YGS haberleri sayfasında YGS hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4258 YGS haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan, Türkiye'deki ve bazı yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmeye yönelik bir sınavdır. Öğrenciler, bu sınav sonucuna göre bir yükseköğretim programına yerleştirilirler.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan, ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayı içinde uygulanmıştır.
1974'ten itibaren adaylardan yükseköğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine göre yükseköğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir.
1982'den itibaren ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına katılmıştır.
1987'den itibaren, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belli alanlarda toplayan adaylara, sınavda belli testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır.
1999'da iki basamaklı sınavın ikinci basamağı (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS) kaldırılmış, sınav ÖSS adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. Sınavın tek basamaklı olarak uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bazı yükseköğretim programlarının puan türleri de değiştirilmiştir. Ayrıca adayların OBP'lerinin mezun oldukları ortaöğretim kurumunun ÖSS ham puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılmasıyla oluşturulan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplanmaya başlanmış ve ortaöğretimdeki alanlardan mezun olanların aynı alandaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde AOBP’lerinin yüksek bir katsayıyla, mezun oldukları alanlar dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde ise AOBP’lerinin düşük bir katsayıyla çarpılması uygulamasına geçilmiştir. ÖSS'de soru tipi ve konu dağılımı/müfredat açısından bir değişiklik yapılmamıştır.
2003'te ÖSS ve AOBP puan sistemi ile AOBP'nin çarpıldığı katsayılar değiştirilmiştir.
2006'da yapılan değişiklikle soruların bir kısmı önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS tipinde sorulmuş, bir kısmı ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Sınavın tek basamak olarak uygulanmasına devam edilmiştir.
2010'da çift aşamalı sınav sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır. Sınavlar YGS ve LYS'den oluşacaktır. YGS'yi geçen öğrenciler LYS'ye girme hakkı kazanacaklardır.
Katsayı uygulaması
1998 yılına kadar İmam Hatip Liselerinin başarı ortalamalarının diğer lise ve ortaöğrenim türlerine göre yüksek oluşu nedeniyle 1999 tüm meslek liselerine ÖSS ile birlikte uygulanmaya başlanmıştır. Ortaöğretimden mezun olunan alanın, yükseköğretimde devamı niteliğindeki alanları tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları yüksek katsayıyla, başka bir alandaki (Alan dışı) programı tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise daha düşük bir katsayıyla çarpılmaktadır. Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve diğer meslek liseleri mezunlarının kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına girişlerinde de ek puan verilmektedir. 2010'da uygulanmaya başlanacak yeni ÖSS sistemi ile birlikte katsayı uygulaması kaldırılacak, sınava giren herkesin katsayısı 0,15 ile çarpılacaktı. Fakat yeni bir itiraz ile bu uygulama şu anda uygulanmayacaktır.
İki gün süren YKS maratonu sona erdi. Sınava bir yıldan daha fazla süre hazırlanan adaylar YKS’nin ilk oturumunda uzun, ikinci oturumunda da bilgi gerektiren zor sorularla mücadele etti. YKS’nin ardından sonuçları bekleyen öğrencilere uzmanların önerisi ise şöyle: “Artık sınavı düşünmeyin. Önce iyi bir tatil yapın, rahatlayın. Sonuçlar açıklandıktan sonra da tercihte bulunun.”
#ÜniversiteEğitimde eşitsizlik ve okullar arası kalite uçurumunun en önemli sorunlardan olduğu ülkemizde, aynı eğitim kurumu içinde öğretmenlerin niteliğinden kaynaklanan ciddi standart farklılıkları bulunuyor. Temel standartların her okulda tavizsiz şekilde uygulanmasında teftiş sistemi ve müfettişler çok önemli bir işlev görüyor. Ancak son yıllarda teftiş sistemi ve müfettişler üzerinde ortaya çıkan değersizleştirme ve güçsüzleştirme eğitim sistemine büyük zarar veriyor.
#EğitimYGS yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan YKS başvuruları ÖSYM tarafından alınacak. Üniversiteye giriş sınavı olarak uygulanacak olan YKS ve TYT, Haziran ayının sonunda gerçekleştirilecek. Peki, YKS başvurusu ne zaman yapılabilecek? İşte, üniversite hayali kuran öğrencilerin merakla beklediği YKS başvurusu ve sınav hakkında merak edilen bazı detaylar
#YgsBu yıl ilk kez üniversiteye girişte uygulanacak YKS’ye yaklaşık 4 ay kaldı. Bazı adaylar, sınavın ilk oturumu olan TYT ile tercih edilebilecek bölümleri araştırıyor. Sizler için TYT puanıyla öğrenci alacak bölümleri araştırdık.
