Karaciğerinizi yağlandırmayın

Güncelleme Tarihi:

Karaciğerinizi yağlandırmayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 13:54

Karaciğer, vücudumuzun en büyük ve en çok iş gören organıdır. Proteinlerin, karbonhidratların, yağların, vitaminlerin ve ilaçların vücut tarafından kullanılmasını sağlarken, bağışıklık sisteminin yapılandırılmasında ve vücudun toksinlerden arındırılmasında bir orkestra şefi gibi çalışmaktadır.

Haberin Devamı

Karaciğer kendini yenileme gücüne sahip müthiş bir organdır. Bu olumlu özelliklerinden dolayı karaciğer sağlığımıza dikkat etmek, onu doğru gıdalarla beslemek hayati önem taşımaktadır. Son dönemde karaciğerin en sık ve yaygın olarak gözlenen hastalığının yağlı karaciğer olduğunu söylemek mümkün. Her 3 kişiden birinde görülen karaciğer yağlanması için önlem alınmaz ise ağır sonuçlar ile karşı karşıya kalınabileceği artık kanıtlanmıştır.
* * *
Yağlı bir karaciğere sahip olmamak ya da sahipsek bu durumu düzeltebilmek için hangi beslenme önlemleri alınmalıdır?
Gelin beraber göz atalım:
♦ Şeker ve undan zengin besinlerden uzak durun. Günlük beslenmenizden beyaz, işlenmiş unu çıkarın. Beyaz undan yapılmış ekmeği bırakıp tam tahıl veya çavdar ekmeği tüketin. Gizli şeker kaynaklarına dikkat edin. Gıda etiketlerini dikkatlice okuyun.
♦ İşlenmemiş, hormonsuz yetiştirilmiş, zirai ilaçlarla kirlenmemiş sebzeleri tercih edin. Özellikle enginar, kereviz, pırasa, sülfür içeren karnabahar ve lahana grubu besinler karaciğer yağlanmasının azaltılmasında size yardımcı olacaktır.
♦ Soğan ve sarımsağa beslenmenizde yer açın. İçerdikleri yararlı bileşiklerden dolayı karaciğeri temizleyen, yağlanmayı azaltan soğan ve sarımsağı günlük menülerinize dahil edin.
♦ Süt ve ürünlerini az yağlı olarak tercih edin.
♦ Makul miktarda meyve tüketin. Aşırı tüketilen meyvenin karaciğerinizi yağlandırabileceğini unutmayın.
♦ Sağlıklı bir karaciğer için; alkollü, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun. Su içme alışkanlığınızı artırın.
♦ Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durun. Hayvansal yağları tüketmeyin.
♦ Kuru-baklagiller bitkisel protein ve lif açısından oldukça zengindir. Haftada 1-2 kez tüketeceğiniz kuru-baklagiller karaciğer yağlanmasının azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
♦ Yürüyün! Hareketli bir yaşam şekli ile karın içi yağlanmanızı azaltıp, karaciğerinizin yağ depolamasını engelleyebilirsiniz. Yürüyüş, karaciğer yağlanmasını azaltan, önleyen; en iyi, en etkili ve en ucuz ilaçtır.
* * *
Vücudumuzun hem fabrikası, hem de arıtma tesisi olan karaciğer sağlıklıysa tüm organlarımızda sağlıkla çalışmaya devam eder. İyi ve kaliteli bir yaşam için karaciğerinize iyi bakın ve onu yağlandırmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!