Vitamin haberleri sayfasında Vitamin hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13101 Vitamin haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Vitamin sözcüğü Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü kastetmektedir. Zira o dönemde tüm vitaminlerin amin oldukları sanılmaktaydı. Bugün bunun yanlış olduğu bilinmektedir.
Vücudumuz için mutlaka gerekli olan ve vücudumuzdaki katalizör görevli en basit organik maddelerdir .Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir.
Piyasada çok sayıda takviye edici gıda var. Peki bizim hangisine ihtiyacımız var? Vitamin takviyesi satın almadan önce ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte multivitaminleri seçmeden önce dikkat edilmesi gerekenler…
#VitaminGeçmek bilmeyen zihinsel ve fiziksel yorgunluk, unutkanlık, kaslarda güçsüzlük, el ile ayaklarda oluşan karıncalanma, uyuşma ve yanma hissi… Yaşam kalitemizi ciddi boyutlarda etkileyen bu sorunların nedeni ‘vitamin eksikliği’ olabiliyor!
#VitaminAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkDaha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.
#VitaminVİTAMİN sözcüğü “Hayat veren amin” anlamına geliyor. İster B, C, A, ister E, K, ister bir başka vitamin olması fark etmiyor, bu mucize doğal moleküllerin her biri hücre, doku ve organ fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasına, bizi hastalıklardan koruyup kollamasına, beden ve ruhumuzun formda, fit ve keyifli kalmasına yardımcı oluyor.
#VİTAMİNHastalıklar mevsim geçişleriyle birlikte, özellikle öksürükle okullarda baş göstermeye başladı. Bağışıklığı güçlendiren besinler hastalıkların başlamasıyla milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. Her kış etkisini farklı şekillerde gösteren gribal enfeksiyonlara karşı vücudumuzun dirençli durması çok önemli. Bağışıklığı güçlendiren besinler, vitaminler ve gıdalar tüketmemiz kış boyunca hastalıklara kalkan oluşturmakta kilit nokta! Peki, bağışıklığı güçlendiren besinler neler? Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte sizler için hazırladığımız kış boyunca ayakta tutacak o mucizevi tarif!
#BağışıklıkUzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#Sağlıkİçerdiği su oranının oldukça yüksek, kalorisininse düşük olması kabağı benim için önemli kılan sebeplerden... Tokluk hissinin uzamasına yardımcı; kan basıncını dengeliyor, yüksek tansiyonu düşürmeye katkısı oluyor. Ama biliyorum, vitamin ve mineral açısından da çok zengin bu sebzeyi aranızda sevmeyenler var. Sizi kabakla barıştıracak tariflerimi mutlaka deneyin, fikriniz değişecektir...
#KabakSağlığımıza iyi gelsin diye veya hastalanmamak için pek çoğumuz sık sık vitamin ve gıda takviyesi alıyoruz. Oysa ihtiyacımıza uygun değilse ve uzman danışmanlığında kullanmıyorsak aslında hayatımızı büyük riske atıyoruz. Belki ilk birkaç seferde bir etki göstermeyebilir ama hiç beklemediğimiz bir anda bedelini bize ödetebilir.
#VitaminMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriKaliforniya’da gastroenterolog olarak görev yapan Dr. Saurabh Sethi, vitamin eksikliklerinin vücuttaki bazı belirtilerle anlaşılabileceğini açıkladı. 1,6 milyondan fazla izlenen videosunda, demir, C vitamini ve kalsiyum gibi temel maddelerin eksikliğine işaret eden beş önemli değişikliği vurguladı.
#Sağlık'Yenidoğan Çetesi' soruşturmasında adı geçen Esenyurt'taki Özel Reyap Hastanesi'nde doğum yapan Ayşe K., şu an 4 yaşındaki oğlu Eymen Ali K.'de, hastane çalışanlarının ihmali nedeniyle yüzde 90 oranında engel oluştuğunu iddia etti. Anne Ayşe K. hep aklında bir şüphe olduğunu belirterek, “İçimdeki bu kuşku bitmedi. Şu an artık şüphe değil buna eminim. Eymen'i içeride bakımsızlıktan ve ihmalden dolayı Eymen'in hayatını kararttılar" dedi.
#Yenidoğan ÇetesiSon yıllarda mühim bir sağlık sorunu haline gelen meme kanserine karşı artık çok daha fazla uyanık olmak zorundayız. Çünkü meme kanseri, sanıldığı üzere sadece 40 yaş üstü kadınları değil, 20’li, 30’lu yaşlardaki genç kadınları ve hatta erkekleri de etkileyebiliyor.
#Buğra BuyrukçuKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizSonbaharda hava sıcaklıklarındaki dengesizliklere, kapalı ve kalabalık ortamlarda yüksek bulaş faktörü de eklenince viral ve bakteriyel enfeksiyonlar hızla yayılırken, bir başka tehlikeyi ise sosyal medyadan ve arkadaş çevresinden duyumlarla gelişigüzel kullanılan vitamin serumları oluşturuyor.
#SerumVitaminler vücudun sağlıklı işleyişi için büyük önem taşıyor. Hem vitamin hem de hormon olan D vitamininin kas-kemik sağlığı, ruh sağlığı, metabolizma işleyişi, bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışması başta olmak üzere vücutta birçok önemli görevi bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şahin, D vitamini ve sağlık için önemi hakkında bilgi verdi.
#D VitaminiSağlıklı bir cilt istiyorsanız; ilk olarak sağlıklı bir birey olmak zorundasınız. Kendine iyi bakmayan, yedikleriyle kötü beslenen, düzensiz yaşamı olan, uykusuna dikkat etmeyen kişinin ilk olumsuz etkiyi cildinden, saçından, tırnağından göreceğini bilmelisiniz. Çünkü vücut her zaman ilk olarak kendini korumaya alır.
#CiltABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkPiyasada çok sayıda takviye edici gıda var. Peki bizim hangisine ihtiyacımız var? Vitamin takviyesi satın almadan önce ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte multivitaminleri seçmeden önce dikkat edilmesi gerekenler…
#VitaminCiro büyümesi bakımından faaliyet gösterilen 48 ülke arasında birinci durumdaki Amare Türkiye, yıl sonunda yüzde 50 büyüme hedefliyor. Gıda takviyesi sektörünün önemli oyuncularından Amare’nin Global Yönetim Kurulu ve Stratejiden Sorumlu Başkanı David Chung ile ‘Yeniden Doğuş’ stratejilerini ve şirketin hedeflerini konuştuk.
#Sponsorlu İçerikTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal Kanser