#YKSYeni üniversite sınavı YKS’ye başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemde ÖSYM, yaklaşık üç ay arayla düzenlediği YGS ve LYS yerine gelen YKS’yi haziran ayında tek hafta sonunda yapacak. Yaklaşık 2 milyon öğrenciyi ilgilendiren sınava başvurular mart ayında alınacak. Adayların merak ettiği soru ise, “Hangi tarihler arasında başvuru yapılacak?” İşte AYT ve TYT olarak tek hafta sonunda ve iki oturumda düzenlenecek YKS başvuru tarihleriyle birlikte, sınavla ilgili merak edilen diğer detaylar.
#Üniversite Sınavı Ne ZamanSömestr tatili, birçok öğrenci için okula bir ara vermek demek. Hatta veliler için de bu durum geçerli. Ama bunların arasında öyle bir grup var ki, yarıyıl tatili onlar için daha yoğun bir çalışma temposu getiriyor. Uzmanlar, YKS adaylarına “Ders çalışmayı bırakmayın, ama kendinize de zaman ayırın” diye seslenirken, bu dönemi verimli geçirmeleri için bazı önerilerde bulunuyor.
#YKSTEOG’un kaldırılmasının ardından bu yıl ilk kez uygulanacak liseye giriş sınavıyla ilgili çalışma önerilerinde bulunan eğitim uzmanları, soru tiplerinin çözümünü ezberlemenin işe yaramayacağını konuları öğrenmek gerektiğinin altını çizdi. Hatice Yılmaz, öğrencilere çalışma taktikleri verdi.
#TEOG2017 yılında her 3 görme engelli öğrenciden 1’i üniversiteye Sesli Soru Bankası’yla hazırlandı. Kredi Kayıt Bürosu, Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla üniversiteye hazırlanan, görme engelli gençler için hayata geçirilen ‘Sesli Soru Bankası’ projesinin dördüncü fazının sonunda, 10.000’i aşkın soru seslendirilerek görme engellilerin erişebileceği kütüphanelere hazır hale getirildi.
#Görme Engelli2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri ve başvuru dönemi de bu değişimden payını aldı. Son günlerde adayların merak ettiği ve sorguladığı konu ise YKS başvuru tarihleri oldu. ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre ilk oturum olan TYT ve ikinci oturum olan AYT başvurusu 1-21 Mart arasında yapılacak.
#YKSSon yıllarda adını sıkça duyduğumuz PISA ve MEB’in uyguladığı ABİDE sınavlarının sonuçları incelendiğinde, sınav sistemimizin şu anki halini alması kaçınılmazdı. Belli ki, ÖSYM bundan sonraki sınavlarda (en azından üniversiteye girişte) öğrencilere sade bir matematik bilgisi sormayacak. Dolayısıyla işlem özellikleri ya da formüllerin bilinmesi tek başına yeterli olmayacak.
#YGS2017’de eğitimde birçok yenilik yaşandı. Sınav sistemleri ve ders müfredatı değişti.ÖSYM Başkanı istifa etti. TEOG’da 17 bin birinci çıkması, üniversitelerdeki boş kontenjanlar, 15 dakika kuralı, okul servislerinde ‘unutulan’ çocuklar da çok konuşuldu.
#Eğitim2018 yılında ilk defa uygulanacak YKS ile ilgili yapılan değişiklikler ve sistemin yeni olması üniversite adaylarında tedirginliğe yol açtı. Uzmanlar ise, YGS ve LYS gibi üç aya yayılan bir sınav maratonunun ardıdan oturum sayısı ve puan türleri daha az olan YKS’nin adayların yükünü hafifleteceği düşüncesinde.
#YKSÖğrenciler, yeni üniversiteye geçiş sınavı YKS’de hangi dersten hangi konuda ağırlıklı soru geleceğini merak ediyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Müfredat dışı sorulmayacak” dedi. Ancak YKS ilk kez yapılacağı için uzmanlar soru dağılımlarının net olmadığını söylüyor. Adaylara, YGS’ye hazırlandıkları gibi çalışabileceklerini söylüyor. Biz de, son 8 yılda YGS’de çıkan soru konularını derledik.
