Paylaş
GİRNE
EN ŞİRİN KENT
Beşparmak Dağları ile sahil arasına sıkışmış Girne, Kuzey Kıbrıs’ın en şirin kenti. 2 bin yıllık tarihe sahip. 70 kilometre mesafedeki Türkiye kıyılarına bakıyor. Girne Kalesi’ne sırtını veren at nalı şeklindeki limanı, kafe, restoran ve otele dönüştürülen eski yapılarıyla, hoş bir Akdeniz atmosferine sahip. Limanın en güzel görüntüsü için kaleye çıkın. Kaledeki 2300 yıllık batık gemi Akdeniz’in en eski ikinci batık ticaret gemisi olarak geçiyor.
Girne’ye beş kilometre mesafedeki dağ köyü Bellapais (Beylerbeyi) hem adanın en turistik noktalarından biri hem de İngiliz yazar Lawrence Durrell’in yaşamak için seçmiş olduğu yer. Adı Fransızca’daki Barış’tan gelen Bellapais Manastırı’ysa adanın en görkemli yapılarından biri.
Girne’den yaklaşık 12 kilometre ilerdeki Roma döneminden kalma Lapethos Krallığı’nın merkezi Lapta kenti değişik medeniyetlere ve mimari tarzlara ev sahipliği yapmış. Bizans ve ortaçağ şövalyeleri zamanında bir piskoposluk merkezi olduğundan Lapta’da 14 kilise ve iki manastır var.
Gökyüzüne çıkan 480 merdiveni ve masalsı havasıyla, Girne’ye 10 kilometre mesafedeki St. Hilarion Kalesi, dediklerine göre Walt Disney’in ‘Uyuyan Güzel’ masalındaki kaleye ilham kaynağı olmuş. Buffavento ve Kantara kaleleri gibi adayı Araplardan korumak için yapılan üç kaleden biri olan St. Hilarion adını bir azizden alıyor. 732 metre yüksekliğindeki Kraliçenin Penceresi’nden görünen manzara gerçekten muhteşem.
Girne’den günübirlik geziler yapmak da mümkün. Bunların en popüleri Güzelyurt’ta. 1974’te çıkarma yapılan kıyılarda Yavuz Özgürlük Anıtı ve adanın en ünlü halk plajı Escape var. Yol boyunca restoranlar ve kumarhaneli oteller sıralanmış. Girne’ye 50 kilometre mesafedeki Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs’ın narenciye deposu. Portakal ve mandalina dolu büfelerde durmayı ve taze sıkılmış meyve suyu içmeyi ihmal etmeyin. Girne yakınlarındaki Karmi (Türkçeleştirme çerçevesinde Karaman demişler) en etkilendiğim yerlerden. Köy meydanında küçük bir kilise var. Ara sokaklardaki evlerde ince zevklerin yansımalarını görüyorsunuz. Sanki zaman bu köyü es geçmiş gibi. Manzaralar çok güzel.
LEFKOŞA
KEŞFE BAŞKENTTEN BAŞLAYIN
Adanın tam ortasındaki Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs’ın ticari ve politik başkenti. Çoğu Lefkoşa’yı Ankara, Girne’yi İstanbul gibi görüyor. Şehir ikiye ayrılmış, arada dikenli teller var. Yüksek binaların bulunduğu ve nüfusun daha yoğun olduğu güney tarafına Kıbrıslılar geçebiliyor. Türk vatandaşıysanız ancak tellerin ardından bakıyorsunuz.
Lefkoşa’da Lüzinyan, Venedik, Osmanlı ve İngiliz izlerini görmek mümkün. Surlarının Venedik kumandanlarının adlarını taşıyan 11 burcu var. Venedik surları içinde dolaşın. Adadaki ilk ve en önemli Osmanlı eseri 68 odalı Büyük Han’da kahvenizi yudumlayın. Cumbalı tipik Lefkoşa evlerinin olduğu Arabahmet ve Samanbahçe mahalleleri görmeye değer. Bana göre, adadaki en çarpıcı eserlerden biri Ayasofya Katedrali. Camiye çevrilince Kıbrıs fatihi 2. Selim’e ithafen Selimiye adını almış. Lüzinyan krallarının taç giyme törenlerinin yapıldığı gotik bina 1326’da bitirilmiş. 2. Mahmut’un tuğrasının bulunduğu Girne Kapısı’na göz atmayı unutmayın. Mevlevi Tekke Müzesi, Venedik Sütunu, Arasta ve Derviş Paşa Konağı Lefkoşa’nın diğer sürprizleri arasında bulunuyor.
GAZİMAĞUSA
BURAM BURAM TARİH KOKUYOR
Gazimağusa’da Salamis Harabeleri, Lala Mustafa Paşa Camii, Othello Kulesi, St. Barnabas Manastırı, Salamis Antik Kenti, Namık Kemal Zindanı, Kertikli Hamamı, Kral Mezarları, Venedik Sarayı ve şehir surları kesinlikle görülmeli. 18 metre yüksekliğinde ve üç kilometre uzunluğundaki surların içi mücevher eserlerle dolu. 1312’de inşaatı tamamlanan St. Nicholas Katedrali Akdeniz’in en çarpıcı Gotik binalarından. Fransa’daki Reims Katedrali’nden esinlenen bu yapıda Lüzinyan kralları Kudüs Krallığı tacını giymişler. 1571’de cami yapılınca Lala Mustafa Paşa Camii adını almış.
Adanın en güzel plajları Bafra bölgesinde yer alıyor. Kaya Artemis Resort & Casino adanın ilk konsept oteli. Efes’te bulunan dünyanın yedi harikasından biri Artemis Tapınağı’nın bir eşi olarak tasarlanmış. Sahil ve denizi Maldivler’i aratmıyor. Yakınlarındaki İskele’de Apostolos Andreas Manastırı, Kanakaria Kilisesi, Ayia Trias Bazilikası, Kantara Kalesi, Philon Kilisesi, İskele İkon Müzesi ve Kral Mezarları görülecek yerler arasında.
KAPLUMBAĞALARI İZLEYİN
Kıbrıs doğal güzellikleriyle de çok zengin. Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağalarının Kuzey Kıbrıs sahillerinde yumurtladıkları birçok yer var. Kaplumbağalar haziranda kumsallara yumurtalarını bırakıyor. Ağustos sonu ile eylül ortasına kadar yavrular yumurtadan çıkıyor. Alagadi Plajı’nda yavruların denize kavuşmasını izleyebilirsiniz.
Paylaş