Tohum haberleri sayfasında Tohum hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6949 Tohum haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tohumculukta ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirterek, “Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz. Böyle bir ülke durumundayız. İnşallah bizler Anadolu'nun bütün topraklarını da sertifikalı tohumlarla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
#İbrahim YumaklıÇanakkale’de ‘Tohum ve Sera Örtü Naylonu Dağıtım’ törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye dünyada ilk 10 tohumcu ülkeden bir tanesidir. Türkiye’de üretilen daha doğrusu kullanılan her 100 kilogramın 97 kilogramı bu ülke topraklarında üretilir. Bize özgü ata tohumlarımız vardır. Bunların halihazır da 37 çeşidi gen bankamızda kayıt altına ve koruma altına alınmıştır” dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketin topraklarında üretilen tohumlardır. Elbette yüzde 100 yeterliliğimizin olduğunu söyleyemeyeceğimiz bazı tohumlar var. Örneğin patates gibi. Bunlarla ilgili de çok yoğun bir çalışma var. Yarın, bir gün eğer sizin topraklarınız buna uygunsa; burada diğer ürünlerin de tohumlarının dağıtımını yapacağız" dedi.
#Bakan YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ''Ülkemiz tohumda, sertifikalı tohumda, on kat üretimini arttırmış bir ülke. Ülkemizde kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramını, bu ülkede yerli olarak üretiyoruz. Tohum üreten firmalarımız gerçekten başarı hikayesi yazıyorlar. Sürekli gelişimle, verimliliği ön plana alan, iklim değişikliklerine uyumu ön plana alan, araştırma geliştirme faaliyetlerine de devam ediyorlar. Her 100 tohum firmasından 90'ı da yine bizim ülkemizin yerli milli firmaları" dedi.
#TohumEkim işlemlerinin Anadolu’nun çoğu bölgesinde kasım ayının sonuna ertelendiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu dönemde yapılan ekim işlemleri yüksek ve kaliteli bir verim için oldukça önem taşıyor. Ancak şu anda çiftçilerimizin gözü hava durumunda. Yağışlar çok yetersiz, toprak da nemsiz” dedi.
#TarımResmi Gazete’de yayımlanan 2023 ve 2024 Yıllarında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteğine Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararına göre, Trakya Bölgesi’nde yağlık ayçiçeği desteği kilogram başına 100 kuruştan 150 kuruşa çıkarıldı.
#Resmi GazeteKahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazDoğu Karadeniz’de kaybolmaya yüz tutmuş onlarca yerel meyve ve sebzenin köy köy izini süren Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, 6 yılda 70 tür ve çeşitte 100 bin fidan üretti. Tek tek buldukları ata tohumlarını çoğaltıp 8.5 milyonunu halka dağıtan Özsoy’un başarı hikâyesini dinledik.
#RizeKayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım törenine, Milli Savunma Bakanı ve Kayseri 1’inci Sıra Milletvekili Adayı Hulusi Akar’ı telefonla arayarak bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Askerlerimiz nasıl yurdun bekçileriyse, çiftçilerimiz de tarım alanımızın bekçileridir” dedi.
#Vahit Kirişciİklim değişikliği, nüfus yoğunluğu, salgınlar, teknoloji ve sanayinin etkileri kıtlık riskini de beraberinde getirirken tohumlar günümüzde hayati önem taşıyor. Ben de Türkiye Tohum Gen Bankası’na girip tohumların parmak iziyle girilen özel depo alanına konulmasına kadar yaşanan süreci izledim, toplanan binlerce bitki örneğini gördüm...
#Tohum‘Mad Max’ filmlerindeki gibi uygarlığın kendi kendini bitirdiği veya doğal afetlerle modern yaşam mimarisinin kullanılamaz hale geldiği senaryoya ‘Büyük Çöküş’ deniyor. Ancak kimi gruplar var ki gelecek için umutsuz değiller, aksine büyük çöküş sonrası daha yaşanabilir bir düzeni nasıl kurabilecekleri üzerine düşünüyorlar.
#TeknolojiBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan kaçak olarak sökülüyor. Ancak bu sadece ekonomik bir mesele değil, ekolojik bir yıkım anlamına da geliyor" dedi.
#KemerAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan kaçak olarak sökülüyor. Ancak bu sadece ekonomik bir mesele değil, ekolojik bir yıkım anlamına da geliyor" dedi.
#ANTALYATereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#Sağlıkİstanbul’da yoğun şehir hayatının yorduğu harita mühendisi Cevahir Kaşkır (42) ile coğrafya öğretmeni eşi Özge Yaman Kaşkır (42) yeni bir iş kurma kararı aldı. Kaşkır çiftiİzmir’in Urla ilçesinde topraksız tarım üreticisi oldu. Katma değeri yüksek kanlı kuzukulağı, pak choi ve kale marulu gibi bitkileri üretip, satmaya başlayan çiftten Cevahir Kaşkır, "Tohumları dikmek, bitkileri yetiştirmek ve büyüdüğünü görmek beni mutlu ediyor, sakinleştiriyor" dedi. Özge Yaman Kaşkır ise "Yorulduğumda kafamı dinlemek istediğimde televizyon, internette ve sosyal medyada dolaşmaktansa burada bitkilerle ilgilenmek güzel. Buradan dinlenmiş bir şekilde çıkıyorsunuz" dedi.
#İstanbulUzak ve karanlık bir Arktik adasında, insanların felaketten kurtulmasını sağlayacak bir kıyamet kasası olduğu fikri, genellikle James Bond filmlerinden fırlamış bir sahneyi andırır. Ancak, Norveç’in kuzeyindeki bu kasa, yalnızca bir hayal değil; gerçek ve dünyayı büyük felaketten koruyabilecek hayati bir öneme sahip…
#NorveçSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık BakanlığıSürdürülebilir turizmden bahsetmek günümüzde çok havalı fakat icraata gelince işler bir hayli zorlaşıyor. Tabii bunu kendine dert edinen, ‘yeşil badana’yla göz boyamaya çalışmayan, yani çevreciymiş gibi yapmayan işletmeler de var. Farklı standartları hayata geçiren ve sürdürülebilirlik açısından elini taşın altına koyan bu öncü ve güzel örnekleri de konuşalım.
#Sürdürülebilir TurizmCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2017 yılında başlatılan "Mirasımız Yerel Tohum" Projesi kapsamında ata tohumlarının Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde satışa sunulmasına ilişkin paylaşımda bulundu.
#Emine ErdoğanKebapçıları, kokoreççileri, balıkçıları, pastaneleriyle Kadıköy her zaman lezzet sevenlerin uğrak yerlerinden oldu. Artık sandviç için de Kadıköy’de özel adresler var. İsterseniz sabah kahvaltısında veya film çıkışında, kahve yanında ya da sebepsiz... Yolunuz Kadıköy’e düştüğünde ekmekleri ayrı, içleri ayrı lezzetli sandviçlerle gurme bir deneyim yaşayabilirsiniz.
#Burçin Öztınaz2021 yılında çok ilgimi çeken bir haber yapmıştım. Meyve vermesi 50 yıl süren, Guinness rekorlar kitabına giren dünyanın en büyük tohumu olan 'coco de mer' ile ilgili yaptığım bu haberden sonra ara ara “Acaba nesli tükendi mi, yoksa yapılan çalışmalar sonrası sayıları arttı mı?" diye merak edip araştırdım. Coco de mer ' diye bir şeyi daha önce duymadıysanız bu yazımın ilginizi çekeceğinize eminim. O zaman hadi gelin bu hafta Afrika'ya gidiyoruz.
