevinç verdi’’ dedi. Haftada bir gün Köşk'te düzenlenecek toplantıda gazetecilerin sorularına yanıt verileceğini bildiren Sözcü Metin Yalman, sorular doğrultusunda ilgili birimlerden alacağı bilgileri basına aktaracağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!