İyi hükümet olmadan dış destek gelmez

Güncelleme Tarihi:

İyi hükümet olmadan dış destek gelmez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2001 00:00


Muammer ELVEREN-PARİS
Haberin Devamı

Fransız Liberation gazetesine bir demeç veren Devlet Bakanı Kemal Derviş, iyi bir hükümet yönetimi olmadan uluslararası ekonomik yardımın da gerçekleşemeyeceğine inandığını söyledi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş, Fransız Liberation gazetesine yaptığı açıklamada, iyi bir hükümet yönetimi olmadan uluslararası ekonomik yardımın da gerçekleşemeyeceğine inandığını söyledi. Liberation,dünkü sayısında ‘‘Türkiye liberalizasyonun bedelini ağır ödüyor’’ başlığıyla Türk ekonomisine iki tam sayfa ayırarak Kemal Derviş'le yapılan bir röportajı yayınladı. Derviş'in ekonomik kariyeri hakkında geniş bilgi veren Liberation,Türkiye'de Derviş'e yönelik beklentilere dikkati çekti.

Gazetenin sorularını yanıtlayan Derviş, köklü geçiş dönemi çerçevesinde, özellikle gençlerin bugün yapılan fedakarlıkların yarının refahı için olduğunu anladıklarını söyledi. Türkiye'deki sorunun çözümü ile ilgili bir soru üzerine Derviş, özel sektörün artık devlet desteği ile kár sağlama beklentisinden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

Derviş, bu bağlamda devletin ekonomi üzerindeki rolünün gözden geçirilmesinin önemine değindi ve bunun için ekonomi ve siyaset ilişkisi konusunda köklü bir tartışmanın açılmasının gerekli olduğunu ifade etti. Bir soru üzerine Derviş, Türkiye'de yolsuzluğun ekonominin gücünü kırdığını belirti ve sorunu çözmek için devletin yolsuzluğun üzerine gittiğini söyledi. Bu sorunun diğer ülkelerde de yaşandığını hatırlatan Derviş, iyi bir hükümet yönetimi olmadan uluslararası ekonomik yardımın da gerçekleşemeyeceğine inandığını söyledi.

Derviş, Türkiye'nin bir çok gelişmekte olan ülke gibi, uluslararası spekülatif dalgalanmalardan ekonomik ve sosyal olarak etkilendiğini belirtti. Bakan Derviş, bu tür sorunlardan çıkan krizlerden en fazla toplumun alt kesimlerinin etkilendiğini belirtti ve bunun adilane olmadığına işaret etti. Derviş, krizden çıkış aşamasında en önemli sorunun istihdam olduğunu söyledi. Derviş, gazetenin ‘‘Türkiye uluslararası mali piyasaların liberalizasyonunun bedelini mi ödüyor?’’ şeklindeki sorusunu, ‘‘Evet, yükselmekte olan pek çok ülke gibi Türkiye de bu vahim sayılabilecek, fazlasıyla serbest bırakmaların bedelini ekonomik ve sosyal açıdan ödüyor’’ sözleriyle yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!