Güncelleme Tarihi:
Türk Sağlık-Sen tarafından aile hekimlerinin iş yükü ile ilgili Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak, bir rapor hazırlandı. Sendikanın raporuna göre, Türkiye'de 21 bin 175 aile hekimi görev yapıyor ve bu hekimlerin bin 215'i uzman, 9 bin 960'ı da pratisyen hekimden oluşuyor. Aile sağlığı çalışanı sayısı 20 bin 722, Aile Sağlığı Merkezi sayısı ise 6 bin 756.
Türkiye'de bir aile hekimine ortalama 3 bin 621 kişi düşüyor. Avrupa'da ise bir aile hekimine düşen kişi sayısı bin 500. Raporda göre 2013 yılında aile hekimliğinde yapılan muayene sayısı 212 milyon 318 bin oldu. Buna göre, aile hekiminin bir yılda 10 bin 26 muayene yaptığı sonucu ortaya konuldu.
Aile hekimliklerinde bir yılda 281 bin gebe izlenimi, 667 bin bebek izlenimi, 729 bin çocuk izlenimi yapıldı. Ayrıca aile hekimlerince 2 milyon misafir hastaya hizmet verildi ve 8 milyon 854 bin kişiye gezici sağlık hizmeti sunuldu.
"YOĞUN İŞ YÜKÜ VAR"
Raporda 200'e yakın görev ve sorumluluğu olan aile hekimlerinin bu işleri de dikkate alındığında yoğun bir iş yüküne maruz kaldıklarına dikkat çekildi.
Türk Sağlık-Sen'in raporunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilmiş iş yüküne dayalı personel ihtiyacı belirleme yöntemine göre Sağlık Bakanlığı'nın bir araştırma yaptırdığı hatırlatılarak Türkiye'nin 4 bin 500 aile hekimi ve 7 bin 300 aile sağlığı çalışanına ihtiyacı olduğunun belirlendiği ifade edildi.
Bu araştırmanın da aile hekimliğinde personel azlığı ve iş yükü fazlalığını ispat etmeye yeterli olduğu belirtilen raporda, “Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının ağır bir iş yüküne maruz kaldığı ortada iken nöbet uygulaması ile iş yüklerinin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekiyor” görüşüne yer verildi.
İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 2005 yılında aile hekimlerinin sadece birinci basamak sağlık hizmetleri ile ilgileneceğinin belirtildiğini ancak her yeni genelge ve yönetmelikle yeni görevler yüklendiğini söyledi. Bir yılda sadece bir aile hekiminin 10 bin muayene yapmasının iş yükünü anlatmaya yeterli olduğunu ifade eden Kahveci, şunları kaydetti:
“Bunun yanına aile hekimlerinin alt alta yazınca 200'ü bulan sorumluluklarını eklediğimizde iş yükü daha da ağırlaşıyor. Fakat Bakanlık bunun üstüne bir de cumartesi nöbet tutmalarını istiyor. Bu iş yükünün altından kalkmak için insan değil süper kahraman olmak gerekiyor. Biz Türk Sağlık-Sen olarak buna tepki gösteriyoruz. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına dayatılmak istenen nöbetlere karşı duruşumuzu devam ettiriyoruz. Daha önce mayıs ayında nöbete gitmeme eylemlerine destek vermiştik. 12 Aralık'ta iş bırakmış ve 13 Aralık'ta Aile Hekimleri Federasyonunun gerçekleştirdiği mitinge katılmıştık. Genel Merkez yönetim kurulumuzun aldığı kararla ilk olarak 3 Ocak Cumartesi günü iş bırakarak, bu hukuksuzluğa bir kez daha tepkimizi dile getireceğiz ve yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunacağız. Gereği yapılmaz ve bu nöbet uygulamasına son verilmezse yönetim kurulu kararımızla 10,17, 24 ve 31 Ocak'ta iş bırakacak ve tavrımızı devam ettireceğiz.”