#Coco De MerBir gün evde nereye gitsek diye düşünüyorduk. İlginç rotalara bakarken, Yiğit “Svalbard’a ne dersin? Norveç’in kuzeyindeki bir ada” dedi. Çok ilgimi çekmemişti, Avrupa’dan başka yerler görmek istiyorduk. Ardından kararımızı hemen değiştirmemizi sağlayacak iki sihirli cümle geldi: “Dünyanın en kuzeyindeki yerleşim yeri, kutup ayısı sayısı insan sayısından daha fazla diye yazıyor.”
#Begüm ATMACATürkiye'nin bisiklet destinasyonu Kemer, nisan ayında birbirinden önemli etkinlikleri bir araya getirecek. “Bisikletin kalbi nisanda Kemer'de atıyor” projesi kapsamında düzenlenecek organizasyonlar, her branştan yerli ve yabancı birçok sporcuyu ağırlayacak.
#BisikletGerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan edebiyatın koca çınarı, usta yazar, Nigar Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak, Adana sınırları içerisindeki Osmaniye'de 6 Ekim 1923'te dünyaya geldi. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan, Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal için Adana Büyükşehir Belediyesi bu yıl Altın Koza ile birlikte "Yaşar Kemal ile Dünden Yarına; Çukurova'nın Sesleri" günleri düzenleyecek.
#Yaşar KemalTarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesi güncellendi. Yeni listede boyalı pul biber, tohum yağı kullanılan zeytinyağı, kanatlı et ve sakatat tespit edilen pide/köfte ve benzeri gibi birçok üründe sahtecilik tespit edildi. İşte, Tarım ve Orman Bakanlığı tağşiş yapılan ürünler Şubat 2025 güncel liste...
#Tarım Ve Orman BakanlığıBU köşede, "Tarım, gıda ve orman ürünleri ihracatçısının sesi olacağız" diye yazmıştım. "Olmaya devam edeceğiz" diye yine yazayım. Ancak, tarım, gıda ve odun dışı orman ürünleri ihracatında 2024 yılında ait rakamlar, bizlere bu önemli ve stratejik konuyu yeniden düşünmeye zorluyor! Söz konusu sektörlerin ihracatı, 12 aylık dönemde yüzde yüzde 4 artışla 26,4 milyar dolardan, 27,6 milyar dolara yükseldi.
#1Türkiye genelinde, iklim değişikliğinden dolayı yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle kuraklık endişesi yaşanıyor. Birçok bölgede farklı seviyelerde yaşanan bu durum, su kullanımında tasarrufu sağlayacak verimli yolların geliştirilmesini zorunlu hale getirdi. Ülke genelinde olduğu gibi Çukurova Bölgesi’nde de barajlarda su seviyeleri alarm vermeye başladı.
#KuraklıkSosyal medyada bugüne kadar pek çok farklı takviye popüler oldu. Çoğu zaman bu popüler takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tartışmalı bir konu olarak belirsizliğini korusa da öyle bir tanesi var ki etkileri sağlam çalışmalarla kanıtlanmış bir takviye olarak karşımızda. Karnıyarık otu takviyesi (Psyllium) ile ilgili yapılan çalışmalar, bu takviyenin sayısız faydasına dikkat çekiyor.
#Karnıyarık OtuÜniversite yıllarında başlayan arkadaşlıklarını süreç içinde ortaklıkla taçlandıran Murat Varlıklı ve Enver Özgeday, tarım araçlarına ekledikleri elektronik parçalarla katma değer yaratıyor. Star Wars hayranlığıyla ‘zihin savaşçıları’ndan esinlenerek şirketin ismini de CEDAY olarak belirleyen ikili, bugün 8 ülkeye ihracat yapıyor. Geliştirdikleri ürünlerle hem tarımda verimliliği arttıran hem de ithalatın önüne geçen Varlıklı ve Özgeday’ın hedefinde ise daha fazla ülkeye ihracat yapmak var.
#1