İnternet faturalarında 'açma-kapama' şoku

Güncelleme Tarihi:

İnternet faturalarında açma-kapama şoku
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2016 10:18

Bugüne kadar daha çok, su-elektrik faturaları ile gündeme gelen ‘açma-kapama ücreti’ şimdilerde internet faturalarına da yansımaya başladı. Faturanın 1-2 gün geç ödenmesi halinde, ‘servisi yeniden açma bedeli’ adı altında alınan tutar, normal internet ücretinin yarısına denk gelebiliyor. Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, konu ile ilgili açıklamasında, alınan ücretin haksız kazanç olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, bir dizi sorunlar da yaşanıyor. Servis hizmetlerindeki aksamanın yanı sıra, faturalara yansıtılan ‘servisi yeniden açma bedeli’ tartışmalara yol açıyor.

Çeşitli şikâyet sitelerinde ve forumlarda konu ile ilgili, yaşanan bir dizi sıkıntı dile getiriliyor. Anılan sıkıntıyı yaşayan isimlerden biri de Antalya’da yaşayan Şebnem Erdem

RAKAMI GÖRDÜ ŞOKE OLDU
Erdem’in, hurriyet.com.tr ile de paylaştığı fatura bilgisi ve detay belgelere göre, Turkcell Superonline tarafından hazırlanan Haziran 2016 faturası eline ulaştı. Faturaya göre, internet ücreti 58,99 lira. Faturada yer alan bir diğer kalem ise ‘diğer hizmetler’ adı altında düzenlenmiş. Bu kalemin tutarı ise 40,89 TL. Erdem’in ödemesi istenen tutar 99,90 lira olarak düzenlenmiş. Erdem, eline ulaşan faturanın şokunu yaşarken, kısa süre sonra yüksek faturanın nedenini de anladı. Diğer hizmetler kaleminde yer alan servisi yeniden açma bedeli 24,90 lira olarak yer almış. Bir başka ifade ile Erdem’in geç ödenen faturasına 25 lirayı bulan bir açma-kapama’ bedeli yansıtılmış.

İnternet faturalarında açma-kapama şoku

TEK YAPILAN BİR SMS GÖNDERMEK

Haberin Devamı

Erdem konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Fatura ödeme gecikince hızı düşürüyorlar. Bu da interneti hiçbir şekilde kullanmamıza imkân vermiyor. Ama faturayı öderken hızını düşürdükleri günlerini fatura bedelinden düşmüyorlar. Ödeme yaptıktan çok kısa bir sure içerisinde SMS ile yine hızın arttırıldığına dair bilgi paylaşıyorlar. Bu bilgi 24.90 liraya mâl oluyor. Yani bu açma-kapama adı altında yapılan işlem, evlere, işyerlerine ekip veya hizmet götürmeden ekran başında yapılan birkaç saniyelik bir işlem. Bunun için alınan ücret 25 lira… Ve düşünün benzer durumda olan binlerce fatura olabilir…” dedi.

FATURANIN YARISINA DENK GELİYOR
Erdem açıklamasının devamında “Benim internet aylık ödemesi 58.99 lira. Nerdeyse yarısına yakın bir açma- kapama bedeli alıyorlar. Bunun adil ve etik olmadığını düşünüyorum. İlgili kamu otoritelerinin gerekli hassasiyeti göstermelerini beklemek biz tüketicilerin hakkı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR
Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 'açma-kapama' adı altında alınan ücretin haksız kazanç olduğuna işarek ederek şunları

İnternet faturalarında açma-kapama şoku

söyledi:  "Açma-kapama ücreti elektronik haberleşme sektöründen hizmet alan milyonlarca aboneden sağlanan haksız bir kazançtır. İşletmeci bu işlemi gerçekleştirirken kayda değer ek bir maliyete de katlanmamakta. Cep veya ev telefonu, internet veya uydu televizyon hizmeti sunan firmalar faturasını zamanında ödeyemeyen tüketicileri üç yönden mağdur ediyor. Faturasını yatıramayan abonenin hizmeti kesildikten sonra borcunu ödeyip tekrar açılana kadar geçen sürede ücretlendirme sürdürülüyor.  Üstelik faiz de işletilmesine rağmen tekrar hizmetin verilmesi için de açma-kapama ücreti yansıtılıyor. Kesilen hatla ilgili hizmet verilmeyen süre için ücretlendirmeyi sürdüren firmalar üstüne bir de faiz ekliyor. Ayrıca, açma-kapama ücreti alınmasının önüne geçilmesi için Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yeni bir düzenleme yapılmalı ve haksız ücretlendirme ile tüketicilerin mağdur edilmesi sonlandırılmalıdır." .

BAKMADAN GEÇME!