Güncelleme Tarihi:
Algı stratejisti ve Koç Üniversitesi Öğretim görevlisi Semih Yalman ve eski öğrencisi Ezgi Utan tarafından tasarlanan, asıl hedefi hayal kurmaya teşvik etmek, hayal kavramı algısını olumluya taşımak ve gençlere kalıplar dışında ifade imkanı sağlamak olan konferans serisi “Dreamstalk” birinci yılını tamamladı.
Kendi alanlarında uzman 4 hayalperestin yollarının Semih Yalman etrafında kesişmesiyle oluşan ekip, yaptıkları işle bir yandan da kendi hayallerini gerçekleştiriyor. Ceren Saner’in fotoğrafladığı, video çekimlerinin Özgür Önurme tarafından yapıldığı ve Günsu Sarı tarafından koordine edilen projenin genel yönetiminden ise Ezgi Utan sorumlu.
BENGAL KAPLANIYLA KARŞI KARŞIYA GELDİ
Dreamstalk tarafından gerçekleştirilen ilk hayal, Işık Üniversitesi’nde okuyan Ezgi Ergene’ye aitti. Hayali National Geographic ekibiyle belgesel çekimine gitmek olan Ezgi, National Geographic fotoğrafçısıyla gittiği çekimde bir anda kendini Bengal kaplanının karşısında buldu.
BOĞAZI YÜZEREK GEÇTİ
Ekip, ikinci olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Süheyla Tan’ın hayalini gerçekleştirdi. Yıllar önce İstanbul’a geldiğinde aşırı trafiği görüp boğazı yüzerek geçmenin hayalini kuran Süheyla, daha iyi yüzmek için aylarca antrenörle çalıştı ve geçtiğimiz temmuz ayındaki Boğaz Yarışı’nda bir kıtadan diğerine kulaç attı.
KENTSEL ATIKLARDAN HARİKALAR YARATTI
Yüzlerce hayal arasından seçilen ve gerçeğe dönüştürülen bir diğer hayal ise Banu Uğural’a ait. Banu’nun hayali diğerlerinden biraz farklı. Son yılların en büyük problemlerinden kentsel atıklar üzerine çalışan Banu’nun hayali, bir mobil atölye kurup ‘‘İleri Dönüşüm’’ ün (Upcycling) önemini çocuklardan başlayarak topluma yaymaktı. Banu’nun hayali, kurduğu mobil atölyeyle gittiği ilk durak olan İzmir’in Çınardibi Köyü’nde gerçek oldu. Bir hafta boyunca evlerden ve okullardan köydeki ilkokula toplanan atıklar Banu Uğural'ın atölyesinde çocukların hayal gücüyle buluştu ve kentsel atıklardan harikalar yaratıldı. Banu'nun atölyeleri Türkiye'nin farklı bölgelerindeki farklı köylerde hayat bulmaya devam edecek.
24 HAFTALIK PROFESYONEL EĞİTİM ALDI
İşin ilginç kısmı ise gençlerin, hayallerinin gerçek olacağını öğrenme şekli. Hayali gerçeğe dönen her bir gence hayalinin gerçekleşeceği ekip tarafından yapılan bir sürpriz ile söyleniyor. Hayali dünyaca ünlü bir aşçı olmak olan ve Dreamstalk sayesinde 24 haftalık profesyonel aşçılık eğitimine başlayan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Dilara A. sürpriz anını şöyle anlatıyor: “En büyük hayalim aşçı olmaktı. Dreamstalk sayesinde bu hayalim gerçekleşiyor. Ekipten Ezgi ile yemek yerken hayalimin maalesef gerçek olmayacağını ama bana iki günlük bir workshop ayarladıklarını söylediler. Bir workshop seçmek için aşçılık akademisinin internet sitesine girdiğimde sitenin ana sayfasında hayalimin gerçekleştiğini gösteren bir yazı çıktı. Çok heyecanlandım.”