#TYTYÖK, YKS’de lisans programlarının puan türlerini yayınladı. Puan türleri Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve DİL olarak LYS’ye göre çok daha sade bir hale geldi. Peki, hayalinizdeki lisans programı hangi puan türünde? Hürriyet Eğitim, 2017’de üniversitelerdeki tüm programların puan türlerini araştırdı.
#Puan TürüYÖK, YKS ile ilgili akıllara takılan soruları cevapladı, lisans programlarının puan türlerini de açıkladı. Ön lisans programlarının puan türleri ise daha sonra yayınlanacak. Adayların merak ettiği din kültürü dersinden muaf olanların durumu, sınav ücreti ve en yüksek puanın kaç olacağı ise cevap buldu. İşte YKS ile ilgili son bilgiler ve daha önce açıklanan ayrıntılar.
#YKSÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarHatay'ın İskenderun ilçesinde, depremlerden sonra, 1600 öğrencinin eğitim-öğretimi için, NATO'nun desteğiyle kurulan çadır kentte çalışan İngiliz asıllı emekli asker Paul McClean, görevini tamamlamasının ardından, çocukların sevgi gösterisi ve hediyelerle uğurlandı.
#HatayHatay'ın İskenderun ilçesinde, depremlerden sonra, 1600 öğrencinin eğitim-öğretimi için, NATO'nun desteğiyle kurulan çadır kentte çalışan İngiliz asıllı emekli asker Paul McClean, görevini tamamlamasının ardından, çocukların sevgi gösterisi ve hediyelerle uğurlandı.
#NATODOĞU ve batı kültürlerinin harmanlandığı Anadolu’dan esinlenen ‘Synthesis’ adlı ı deneysel moda filmi, dünyanın önemli festivallerinde izleyicilerle buluştu. İlk gösterimi Berlin Fashion Film Festivali’nde gerçekleşen film, festivalde yer alan ilk Türk yapımı oldu. Vogue, Kodak, Burberry, Diesel, Gucci x, North Face, Gucci x Adidas, Louis Vuttion, Zara Man, Chanel, Nike gibi markaların filmleriyle yarışan ‘Synthesis’, finalist olmayı başardı.
#1İZMİR merkezli 13 ilde, FETÖ/PDY’nin Türk Silahlı Kuvveleri (TSK) ve sivil unsur yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda gözaltında alınan ve itirafçı olan Ö.Y, örgütün işleyişi hakkında önemli bilgiler verdi. Ö.Y., "Örgütün hiyerarşik yapısında üst olanlar bizlerden okuldaki komutanlar ve öğrenciler ile ilgili bilgiler istiyordu. Komutanlardan alkol alan, bahis oynayan, çapkınlık yapan, bize kötü davranan kimsenin olup olmadığını soruyordu. Okuldaki askeri öğrencilerle ilgili olarak gözümüze batan, dikkatimizi çeken kişilerin olup olmadığını öğrenmek istiyordu" dedi.
#İzmirGünlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir konu da kısaltmalardır. Hemen hemen her yerde görülen kısaltmalardan bazıları tanıdık gelebilir, örneğin İSKİ gibi ya da ASKİ gibi. Fakat bunun dışında daha az rastlanılan kısaltmalar da vardır ve bunların açılımı merak edilmektedir. YGS ne demek ve açılımı nedir, YGS neyin kısaltması ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
TYT sınav süresi 2022 değişti mi? sorusu YÖK'ten 11 Ocak Cuma günü gelen son açıklama ile gündeme geldi. Her sene milyonlarca öğrencinin katılım sağladığı YKS sınavında değişikliğe gidildi. Baraj puanının kaldırıldığını duyuran YÖK Temel Yeterlilik Testi süresi ile ilgili de önemli adım attı. Geçtiğimiz senelerde 135 dakika olan Temel Yeterlilik Testi TYT sınav süresi uzatıldı. Peki, TYT süresi kaç dakika oldu, TYT'de kaç dakika verilecek? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#TYTANKARA'nın Sincan İlçesinde,18 Ocak 2011 tarihinde 14 yaşındayken, ablası Şerife'ye Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) formu almak için evinden çıkan ancak bir daha dönmeyen Melike Toyguncu’nun hikayesi defalarca televizyon programlarına konu olmuştu. Kızları için çalmadık kapı bırakmayan anne Fatma Toyguncu, katıldığı bir televizyon programına gelen telefon ihbarı üzerine umutlandı ve büyük sevinç yaşadı ancak DNA sonucuna göre bulunan kişi Melike değildi. Peki, Melike Toyguncu bulundu mu? İşte Melike Toyguncu olayının detayları...
