Güncelleme Tarihi:
SORU
Merhaba,
Ben 2003 Ekim'de İngiltere'de bir İngiliz vatandaşı ile evlilik yaptım fakat yürümedi.Şiddet ve aldatma sonucu ilişkimizi bitirme kararı alarak 2004 Eylül gibi Türkiye'ye dönüş yaptım.Buna ilaveten 2004 Temmuz'da bir çocuğumuz oldu.
2005 Mart ayından itibaren tamamen ayrı olmamıza karşın resmi bir işlem yapmadık.Kendisi ile birlikte ve ayrı olduğum süre zarfında maddi hiç bir destek görmedim.Şuan boşanmak istiyorum fakat geride kalan 2,5 sene içinde tazminat nasıl alabilirim?
tuba greenwood
CEVAP
1-Boşanma davası açıldığında:dava süresince sizin ve müşterek çocuğunuz
için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
2-Boşanma davası ile birlikte çocuk için nafaka,kendinizi için koşulları
varsa nafaka, maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz..
Sorunuzda bahsetmiş olduğunuz tazminat maddi tazminat mı, manevi tazminat mı, anlaşılmamaktadır.Her ikisini de sorduğunuzu varsayarak yanıtlayacağım:
Boşanma nedeni ile mevcut ve beklenen menfaatleri zedelenen kişiler kusursuz veya daha az kusurlu olmak kaydı ile kusurlu taraftan maddi tazminat isteyebilirler. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
3-Boşanmma davasını hemen açılmak istenmesse Aile Mahkemesine başvurarak tedbir talebinde bulunabilirsiniz. TMK 197 ye göre:Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.
4- Son olarak evlilik süresince edinilen bir mal varsa mal rejiminin tasfiyesi ile alacak hakkınızı talep etmeniz mümkündür.
5-Bütün bu işlemler için bir avukata danışmanızı, avukat tutacak ekonomik olanaklarınız yetersiz ise bulunduğunuz yerdeki baroların adli yardım veya kadın komisyon ve merkezlerine başvurmanızı öneririm.Uygun bulunması halinde size vekalet ücreti ödemeyeceğiniz bir avukat ataması yapılacaktır.