KKTC'de Talat resmen cumhurbaşkanı

Güncelleme Tarihi:

KKTCde Talat resmen cumhurbaşkanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2005 14:22

KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanlığı'na seçildiğini resmen ilan etti. Başbakanlıktan istifa eden Talat, yarın görevi Rauf Denktaş'tan devralacak.

Haberin Devamı

DEVİR TESLİM TÖRENİ YARIN 
 
KKTC'de 17 Nisan'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve bugün Başbakanlıktan istifa eden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığı görevini yarın Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan devralacak.

Talat, yarın saat 16.00'da olağanüstü toplanacak Cumhuriyet Meclisi'nde yemin ederek Cumhurbaşkanı olacak ve Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenecek törenle de Denktaş'tan görevi devralacak. Meclis toplantısına ve Cumhurbaşkanlığındaki devir teslim törenine  Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de katılacak.

SOYER GELECEK HAFTA KABİNESİNİ KURACAK

 Oylar ve oranları
YSK, 17 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde geçerli oyların yarıdan fazlasını alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Başbakanı Talat'ın Cumhurbaşkanlığı'na seçildiğini bugünkü Resmi Gazete'de ilan etti. YSK, seçime katılan adayların aldıkları oyların sayısını da açıkladı.
-Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) adayı Zehra Cengiz: 439 (yüzde 0.44)
-Demokrat Parti (DP) adayı Mustafa Arabacıoğlu: 13 bin 302 (yüzde 13.22)
-Yeni Parti (YP) adayı Nuri Çevikel: 4816 (yüzde 4.79)
-CTP adayı Mehmet Ali Talat: 55 bin 945 (yüzde 55.59)
-Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Derviş Eroğlu: 22 bin 874 (yüzde 22.73)
-Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) adayı Hüseyin Angolemli: 1054 (yüzde 1.05)
-Bağımsız aday Ayhan Kaymak: 168 (yüzde 0.17)
-Bağımsız aday Arif Salih Kırdağ: 309 (yüzde 0.30)
-Bağımsız aday Zeki Beşiktepeli: 1725 (yüzde 1.71)

  
Dilekçesini bugünden geçerli olacak şekilde dün Cumhurbaşkanı Denktaş'a sunan Talat'ın istifası, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın bugün cevabi yazısıyla kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a sunduğu hükümet istifası ve Cumhurbaşkanı Denktaş'ın onayı Resmi Gazete'de de yayımlandı. Resmi Gazete'de, yeni hükümet atanıncaya kadar mevcut hükümetin devam edeceği ve Başbakanlık makamına Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın vekalet edeceği belirtildi.

Haberin Devamı

PARTİ BAŞKANLIĞINI YARIN BIRAKACAK
  
Talat'ın, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Başkanlığı ve partideki görevlerinden yarın ayrılacağı belirtildi. Talat'ın milletvekilliğiyse Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasıyla sona erecek.

Haberin Devamı

KKTC'de 17 Nisanda yapılan seçimi kazanmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulu'nun “Cumhurbaşkanlığı'nı mı, milletvekilliğini mi tercih ettiği” sorusuna, “Cumhurbaşkanlığı görevini kabul ettiğini” yazılı olarak yanıtlayan Mehmet Ali Talat, yarın yemin edip Cumhurbaşkanı olmasıyla milletvekilliğinden de ayrılmış olacak.

Mehmet Ali Talat'ın Başbakanlık'tan istifasıyla 2. Talat Hükümeti de istifa etmiş oldu. Ancak, CTP-DP ortaklığındaki koalisyon hükümeti, yeni hükümet kuruluncaya kadar, görevine Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş başkanlığında devam edecek.

Yeni hükümet, CTP'nin aldığı karar doğrultusunda partinin Genel Sekreteri ve Gazimağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında kurulacak. Yeni dönemde Başbakanlık görevini üstlenecek Soyer'in, Pazartesi günü, yeni Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor. Soyer'in gelecek hafta içinde kabinesini oluşturacağı da belirtiliyor.

Haberin Devamı

YENİ HÜKÜMETLE KABİNEDEKİ ORAN DEĞİŞECEK
  
CTP ile DP'nin mutabakatına göre, bugüne kadar 6'sı CTP, 4'ü de DP'de olacak şekilde ortaklık yapan iki parti, yeni hükümette değişiklik yapacak. DP'ye ait bakanlıklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da CTP'ye geçmesiyle kabine 7'ye 3 şeklinde paylaşılacak.

Soyer başkanlığında başlayacak yeni dönemde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte, takas şeklinde yer değiştirecek daire ve kurumlar da var. Buna göre, Başbakanlık'a bağlı Enformasyon Dairesi DP'ye ait Dışişleri Bakanlığı'na, DP'ye bağlı Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki Devlet Planlama Örgütü de Başbakanlık'a bağlanacak.
  
HÜKÜMET ÇOĞUNLUĞU 29
  
Koalisyon hükümeti yeni dönemde 23'ü CTP, 6'sı da DP'ye ait olmak üzere Meclis'te 29 sandalyeye sahip olacak.
Lefkoşa Milletvekili Mehmet Ali Talat'ın istifasıyla boşalan bir milletvekilliği içinse bu yıl haziran ayında ara seçim öngörülüyor. Ancak bunun mümkün olabilmesi için Meclis çoğunluğuyla 29 Nisana kadar karar alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Meclisi'ndeki muhalefet partilerinden Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) 19, Barış ve Demokrasi Hareketi'nin de (BDH) 1 milletvekili var.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!