İzmir'e lüks banliyö treni

Güncelleme Tarihi:

İzmire lüks banliyö treni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2010 10:55

TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa kurduğu İZBAN A.Ş.'nin, 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi projesinde çalışmalar son günlerde hız kazandı. Deneme seferleri süren trenlerin, saatte 140 kilometre hız yaptığı ve bir seferde 2 bin 250 yolcu taşıyabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

İzmir'de 80 kilometrelik, Aliağa- Menderes Banliyö hattının İzmir- Cumaovası arasındaki 27 kilometrelik bölümünde, İspanya'dan getirilen klimalı, son teknoloji ile donatılmış, saatte 140 kilometre hız yapan trenlerin deneme seferleri büyük bir hızla sürüyor. Trenleri kullanacak, aralarında kadınların da bulunduğu makinistlerin eğitimi sürüyor. Alsancak- Menderes hattında deneme çalışmalarını gören İzmirliler, trenlerle yolculuk yapacaklarını günü bekliyor.

GÜNDE 550 BİN KİŞİ TAŞIYACAK

Aynı zamanda İZBAN yönetim kurulu üyesi de olan TCDD 3'üncü Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, Alsancak- Menderes arası banliyö deneme seferlerinin büyük bir hızla sürdüğünü belirterek, “27 kilometrelik bu mesafeyi duraklarda durmak dahil, 22 dakikada alıyoruz. Aliğa- Menderes hattında günde 550 bin kişi taşıyacağız. Trenler elektirikli sinyalizsyonla çalışıyor. Her biri üç diziden oluşan trende her seferinde 2 bin 250 kişi taşıyacağız. Toplam 130 milyon euroya mal olan 33 dizi seti hizmet verecek. Bu kadar yolcuyu kaç otobüsle, bu konforda, trafikte beklemeden taşıyabilirsiniz?” dedi.

Haberin Devamı


Aliğa- Menderes Banliyö Sistemi ile metro sisteminin Halkapınar'da entergasyonlu olacağını kaydeden Eriş, “Artık kente gelen bir kişi kısa zamanda bu sistem sayesinde ulaşacağı yere gidecek. 90 dikalık Kentkart sistemi kulanılacak. Bizlere 150 yıl önce bırakılan demiryolu mirasının üzerine uzun yıllar hiçbir şey konmadı. Hızlı trenlerle konforlu yolculuk yapmak bizler için hayal gibiydi. Ama bu hayalin gerçekleşmesine haftalar kaldı. Gece gündüz çalışarak bu proje hayata geçiriliyor. Artık bu kentin insanları çağdaş, uygar ülkelerde olduğu gibi son tekenoloji ürünü, konforlu, çevre dostu trenlerle güven içinde yolculuk yapacak” diye konuştu.

SOSYAL YAŞAM DEĞİŞECEK

Sebahattin Eriş, banliyö sistemi ile ilgili bilgiler verirken, Menemen ve Manisa arasının proje ihalesinde, Torbalı'ya uzanacak hat için de yakında ihaleye çıkılacağını, Buca'da çalışacak tramvay projesi hazırlıklarının da başladığını söyledi. Eriş, “İzmir ve çevresi demir ağlarla örülecek. Garlarımız kamera sistemi ile korunacak. Banliyö sistemi ile şehirde sosyal yaşam değişecek, yoğunluk azalacak. Tıpkı Avrupa kentlerinde olduğu gibi, nüfusunun büyük bölümü banliyölerde oturmayı tercih edecek. Her gün, içinde tek kişi ile giden, şehir trafiğini kilitleyen binlerce araç sürücüsü bu sistemi kullanacak, kente büyük bir rahatlık gelecek” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!