ÜNLÜ BİR SPOR KANALINDA STAJ YAPACAK
Bir diğer heyecan verici sürpriz ise hayali spor muhabirliği deneyimi yaşamak olan Sefa Durmaz’ın hayalinin gerçekleşeceğini öğrenme anı. Sefa, ünlü bir spor kanalında staj yapacağını ve spor muhabirliği deneyimi yaşayacağını yapılan sürpriz sırasında çok sevdiği spor yorumcusu Fuat Akdağ’ın ağzından öğrendi.
Dreamstalk ile hayali gerçekleşen gençlerin kimi hayatı boyunca yapmayı hayal ettiği mesleğe ilk adımı atarken, kimi de her zaman deneyimlemek istediği adrenalin dolu dakikaları yaşıyor. Bunlardan biri de Konya Mevlana Üniversitesi’ndeki Dreamstalk etkinliğinde hayalini anlatan Mustafa Bor. Rize’nin Tunca Beldesi’nde gerçekleşen ve tahta arabalarla yarışılan Formulaz’a katılmanın liseden beri hayali olduğunu söyleyen Mustafa, geçtiğimiz Ağustos ayında kendi yaptığı tahta arabasıyla Formulaz’a katıldı ve Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu’yla birlikte yarıştı.
"HAYATIMIN EN MUTLU GÜNÜYDÜ"
Hayali uçak kullanmak olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Kaan Umu ise geçtiğimiz haftalarda aldığı kısa eğitimden sonra eğitmen pilot eşliğinde uçak uçururken hayatının en mutlu gününü yaşadığını söyledi.
TÜRKİYE'NİN EN GENÇ IRONMAN'İ OLDU
Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirdiği hayaliyle ülkemizi gururlandıran Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Göktuğ Kıral’ın hayali ise ‘Türkiye’nin En Genç Ironman’i’ olmaktı. Hayalini Dreamstalk sahnesinde paylaşan Göktuğ, 16 Ağustos Cumartesi günü İsveç Kalmar'daki IRONMAN Triatlonu'nda yarıştı. Son bir yıldır yoğun bir programla yarışa hazırlanan Göktuğ,11:56:37’lik süre ile 8-24 yaş kategorisinde Türkiye’nin bugüne kadarki zaman rekorunu da kırarak Türkiye'nin En Genç Ironman'i oldu.
11 ÖĞRENCİNİN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Hayallerin gerçeğe dönüşmesini sağlayan Dreamstalk’un ana fikri, Semih Yalman’ın (sağda) üniversitelerdeki seminerleri sırasında öğrencileri dinlemenin daha iyi sonuç verdiğini fark etmesiyle şekillenmiş. Eski öğrencisi Ezgi Utan ile birlikte yeni bir seminer modeli arayışına giren Yalman, kendisinden daha çok öğrencileri konuşturduğunu söylüyor: “Üniversitelerde öğrencileri sahneye çıkarıp hayallerini dinliyorum. Ezgi Utan, sponsorumuz n11.com’un CEO’su, bir öğrenci ve benim de bulunduğum bir jüriyle her üniversiteden bir öğrencinin hayalini seçip gerçeğe dönüştürüyoruz.”
Şimdiye kadar 11 gencin hayalini gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Yalman, seçimi ‘hayalleri diğer gençlerin hayallerine motivasyon sağlayan öğrenciler arasından’ yaptıklarını ve bu sayede hayal kurmanın bireysel ilerlemeye katkısını anlattıklarını söylüyor.
Bir sene boyunca bütün bunlar olup biterken, bir yandan da kendi hayalini gerçekleştiren Ceren Saner, fotoğraflarıyla hayal anlarına tanıklık etti. Ceren için bu serginin yeri farklı; çünkü ‘‘Hayalin Peşinde’’ ilk solo sergisi… Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle açılan ‘‘Hayalin Peşinde’’ sergisi 30 Eylül’e kadar Koç Pera by Divan’da ziyaret edilebilecek.