Güncelleme Tarihi:
Irak'taki etnik ve dini harita şöyle:
  Â
ETNÄ°K YAPI
  Â
ARAPLAR: Irak nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan Araplar, Sünni ve Şii olarak mezheplere ayrılmış durumda.
  Â
KÜRTLER: Daha çok Sünnilerden oluşan Kürtler, nüfusun ikinci büyük kesimini oluşturuyor. Kürtler, 1991 Körfez savaşının ardından fiili olarak oluşan kuzeydeki özerkliği genişletmeye çalışıyor. Kürtler, bu süreçte kuzey bölgesinde kendi bölge parlamentolarını oluşturdu.
  Â
TÜRKMENLER: Irak Türkmenleri, ülkede Araplar ve Kürtlerden sonra üçüncü asli (etnik) unsur. Ülkedeki nüfuslarının, daha önce yapılan nüfus sayımları bugüne uyarlanarak hesap edildiğinde 3,5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Genelde Irak'ın kuzeyinde yaşayan Türkmenler, 1981 yılında Irak Devrim Konseyi'nin aldığı bir kararla, ülkenin güneyine zorla göçe tabi tutulmuştu. Ayrıca Araplaştırma siyaseti çerçevesinde Kerkük ve çevresindeki Türkmenlerin arazileri istimlak edilerek, o bölgelere, güneyden maddi teşvik ve devlet katkısıyla Araplar yerleştirilmişti. Türkmenler, bugün özellikle Kerkük'teki fiziki yapılarını sürdürmeye çalışıyor. Türkmenler, özellikle Kerkük'e Kürt göçüyle gündemde bulunuyor.
   Â
ASURÄ°LER: Keldani-Asuri kilisesine baÄŸlı azınlık Hristiyanlar. Â
  Â
DÄ°NÄ° YAPI
ŞİİLER: Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Şiiler, daha çok Arap, ancak Kürtler arasında da Şiiler bulunuyor. Irak Şiilerinin dini merkezleri Necef ve Kerbela.
  Â
Arap ve Batı dünyasında pazar günkü seçimlerde Şiilerin güçlü bir şekilde çıkması ve bunun da İran'la yakınlaşmayı günde getirmesi endişesi bulunuyor.
  Â
SÜNNİLER: Nüfusun yüzde 30'unu oluşturan Sünniler, Kürtler arasında da çoğunluğa sahip. Irak, bağımsızlık sonrasında Sünni azınlık tarafından yönetildi. Birçok Sünni lideri, pazar günkü seçimlerin ertelenmesini istiyor; radikal Sünni din adamları ise seçimleri boykot çağrısı yapıyor.
  Â
Bağdat'ın kuzey ve batısında Sünni üçgeni olarak adlandırılan bölge, Amerikan işgaline ve Amerikan kuklası olarak gördükleri geçici yönetime karşı savaşan direnişçilerin ana merkezi niteliğinde.
  Â
HIRİSTİYANLAR: Irak nüfusunun yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor. Çoğu Keldani-Asuri kilisesine bağlı. Birçok Hıristiyan'ın saldırı korkusuyla Irak'tan kaçtığı belirtiliyor.