Güncelleme Tarihi:
İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bugünlerde bir çok alacaklı avukatının ihtiyati haciz kararı aldırdıkları firma İron Demir San. Ve Konstrüksiyon İmalatı Tic. A.Ş. ve şirket sahipleri Cengiz-Engin Yıldırım kardeşler.
Mahkemelerdeki dava dosyalarından edinilen bilgilere göre ilk ihtiyati haciz başvuruları 26 Haziran’da yapılmaya başlandı. Zira anılan gün şirketin verdiği çeklerin de karşılıksız çıktığı gün olarak kayıtlara geçti.
ÇEKLE ALINAN DAİRE ÜZERİNE KREDİ
Edinilen bilgilere göre demir-çelik sektöründe 6 yıl önce küçük bir atölyede faaliyet göstermeye başlayan İron Demir’in sahibi Yıldırım kardeşler son zamanlarda şöyle bir yöntem geliştirdi. Yıldırım kardeşler, gayrimenkul pazarlaması yapan ya da kendisine ait gayrimenkulleri bulunan inşaat firmaları ile masaya oturdu. Satın alınan yüzlerce gayrimenkul için ödeme çek yolu ile yapıldı. Satın alınan gayrimenkul bankaya ipotek olarak gösterilerek yüklü krediler çekildi. Ancak ödeme günü gelen çeklerin karşılıksız çıkması ile de kriz ortaya çıktı.
ALACAKLILAR SIRAYA GİRDİ
İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemeleri ve icra müdürlüklerinde bulunan dosya alacaklıları arasında bankalar, inşaat şirketleri, demir çelik firmaları ve gayrimenkul satışı yapan isimlerin oldukları görüldü. Merkezi Karabük’te bulunan Yolbulan Demir A.Ş., Kocaer Haddecilik A.Ş., İlci İnşaat-Özgün İnşaat A.Ş. ortaklığı, Türkcan Yapı Madencilik, Bursa Kaynak Makine ve İsmail Demirtaş Beton gibi bir dizi şirket ve kişinin ihtiyati haciz kararları aldıkları
FABRİKANIN KAPISINA KİLİT
Alacaklılar bir yandan yasal takip süreçlerini başlatırken diğer yandan şirket sahipleri ile temasa geçmeye çalıştı. Ancak Gebze’deki fabrikası kapatılan İron Demir’in Kadıköy Kozyatağı’ndaki genel merkez binasında ise bir kaç çalışan dışında kimseye ulaşılamadı. İron Demir’in Samsun Çarşamba’da bulunan iki fabrikasının ise başka kişilere devredildiği iddia edildi. İron Demir’e yakın kaynaklardan biri şirket sahiplerinin 20 gün kadar önce yurtdışına çıktıklarını öne sürdü.
ŞİRKET AVUKATI: BORÇLAR ÖDENECEK
Telefonla ulaştığımız İron Demir’in avukatı Mehmet Can Erdündar ise “Müvekkillerin kimseyi dolandırma amacı yok. Var olan tüm borçları ödeme niyetindeler. Ticari bir sıkıntı yaşandı; sorun çözülmeye çalışılıyor” dedi. Av. Erdündar, Yıldırım kardeşler ile doğrudan temas kurup kuramadığı yönündeki soruya ise “Doğrudan kendileri ile görüşmem gerekmiyor” şeklinde yanıtladı. Şirketin piyasaya olan borcu konusunda ise muhtelif rakamlar söz konusu. Alacaklı bir bankanın avukatı borç miktarının 250 milyon TL olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti. İron Demir’in avukatı ise borç miktarı konusunda net bir yanıt veremeyeceğini aktardı.
KÜÇÜK BİR ATÖLYEDE KURULDU
2008 yılında İstanbul Tuzla’da 200 metrekarelik bir atölyede kurulan İron Demir, Kadıköy – Kartal Metro İnşaatı Tünel destekleme elemanları imalatlarını yaptı. Şirket zamanla işlerini büyüttü yeni yatırımlar yaptı. Metro inşaatları yanı sıra, 3. Köprü bağlantı yolları, baraj, tünel projeleri için gerekli üretimleri yaptı. İron Demir’in sahipleri Cengiz ve Engin Yıldırım kardeşler bu yılın başına kadar Çarşambaspor Kulübünde de yöneticilik yaptı. Şirket ortaklarından Engin Yıldırım, İnternette çektiği esprili kısa videoları ile de tanınıyor.
dgokce@hurriyet.com.tr