Güncelleme Tarihi:
Neden yemek kitabı yazmak istediniz?
- Türkiye’de artık soya sosu, wasabi soya filizi, taze zencefil, Çin turpu gibi Japon mutfağının vazgeçilmezlerini bulabiliyoruz. Ancak bu malzemelerin doğru olarak nerede, nasıl kullanılacağını çoğu kişi bilmez, bunu anlatmak istedim ve anlattım. Japon mutfağında, Türk damak tadına uygun lezzetli bir dolu yemek var, oysa sadece suşi tanınıyor.
Yazdıklarınızı diğer yemek kitaplarından ayıran nedir?
- Yemek bir kültürün yansımasıdır. Ben, sadece Japon yemek tariflerini değil kültürümüze dair hikâyeleri de yazdım. Malzemelerin tarihini, faydalarını içeren bilgiler ve bu yemeklerin Japonlara ne ifade ettiğini anlatan hikâyeler mevcut.
Japon mutfağı, ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alıyor sanırım?
- Evet, bu listede yer alıyor. Listeye girmesinde kültürün yansıtıldığı bir mutfak anlayışının Japonya’da güçlü olması rol oynadı. Mesela doğanın güzelliği ve dört mevsimi anlattığımız yemeklerimizi sofralara taşırız. Doğayla uyum içerisinde olmak kültürümüzün bir parçası; bu, sofralarımıza da yansıtılıyor.
Sizin için en leziz yemek hangisidir?
- Annemin yaptığı yemek! Sevgiyle yapılan yemek her zaman güzeldir.
Seçme şansınız olsaydı kimi sofranızda ağırlamak isterdiniz?
- Babam Fransız mutfağı aşçısıydı: “Omletin kıvamını tutturan iyi aşçıdır” derdi. Babamı kaybettik. Eğer aramızda olsaydı ona omlet yapıp “Artık iyi yapabiliyor muyum” diye sorup onayını almak isterdim.
Ne sıklıkla yemek pişiriyorsunuz?
-Her gün mutfağa girerim.
Ayumu’yi yakalamışken sizler için özel bir tarif almayı da ihmal etmedik...
MOYAŞİ SALATA (SOYA FİLİZİ SALATASI)
Malzemeler- 2 kişilik
250 gram soya filizi
1 kutu (80 gram) tonbalığı konservesi
Taze soğan (süslemek için)
Sos için
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı pirinç sirkesi
2 çay kaşığı şeker
1 çorba kaşığı susam yağı
Hazırlanışı
Bir kâsede bütün sos malzemelerini karıştırın. Soya filizini kaynar suda 3 dakika haşlayıp süzün. Suyunu iyice süzdükten sonra soya filizini soğumadan sosla karıştırın, yarım saat bekletin. Ara ara karıştırın. Yağını süzdükten sonra tonbalığını ekleyin. Taze soğanla süsleyip soğuk servis edin.