Güncelleme Tarihi:
M.S. 113 yılında yapılan Roma İmparatoru Traian heykeli, 2015’de Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında sürdürülen arkeolojik kazılar sırasında bulunan anıtsal çeşmenin havuzunda tespit edilmişti. Depremle yıkılan çeşme kalıntılarının altında tam 356 parçaya bölünmüştü. Prof. Şimşek başkanlığında dört kişilik ekip bir yıl boyunca emek verdi ve tüm parçalar birleştirilerek üç metre boyundaki heykeli restore etti.
İmparator Traian ve Dacialı esirden oluşan grup yontusuyla Prof. Dr. Şimşek başkanlığında bir arkeolog, bir restoratör ve iki usta çalıştı. Leodikya’nın dönemin bankerlik merkezi ve çok zengin bir kent olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, şunları söylüyor:
DEPREMLE YIKILDI
“2015 yılında Traian anıtsal çeşmeyi bulduk. Yarım daire formlu çok güzel bir çeşme. Burası depremlerin sık olduğu bir bölge. Çeşme de M.S. 494 depreminde yıkılıyor. Yıkılınca heykel de havuzun içinde, sütunların altında kalıyor. Haliyle çok parçalanıyor. Heykeli etap etap, toplam 356 parça halinde çıkardık. Roma imparatorluğu sınırlarını en çok genişleten imparator kendisi.
Dünya su formuna taşınacak kadar önemli 30 satır, 14 maddeden oluşan su yasasını bulduk. ‘Her kim kente ait suyu kendi adına böler ve zarar verirse ceza öder’ diyor. ‘Bunu ihbar edene de ihbar ikramiyesi veririz’ diyor. Yazıt heykelin önünde duruyor. İmparator 60 yaşındayken yapılmış.
Önce başını bulduk. Bugüne kadar olan portrelerin belki de en güzeliydi. Vücut uzuvlarının birbiriyle orantısı bakımından da çok kaliteli bir heykel. Üst düzey sanat stili gösteriyor.”