Güncelleme Tarihi:
7 Nisan’da Murat Düzgünoğlu’nun yönettiği ‘Halef’ filmi ile sona erecek. Kuzey Amerika’daki en eski Türk film festivallerinden birisi olan Boston Türk Film Festivali film gösterimlerinin ardından konserler ile 28 Nisan’a kadar devam edecek.
Bu yıl 18’inci yaşını kutlayan, Boston Globe da dahil olmak üzere bölgenin saygın kültür ve sanat ağırlıklı medyasında da yer verilen Boston Türk Film Festivali, kapsamlı programıyla çağdaş Türk sinemasının seçkin örneklerini ve yönetmenlerini bir kez daha Amerikalı seyirciyle buluşturacak.
Festival programında ayrıca Tunç Okan’ın ‘Otobüs’, Mustafa Karadeniz’in ‘Çınar’, Sefa Öztürk’ün ‘Güven’, Hacı Mehmet Duranoğlu ve Atalay Taşdiken’in ‘Bırakın Çocuk Oynasın’, Vuslat Saraçoğlu’nun ‘Borç’, Ozan Açıktan’ın ‘Aile Arasında’, Banu Sıvacı’nın ‘Güvercin’, Tolga Karaçelik’in ‘Kelebekler’, Dersu Yavuz Altun’un ‘Ayaz’, Ramin Matin’in ‘Son Çıkış’, Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin ‘Sibel’ ve Murat Düzgünoğlu’nun ‘Halef’ filmleri yer alıyor.
Kuzey Amerika'daki en uzun soluklu Türk film festivallerinden biri olan festivalin kurucu direktörü Erkut Gömülü Boston Güzel Sanatlar Müzesi Film Programı ile uzun yıllardır sürdurdükleri işbirliği sayesinde, özellikle Türkiye’de seyirciye ulaşma imkanı sınırlı olan filmlerin Amerikalı seyirciyle buluşabildiği ender platformlardan biri olmasının festivalin en önemli basarısı olduğunu vurguluyor.
2001 yılında bu yana devam eden festival, uzun metrajlı filmlerin yanı sıra 2006’dan bu zamanda kadar düzenlenen ödüllü belgesel ve kısa film yarısmasının filmleri ile de ilgi topluyor.
2018 Boston Türk Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda En İyi Kısa Film Jüri Ödülü’nü alan Onur Yağız’ın ‘Toprak’, En İyi Kısa Film Seyirci Ödülü’nü alan Cem Özay’ın ‘Yolcu’, En İyi Belgesel Jüri Ödülü’nü alan Jale İncekol’un ‘Müzikli Bir Hikaye’, En İyi Belgesel Seyirci Ödülü’nü alan Deniz Alphan’ın ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’ filmleri de festival programında seyirci ile buluşacak. Film gösterimlerinden sonra Boston Globe gazetesinin film eleştirmeni Peter Keough’nun moderatörlüğünü yapacağı Turk sineması üzerine bir panel gerçekleşecek.
Müziğin renkleri
Festival film gösterimlerinden sonra Boston Üniversitesi Howard Thurman Center ile birlikte sunulan ve seçkin konserlerden oluşan müzik programıyla devam edecek.
Müzik programının ilk konseri Aurora’yı 10 Nisan’da kendini gezgin bir müzisyen olarak tanımlayan gitarist ve besteci Alper Tuzcu ve grubu verecek. ‘Kuzey Işıklarının Renkleri’ anlamına gelen Aurora aynı zamanda Alper Tuzcu’nun ikinci solo albümü ile aynı adı taşıyor. Alper Tuzcu’nun müziğinde R&B ve cazın izleri, uzak diyarların henüz keşfedilmemiş mistik müzigi ile harmanlanıyor.
Kariyerine Boston’da devam eden kemancı Ceren Türkmenoğlu piyanist Chang Liu ile birlikte 25 Nisan’da 7 Diyar 7 Renk isimli bir konser verecek. Konserde seslendirilecek eserler Fransa, Estonya, Macaristan , Rusya, Amerika, Çin ve Türkiye gibi farklı yedi ülkenin özgün renklerini müzik aracılığıyla müzikseverlere sunacak.
Festival programı, verdiği uluslararası konserlerle ses getiren ünlü piyanist Ayşe Deniz Gökçin’in Beethoven’dan Rock’a isimli konseri ile 28 Nisan’da sona erecek. Klasik müzik eserlerinin yanı sıra 20. yüzyıla damgasını vuran Pink Floyd ve Nirvana gibi ünlü rock gruplarının besteleri de Ayşe Deniz Gökçin’in piyanosunda yepyeni yorumlara kavuşarak klasik müzik ile modern müziği bir araya getirecek.