Güncelleme Tarihi:
Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen erişte, dünyanın birçok ülkesinde farklı çeşitlerde yapılıyor. Orta asya ülkelerinde kesme adı ile bilinir. Aynı zamanda Çin ve Orta Asya'da tüketilen lagman aşına benzerlik gösterir. Anadolu'da kışlık yiyecek olarak hazırlanan, pazar tezgahlarında sık sık rastladığımız erişte çorbasından makarnasına kadar birçok şekilde tüketilebilir. Pek çok hamur işi ve tatlı gibi eriştenin en lezzetli hali evde yapılandır. Peki erişte hamuru ve çorbası nasıl yapılır?
ERİŞTE HAMURU NASIL YAPILIR?
Malzemeler
• 300 gram un
• 3 adet yumurta
• 30 gram ekstra sızma zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Açtığınız unun ortasına yumurtaları kırın ve çatalla iyice birbirine katın. Karışınca zeytinyağı ve tuzu da ekleyerek yoğurmaya başlayın. Beze haline getirip üstüne bez örterek dinlenmeye bırakın. Sonrasında hamuru oklavayla açın ve şerit şerit kesin. Kestiğiniz erişteleri unladığınız bir tepsiye dizin ve üstlerine de un serpin. Birkaç saat kurumaya bıraktıktan sonra erişteleriniz hazır.
ERİŞTE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
• 1 su bardağı yeşil mercimek
• ½ su bardağı köy eriştesi
• 6-7 su bardağı su
• 1 adet ortaboy soğan
• 2 yemek kaşığı margarin
• 1 yemek kaşığı un
• 1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
2-3 bardak suda yeşil mercimeği haşlayın, ayrı bir tencerede margarini eritin ve soğanları ince ince kıyarak iyice pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince içine unu ekleyerek 2-3 dk. daha kavurun. Tencereye mercimekleri ve erişteleri ekleyin üzerine 4-5 bardak ılık su eklyerek erişteler yumuşayana kadar pişirin.