Güncelleme Tarihi:
ABD, Rusya ve Ürdün’ün 9 Temmuz’da Suriye’nin güneyinde yerel saatle 12.00’de yürürlüğe koydukları ateşkese bölgenin önemli oyuncusu İsrail’den önemli bir itiraz geldi. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre önceki gün Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gazetecilere yaptığı açıklamada İran’ın bölgedeki etkinliğini devam ettirdiği gerekçesiyle ülkesinin, güney Suriye’de ABD, Rusya ve Ürdün himayesinde rejim ile muhalifler arasında varılan ateşkes planına tamamen karşı olduğunu açıkladı.
DENİZ VE HAVA ÜSSÜ: Haaretz’e konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkili, İsrail’in İran’ın Suriye’deki varlığını önemli ölçüde artırma niyetlerinden haberdar olduklarını söyledi. Yetkili, İran’ın yalnızca Suriye’ye danışmanlar göndermekle ilgilenmediğini aynı zamanda bu ülkede bir deniz ve hava üssü kurmak için kapsamlı askeri güç göndermekle de ilgilendiğini ileri sürdü.
‘RAHATSIZ EDİCİ REALİTE’: Gazeteye konuşan İsrailli yetkililer, Netanyahu hükümetinin anlaşma metnini gördüğünde beklentilerinin karşılanmadığını açıkladı. Bir kaynak, “İsrail’in güvenlik çıkarlarından herhangi birini hemen hemen hiç ele almıyor ve bu durum güney Suriye’de rahatsız edici bir realiteye yol açıyor. Anlaşma Suriye’deki İran, Hizbullah veya Şii milislerle ilgili tek açık bir kelime içermiyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün yaptığı açıklamada İsrail’in endişelerini dikkate alacaklarını söyledi.
BİLGİ NOTU: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Almanya’da 7-8 Temmuz’da düzenlenen G-20 Zirvesi’ndeki ilk görüşmelerinde üzerinde mutabık kaldıkları ve Suriye’nin güneyindeki bölgeleri kapsayan ateşkes 9 Temmuz’da yerel saatle 12.00’de yürürlüğe girmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, ABD ve Ürdün’ün, Suriye’nin güneybatısındaki Deraa, Kuneytra ve Suveyda bölgelerinde ateşkese dair zaptı onayladıklarını açıklamıştı.