#Melike Toyguncu Kimdirİzbilim Koleji, önceki İzmir ve Ankara il milli eğitim müdürlerinden Behçet Yavuz’un liderliğinde, İzmir’in önde gelen iş insanlarından Ali Doğan ve Bora Karasu Eğitim Kurumları ortaklığı ve ‘bilimin izinde’ ilkesiyle Egekent 2’deki kuzey kampüsünde eğitim dünyasındaki yerini aldı.
#İzmieKontrol mühendisliği geniş iş imkanıyla gözde meslekler içindedir. Peki, kontrol mühendisliği nedir, ne iş yaparlar, iş olanakları nelerdir? Tüm soruları sizler için derledik.
#Kontrol Mühendisliği Bölümü Nedir?İç Mimarlık bölümünün yer aldığı fakülteler sırasıyla şunlardır: Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik - Mimarlık Fakültesi. İç mimarlık bölümünün eğitim programında hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Merak edenler için tüm detayları derledik.
#İç Mimarlık Bölümü Nedir?Sözel okuyan öğrencilerin en sık tercih ettiği bölümlerin başında Güzel Sanatlar geliyor. Resim, müzik, heykel gibi birçok sanatı bünyesinde barındıran Güzel Sanatlar Fakültelerinde iletişim ve medya gibi bölümler de yer almaktadır. Güzel Sanatlar bölümünde hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Güzel Sanatlar Bölümü Nedir?Dijital Oyun Tasarımı; yeni medya teknolojileri dahilinde dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olma özelliğine sahip duruma gelmiştir. Sizin için Dijital Oyun Tasarımı bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları konularını detayları ile derledik.
#Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Nedir?Üniversitelerde finans ve ekonomi alanlarında öğrenci yetiştiren pek çok bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler hem bu alanda istihdam yaratmak, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak personellerin yetiştirilmesi konusunda çalışırlar. İşte Aktüerya bölümü de bu bölümlerden biridir. Peki, Aktüerya bölümü nedir? İşte Aktüerya bölümü hakkında tüm merak edilenler.
#Aktüerya Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Üniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteTRABZON'da, tünel içerisinde engelli sürücünün yardımına koşup, otomobilinin patlayan lastiğini değiştirdiği anlara ait görüntüleri, sosyal medyada övgü toplayan trafik polisi Necmettin Sevil (46), "Acil durumlarda vatandaşlara yardım etmek bizim görevimizdir. Biz de bu asli görevimizin gereğini yaptık" dedi.
#TrabzonYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları için gerekli işlemler için son viraja girildi. Üniversitelerde önlisans ya da lisans eğitimi almak isteyen adayları ilgilendiren sınav 3 oturum halinde uygulanacak. Veliler ve öğrenciler ise Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarının ne olduğunu merak ediyor. Peki, TYT nedir? İşte yanıtı.
#TytSevinç Eğitim Kurumlarının eğitim yolculuğu, 1986 yılında Sevinç Dershanelerinin İstanbul Bakırköy’de kuruluşuyla başladı. Sınava hazırlık alanındaki başarıları ve Sevinç Yayınları ile özellikle ortaokul kademesinde, İstanbul’daki başarılı kurumlar arasında yer aldı. 2013 yılında “eğitim” tecrübesini özel okulculuğa taşıyan kurum; bugün anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde kolej eğitimi verirken, istikrarı başarılarını sürdürüyor.
#EğitimYaklaşık 2.5 milyon üniversite adayı, geçen hafta yol haritalarını belirleyecekleri bir döneme girdi. Puanlar, sıralamalar önlerinde; bundan sonra geleceklerini belirleyecekleri kararı verecekler. 4-5 yıl sonra severek çalışacakları alanları seçecekler. Bu yüzden önlerindeki kapıyı açacak anahtarı doğru kullanmaları çok önemli.
#Eğitim