JİTEM davasına devam edildi

Güncelleme Tarihi:

JİTEM davasına devam edildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 18:09

Diyarbakır, Mardin ve Batman'da, çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemleri gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı “JİTEM” davasına devam edildi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 11 sanık katılmazken, müdahil avukat Tahir Elçi hazır bulundu.
Elçi, bir önceki duruşmadaki “Dosyanın Ergenekon Davası ile birleştirilmesi” yönündeki talebini yineleyerek, olayın Ergenekon terör örgütünün faaliyetleri kapsamında gerçekleştiğini savundu.

Elçi, şöyle dedi:
“Ergenekon Davası'nın iddianamesi incelendiği takdirde, bu iddianamede adı geçen bazı kişilerle, dosyamızda adı geçen bazı kişilerin aynı oldukları görülecektir. Sanıklardan terör örgütü PKK itirafçısı Hacı Hasan, Susurluk olayının ardından 'İbrahim Babat' sahte ismiyle Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığına 11 sayfadan oluşan mektup göndermişti. Davaya konu olan 4 kişinin kurşuna dizilerek öldürülmesi olayının talimatını, dönemin JİTEM Komutanı Cem Ersever ile Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Albay Arif Doğan'dan aldığını anlatmıştı. Bu nedenle davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesini istiyoruz.”

İddia makamı, mahkeme heyetinden mevcut dosya ile “Ergenekon Davası” arasında şu aşamada bir irtibatın bulunmadığını belirterek, talebin reddine karar verilmesini talep etti.

ERGENEKON DAVASININ İDDİANAMESİ İSTENDİ

Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından, müdahil avukat Elçi'nin talebini değerlendirmek üzere “Ergenekon Davası”nın iddianamesinin Cd'ye aktarılmış bir örneğinin mahkemeye gönderilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Sanıklar Mehmet Zahir Karadeniz, Recep Tırıl, Faysal Şanlı ve Lokman Gündüz'ün ifade vermeleri için adreslerine çağrı yapılması kararlaştırıldı.

“Aziz Turan” adına düzenlenmiş kimlik kullandığı belirtilen sanık Abdulkadir Aygan'ın İsveç'ten iade edilmesi yönünde Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nce yazılan yazının Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) gönderildiğinin anlaşıldığını kaydeden mahkeme heyeti, bakanlıktan söz konusu yazının akıbetinin sorulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, ayrıca sanıklar Adil Timurtaş, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki ve Fethi Çetin'e tüm aramalara rağmen kovuşturma aşamalarında ulaşılamadığı gerekçesiyle haklarında yakalama emri çıkartılmasına karar verdi.

SAVCININ “JİTEM” MÜTALAASI

Dava dosyası, 13 Şubat 2006'da görevsizlik kararı verilerek 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesine gönderilmişti.

Askeri mahkemenin de verdiği “görevsizlik kararı” nedeniyle Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilen dava dosyası, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesine iade edilmişti.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderdiği görevsizlik kararında iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına da yer vermişti.

Kararın, “Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaası” bölümünde şu ifadelere yer verilmişti:
“Savcı esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların suç tarihinde JİTEM görevlisi olduklarının anlaşıldığını, JİTEM'in jandarma istihbaratına bağlı olarak faaliyette bulunduğunu, sanıkların bu durumda suç tarihinde askeri şahıslar olduklarını, asker şahısların işlemiş oldukları suçlardan dolayı askeri mahkemede yargılanmalarının gerektiğini ve dosyanın bu kanaate varılmakla görevsizlik kararı verilerek Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmesini kamu adına talep etmiştir.”

İDDİANAMEDEN

İddianamede, çeşitli tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Batman'da “adam öldürme, kundaklama, bombalama” eylemlerini gerçekleştirdikleri belirtilen 11 sanığın TCK'nın 313. maddesi uyarınca, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve 450. maddesi uyarınca “birden fazla kişiyi öldürmek” suçlarından 9'u hakkında müebbet, 2'si hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!