Güncelleme Tarihi:
BARTIN (AA) - Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, gazeteciliğin sadece günlük tartışmaların içinde olmak değil, değerlere değer katanları geleceğe aktarmak olduğunu söyledi.
Atalay, Bartın Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı”nın açılış töreninde çalıştayın Gaspıralı’ya en yakın coğrafyada yapılmasının anlamlı olduğunu belirtti.
Büyük Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun’a çıkıp Erzurum ve Sivas kongrelerini topladığında, Mehmet Akif Ersoy’un da İstanbul’dan kalkıp Anadolu insanını milli mücadeleye teşvik için Bartın’ın komşu ili Kastamonu’da karargahını kurduğunu ve Kastamonu Açıksöz gazetesinde yazdığı şiirleri, yazıları sayesinde insanların direnişteki yerini aldığını aktaran Atalay, şöyle konuştu:
“Kastamonu, Kurtuluş Savaşı’ndaki en fazla şehit sayısına sahip il oluyorsa bunda bir şairin, yazarın, gazetecinin elini taşın altına sokmasının önemi büyüktür. O günkü gazeteci, şair neyse bugün de Gaspıralı en az o kadardır. Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik" sözü, işi de birliğe dahil etmektedir. Demek ki sadece dilde ve fikirde değil, işte de birlik zamanıdır. Bunu yıllar önce dile getirmiş olması hasebiyle de tek başına bu sözle dahi anmaya değer bir büyüğümüz, değerimizdir. Gazetecilik yapmak, sadece günlük tartışmaların içinde olmak değil, değerlerimize değer katanları geleceğe aktarmaktır. Türkçe Konuşan Ülkeler Gazeteciler Derneği, Bartın Gazeteciler Derneği ve Bartın Üniversitesi iş birliğiyle Gaspıralı adına yapılan bu çalıştay da bunun en güzel örneğidir.
Biz de mutlu olduk ve Basın İlan Kurumu olarak böyle bir projede olmak istedik ve destekledik.”
- Bartın Valisi Azizoğlu
Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu da Gaspıralı’nın bir asır önce ifade ettiği “dilde, fikirde ve işte birlik” sözünün bugün için de vazgeçilmez düstur olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Dünyada barış ve huzur varken coğrafyamızda kan ve gözyaşının olması, bu düsturun içini doldurmadığımız manasına geliyor. Demek ki inanmadan söylüyoruz ki yapamıyoruz. Yaparsak emin olun ki bu, hem bizim hem de dünyanın kurtuluşu olacaktır. En azından yakın coğrafyamızda barışın, huzurun, kardeşliğin tesisi, birliğimize, dirliğimize, güçlü olmamıza bağlı. Bunu sağlayabileceğimize inanıyorum, yeter ki gayretli, samimi ve iyi niyetli olalım. Ayrıca İsmail Gaspıralı’nın Bartın’da anılıyor olması, bizim için onur ve gurur kaynağıdır.”
- Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kaplan
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da ülkede bugüne kadar pek çok bilgi üretilip uygulamaya konulmasına karşın, insan yetiştirme konusunda ciddi çözümler üretilemediğini ve bunun da ülkenin genel sorunu olduğunu aktardı.
İsmail Bey Gaspıralı’nın Mehmet Akif Ersoy ile benzer yanlarına işaret eden Kaplan, “Onların hizmetleri, bugünkü nesil için hala ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bizlere düşen, bu ideal insanların tasavvuflarını, düşüncelerini çok daha ileri noktalara götürmek ve ülkemizi dünya milletleri arasında onurla temsil edilen noktaya çekmek olacaktır” dedi.
- Türkçe Konuşan Ülkeler Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuzaslan
Türkçe Konuşan Ülkeler Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan da Rus İmparatorluğu'nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşme ihtiyacını tasvir eden entelektüel İsmail Gaspıralı’nın vefatının 100. yılı dolayısıyla UNESCO’nun 2014'ü “İsmail Bey Gaspıralı Yılı” olarak duyurduğunu anımsatarak, kendilerinin de Gaspıralı’yı anmak, hakkında farkındalık yaratmak ve adına etkinlik yapmayı uygun bulduklarını vurguladı.