'Kapkaç'taki artışınnedeni af ve kriz

Güncelleme Tarihi:

Kapkaçtaki artışınnedeni af ve kriz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Büyükşehirlerde son günlerde artan 'kapkaç' olaylarının ardında 'af' ve 'ekonomik kriz'in etkilerinin bulunduğu öne sürüldü.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Öztürk, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde son günlerde artış gösteren kapkaç olaylarının birinci nedeninin af, ikinci nedeninin de ekonomik kriz olduğunu söyledi.

Öztürk, üniversitenin yaptığı ''İnsanları kriminolojik suça iten nedenler'' konulu araştırmada, çocuk ve gençlerin yağma, gasp ve hırsızlık suçlarına yönelmesinde artış olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Çocuk ve gençlerin, çeşitli sosyal nedenlerden dolayı bu gibi suçlara yöneldiğini kaydeden Öztürk, ''Ailenin ilgisizliği, öğrenim durumlarının yetersizliği, okullarda gerekli ilginin gösterilmemesi gibi faktörler de saptadık'' dedi.

Öztürk, kapkaç suçunun yağma kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, bu suçun da 15 yıl cezayı gerektirdiğini söyledi. 'Kapkaç' suçunun ağır cezalık bir suç olduğunu belirten Öztürk, ''Ancak yargılama sistemimiz sağlıklı çalışamadığı, somut delillere kolay ulaşılmadığı için adil bir yargılama mümkün olmuyor. Küçük, basit hırsızlık olarak nitelendiriliyor'' diye konuştu.

TOPLUMSAL ÇÜRÜME, KAPKAÇ'I GETİRDİ

Ege Üniversitesi (EÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol da yoksulluk, hızlı kentleşme, toplumsal çürüme, kapkaç ve hırsızlığın, köşe dönücülüğü getirdiğini dile getirdi.

Çelikkol, Türkiye'de son 20 yılda değer yargılarının önemli ölçüde erozyona uğradığını kaydederek, şöyle konuştu:

''Köylerinden iş bulma umuduyla, büyük kentlere göçen ve ekonomik kriz nedeniyle iş bulamayan, işinden atılan çocuklar, gençler, görsel medyada yüksek yaşantıyı görerek (ben açım, işsizim, ama bu insanlar nasıl böyle yaşıyor) diye sorguluyor. (Kazan, nasıl kazanırsan kazan felsefesi) de dürüstlüğün önüne geçtiği için kapkaç, hırsızlık, köşe dönücülük öne çıktı. Cezaların yetersizliği, yeterli denetim yapılmaması da bu gibi suçları körüklüyor.''

EMNİYET GÖRÜŞÜ

Emniyet yetkilileri de, son günlerde artan kapkaç olaylarını değerlendirirken, insanların büyük şehirlerde yaşamaları için paraya ihtiyacı olduğunu, iş güç sıkıntısı içinde olanların, kolay yaşam biçimi olarak, kapkaç ve benzeri suçlara yöneldiklerini anlattılar.

Polisin işinin suçluyu yakalamak olduğunu kaydeden yetkililer, ''Polisin işi yasaları uygulamaktır. Ancak bu tür suçlarda cezai karşılık yok. Kapkaç, hırsızlık, yankesicilik, gasp gibi olayların yüzde 70 failini yakalıyoruz. Ancak yasaların bize yol göstermesini de bekliyoruz. Aynı kişiyi sabah yakalıyoruz, öğlen salınıyor, akşam yeniden suç işliyor. Bu kısır döngüyü kırmak lazım'' dediler.

Bu arda, İzmir'de son günlerde yoğunlaşan kapkaç olaylarının faillerinin yakalanması için üç gündür geniş çaplı operasyon düzenleyen polisin, çeşitli suçlardan arananlar ile suçüstü yakalanan 400 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!