Güncelleme Tarihi:
Hipster olmak için her şeyden önce zayıf, hatta çok zayıf olmak gerekir. Muhattabınız skinny jean'lerin içine girmek için lüzumsuz yere kilo verdiyse, bu bir ipucu sayılabilir. Çünkü hipster'lığın birinci şartı 'daracık pantolonların' içine sığabilmektir. Son yıllarda memlekette boru paça pantolon kalmamasının en önemli sebebi de budur. Peki pantolonun üzerine ne giyerler? Çukurcuma-Galatasaray hattındaki ikinci el vintage mağazalarında, üzerinde uzaya dair figürler, bıyık desenli, baykuş ikonlu tişörtler bir numaralı kurtarıcılarıdır. Dolaplarında mutlaka daracık oduncu gömlekler, yine mümkün mertebe yapış yapış duran ceketler vardır. Bir de bu gömlek ve ceketleri en üst düğmesine kadar ilikliyorlarsa, kötü haberi vermek zorundayız, karşınızda yüzde 100 bir hipster var.
Hipsterler normal olan her şeyi büyük bir istekle reddeder. Dolayısıyla bir bakkala girip sigara almaz. Ancak Kadıköy, Karaköy veya Beyoğlu'ndaki dükkanlardan, sadece kendilerinin keşfettiklerine emin oldukları markaların türlü çeşit tütünlerini toplarlar. Ceplerinde devamlı zıvana ve kağıt taşırlar. Onları sık sık sigara kağıdı yalarken görebilirsiniz.
Erkeklerde geçerli olan en önemli ipucu! Sevgilinizde eser miktarda kıl yumağı birikimi söz konusuysa, bu imdat çığlığına mutlaka kulak verin. Bırakın hipster olmayı, belki bir tür 'mütedeyyin' hipster'a bile dönüşmüş olabilir!
Duygu dolu baloncuklar fonunda, artık piyasada bulunmayan kimi garip materyallerin fotoğraflarını paylaşırlar. Hesap makineli dijital kol saatlerine, ışıklı spor ayakkabılara özlem duyarlar. Artık kullanılmayan bir gameboy, tetris, kuş veya geyik figürlü bir takı, eski bir analog fotoğraf makinesi... Mısır Apartmanı'nda gidip Leica'sı veya Lomo makinasıyla merdiven fotoğrafları çeker. Audrey Hepburn'ün arka planda olduğu tumblr sayfaları açar. Biraz daha ileri aşaması, Facebook kapak fotoğrafına Grace Kelly'nin en retro fotoğrafını koymaktır.
Gerçeği mütemadiyen reddetmekle kalmayıp diğer hipster'larla dalga geçiyorsa, onun adı artık 'entelektüel hipster' veya 'Beyaz Türk hipster'dır. Ona sorsanız, asla hipster değildir. (Belki bu metnin yazarı da dahil. Kimbilir!)
Popüler olana (onların deyimiyle 'mainstream' olana) sadece popüler olduğu gerekçesiyle karşıdırlar. Gerçekte ise, farklı olmaya çalışan aynı insanlar kulübünün bir üyesidir.
Gerçek hipster zengindir. Yani büyük ihtimalle ailesi zengindir... Dolayısıyla halkın arasına karışmaz, her şeyi uzaktan izleyip nefret eder. Nike Air-Max süngüsü, Toms kışlasıdır. Ancak marka yazılı giysiler girmek racona terstir. İyi bir Hipster asla GAP ya da Tommy yazılı bir tişörtle dolaşmaz.
İndie'm havuz başına, bir kız çıktı karşıma! Bu kız tahmin edersiniz ki Nickelback'ten nefret edip Beirut dinlemeyi entelektüel birikiminin bir simgesi olarak gururla göğsünde taşır. 2007 yılında yalnızca bir kez yapılan indie festivali Radar Live'e Glastonbury muamelesi yapıp özlem duyar. Onu sık sık, "Ne festivaldi ama!" diyerek yeni bir geyik ortamına zemin hazırlama girişiminde bulunurken yakalayabilirsiniz. Ki söz konusu festival, hiç ilgi görmediği için ikincisi yapılmamıştır.
Fazla söze gerek yok. Zira, "Benim hipster'ım işini bilir!"
Araba, otobüs, minibüs gibi artık 'modası geçmiş' türlü teferruatlı ulaşım araçları onları hiç ilgilendirmez. Sanki dünyada yalnızca bisiklet, kaykay ve motosiklet varmış gibi davranırlar. Ellerinde 3 litrelik kahve damacanasıyla motosiklet sürerken görebilirsiniz onları. En sık kullandıkları cümle, "Sabahları kahve içmeden kendime gelemiyorum"dur. Vespa'nın 93 ve sonrası modellerine aşık olmaktan da öte müthiş bir tutku duyar, bazen kapıcı Osman Efendi'nin Murat 131'ine bile göz koyabilirler. Zira tahmin edersiniz ki, "İnanılmaz old-skool bir araba!"dır Murat 131.
BUNLARA DA DİKKAT
- Genelde güzel sanatlar mezunudur.
- Vice, Another Magazine veya Wallpaper dergileri okur.
- Favori yazarları Haruki Murakami, Alan Ginsburg veya Norman Mailer olabilir.
- Mızıka veya ukuleleye karşı anlaşılamaz ve gerekçesiz bir ilgisi vardır.
- Vücudunda minimum 2 dövme bulunur.
HIPSTER NEDİR, KİME DENİR?
Bağımsız düşünceye, karşıt-kültüre, progresif politikaya, sanat, indie-rock, yaratıcılık ve zekaya değer veren, genelde 20'li ve 30'lu yaşlardaki kadın ve erkeklerin benimsediği bir alt kültürdür. Hipsterism bir ruh hali olsa da farklı moda anlayışıyla da anılır. Hipster'lar genel tüketici davranışlarını reddederler. Genelde iyi eğitimlidirler. Çoğu müzik, sanat ve moda endüstrilerinde çalışır.