Mağaza, restoran, banka, üretim tesisi, sinema veya çalıştığınız kurumda, kısacası hayatın içinde her yerde karşımıza çıkan dijital yayın ve bilgilendirme ekranları, kurumsal iletişimi güçlendirip satışları artırmakla kalmıyor aynı zamanda alışılagelmiş maliyetleri firmalar için ortadan kaldırıp hem marka hakkında hem de günlük hayata dair haber ve bilgiler veriyor.
#Bilgi Ve İletişim TeknolojileriHavalimanlarındaki duty free mağazaları adeta can çekişiyor. Yine de bizimkilerin durumu fena değil. Ama nerede 2019 yılı. Satış rekorları çok geride kaldı. Avrupa’nın bazı merkezlerinde mağazalar uzunca süredir kapalı. Ortadoğu’dan Uzakdoğu’ya baktığınızda en büyük havalimanlarındaki duty free mağazalarındaki satışlar çoğu yerde geçen yıla göre yüzde 20’nin altında seyrediyor.
#YAZARUnifree Üst Yöneticisi ve İcra Kurulu Başkanı Ali Şenher, “İstanbul Havalimanı’ndaki gümrüksüz satış alanından günübirlik alışveriş yapmak için İstanbul’a gelenler var. Orta Doğu’dan sabah uçağıyla gelip THY veya İGA’nın lounge’larını kullanıp, daha sonra bizden alışveriş yapan müşterilerimiz bulunuyor. Bunun mart ayından sonra daha da artacağını öngörüyoruz. Bu yıl sonuna kadar 7 milyon müşterimize hizmet vermiş olacağız. 2020 yılı için de 10 milyon yolcuya hizmet vermeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
#İstanbul Havalimanıİstanbul Havalimanı’nın ilk aşamasında, 16 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu; "İstanbul Havalimanı’nda sağladığımız doğrudan ve dolaylı istihdamla binlerce kişiye iş fırsatı sağlıyor, geniş ekosistemimizle makro düzeyde on binlerce ailenin geçimine katkı sunuyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından istihdam gerçekleştiriyoruz" açıklamasında bulundu.
#İstanbul HavalimanıHürriyet Ocak 2015’te yeni havalimanın işletmecisi İGA ile Unifree arasında imzalan 25 yıl süreli dünyanın en büyük duty free anlaşmasının izlerini sürdü. Yeni havalimanı tam kapasiteye ulaştığında planlanan hedefler de tutarsa duty free alanlarını işletecek olan Unifree’nin ödeyeceği yıllık kira 500 milyon Euro’yu (1 milyar 600 mil-yon TL) aşacak.
#UnifreeTütün Kontrol Sözleşme Çerçevesi’ne ilk imzayı atan ülkelerden olan Türkiye’nin, ülkeye girişlerde sigara satışını yasaklamaya hazırlandığı ileri sürüldü. Bugün bir gazetede yer alan iddiaya göre, havalimanlarında Duty Free Shop’larda sadece ülke çıkışlarında sigara satışı olacağı, ülkeye girişte sigara satışının yasaklanacağı iddia edildi. Ancak konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz uzmanlar böyle bir tebligattan haberdar olmadıklarını söyledi.
TAV Havalimanları iştiraklerinden ATÜ’nün ortaklarından Gebr. Heinemann’ın Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Claus Heinemann “19 ülkede 54 havalimanında duty free (gümrüksüz satış mağazası) işletiyoruz. Türkiye ve Norveç en memnun olduğumuz iki ülke. Türklerin duygusal ve pratik zekası, Alman disipliniyle birleştiğinde mükemmel ortaklık formülü ortaya çıkıyor. TAV en mutlu olduğumuz ortağımız” diye konuştu.
Terminalin altındaki dev alanlar hiçbir kör nokta olmadan kameralarla izleniyor. En ufak bir aksaklığa izin verilmiyor. Ekipler, sistem sorumluları ekran başında sadece terminali değil tüm havalimanını kontrol ediyor. Acil olaylarda kırmızı telefonlar çaldığında kimin nereye gideceği, kimlerin toplanacağı her şey önceden belli. Yani özellikle terminal içindeki rahatlık ve huzur aşağıdan sağlanıyor. Güvenlikten elektriğe, sudan bagaj eşleştirmelerine kadar. Yukarıdaki huzur aşağının temeli üstünde kurulu.
#İstanbul HavalimanıUçaklarda her gün bagaja konulması yasaklanan ürünlerle ilgili yeni listeler çıkıyor. Bu listede son dönemde öne çıkan başlıklardan biri de lityum piller oldu. Bazı havayolları lityum pilli hiçbir şeyin bavula konulmasını istemiyor; bazı durumlarda bavullardaki ürünlere el konulabiliyor.
#UçakMağaza, restoran ve banka gibi pek çok alanda kullanılan dijital yayın ve bilgilendirme ekranlarının maliyetleri yüzde 60’a kadar düşürdüğü belirtilirken pazarın (digital signage) tüm dünyada 20 milyar doları aşan bir hacme ulaştığı kaydedildi. Bu alanda yerli yazılım geliştiren Sistem 9’un Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaan Akın, “Dijital ekranların çoğu enerjiyi koruyup, ekranın ömrünü uzatarak orta ve uzun vadede yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor” dedi.
#Dijital YayınDHMİ Genel Müdürü Funda Ocak: “2018 Yılında 1 milyon metrekarelik Türk hava sahasını kullanan ve bugün sayıları 56’ya uzanan havalimanlarımıza, iniş-kalkış yapan uçak sayımız 2 milyonu geçti. Yine bu havalimanlarımızı kullanan yolcu sayımız ise 2018 sonu itibarıyla 210 milyon yolcuya ulaştı” açıklamalarında bulundu. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu: “Dünyadan ve ülkemizden çıkan güçlü markaları, ticari alanlarımızda dünya insanları ile buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerinde bulundu.
#İstanbul HavalimanıDEVLET Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yapılacak olan kademeli taşınmanın 3 Mart tarihi itibariyle tamamlanacağı ve o tarihten itibaren büyük taşınmanın gerçekleşeceğini açıkladı.
#İstanbul Havalimanıİstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının işletmecisi İGA'nın Yönetim Kurulu Üyesi ve konsorsiyum üyelerinden Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 750 milyon euro köprü kredisi aldıklarını, 4.5 milyar euro tutarında kredi anlaşmasının da Mayıs ayı içinde yapılacağını söyledi.
Havalimalarında yolculara, yerel ürünler de sunmaya başlayan ATÜ’nün mağazalarında, bir yılda 300 ton lokum satıldı. Bu rakamla ATÜ’deki ‘lokum satışları, çikolata satışlarını’ geçerken, şirketin 2009 cirosu da, 315 milyon Euro’ya ulaştı.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nın dış hatlar geliş bölümündeki Gümrüksüz Satış Mağazaları’nın (duty free) yeni free shopları ‘sessiz-sedasız’ açıldı. A-3 olarak tanımlanan bölüm de, dev bir içki kavına dönüştürüldü. Bunun için 7 metre yüksekliğinde duvar yapıldı. Raflara dizilen 15 bin şişe şarap ile viski ve şampanyaların en pahalısı 2490 Euro’luk etiketi ile Chateu Petrus şarabı.