Tmmob haberleri sayfasında Tmmob hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4320 Tmmob haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" dedi.
#DepremBu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıDiplomayı kiralayarak gelir elde etmek birçok meslek grubunda görülüyor. Özellikle işyeri açmak için diplomaya veya usta belgesine sahip olma zorunluluğu olan sektörlerde ‘kiralık diplomalar’ fırsat haline geldi. Önceden üniversite için görülen bu durum artık liselere kadar indi. Verilen ilanlarda kiralık diploma fiyatları 800 lira ila 57 bin lira arasında değişiyor. Meslek odaları, “Diploma kiralama son dönemde arttı” uyarısında bulundu.
#DiplomaTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" dedi.
#DepremDünyanın en önemli kültür, turizm ve tarım bölgelerinden biri olan Toskana, enerjisinin üçte birini sahip olduğu jeotermal kaynaklardan sağlıyor. Buradaki jeotermal faaliyet belediyelerin de dahil olduğu bir konsorsiyumun güdümünde. Konsorsiyumun yetkililerine göre jeotermal sonsuz ve temiz bir enerji ancak doğru kullanılmazsa toprağa ve çevreye zarar veriyor. YENADER Başkanı Prof. Dr. Keram Alkin de, “Bu sistemi Ege’de yaparsak çok ciddi bir katma değer yaratırız” diyor.
#TMMOBDeprem felaketinden sonra risk tespiti ve güçlendirme talepleri arttı. Talebi gören fırsatçılar da boş durmadı. Merdiven altı firmalar binalarda test yapıyor, nakliye, emlak işiyle ilgilenenler “Biz güçlendiririz” diyor. Uzmanlar ise güçlendirme fırsatçılarına karşı uyarıyor: Güçlendirme, proje hazırlanmadan, ruhsat alınmadan yapılmaz. İşin ehli mühendisin yapmadığı çalışma, binalara daha çok zarar verir.
#İstanbulAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 'Türk' ismine hakaret edercesine Türk milletine ve Türkiye Devleti'ne düşmanlık eden terör örgütlerinin ağzıyla, 'Türk' ifadesini kullanan bir çatının altında görev yapması, bu milletin de devletimizin de kabul edeceği bir iş değildir. O nedenle burada yeni bir düzenleme hazırlığına başlandı" dedi.
#Bakan BozdağKadına yönelik şiddet sadece aile içinde değil, çalışma yaşamında da kendini gösteriyor. Daha geçtiğimiz günlerde maden mühendisi Canan Tosun, Marmara Adası’nda çalıştığı mermer ocağının sahibi tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Kadınlar işyerinde şiddetin önlemesi ve işyerinde şiddete uğrayan kadınların korunması için yasaların uygulanması talebinde. Bir de erkek egemen olduğu düşünülen mühendislik gibi mesleklerde “Biz de varız, alışın” diyorlar...
#YAZARBüyükşehir Belediyesi tarafından alınan 100. Yıl Çarşısı yıkım kararına tepki gösteren TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, “Hâlâ bir kültür merkezi olma potansiyeline sahip olan bir yapıyı, ekonomik ömrünü tamamlamadan yıkmak kamu yararına aykırıdır” açıklamasını yaptı.
#TmmobTMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu, ‘2019 Hava Kirliliği Raporu’nu, önceki gün sosyal medyadan canlı yayımlanan basın toplantısıyla açıkladı. Bozoğlu, 1 Ocak ile 31 Aralık 2019 tarihlerini kapsayan rapordaki verilere göre başkent Ankara’nın, Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı üçüncü il olduğuna dikkat çekti. Bozoğlu, Ankara için özetle şu değerlendirmeyi yaptı:
#Sedat CENİKLİBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Bingöl, fayların kesiştiği fay bölgesidir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Deprem zaten her yıl, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot, bu birikim dolmuştur. Yedisu fayının eli kulağında. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürSon dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. İstanbul'da güneşli hava etkisini sürdürürken, sıcaklıklar artmaya devam edecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu değerlendirmelerine göre bugün İstanbul, Bursa ve Yalova çevreleri ile İzmir'in kuzey kesimlerinin sağanak yağışlı olması bekleniyor. Megakentte sıcaklıklar çarşamba günü 20 dereceye kadar çıkacak. Öte yandan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ahmet Köse, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edilmesi nedeniyle mart ayında "kocakarı soğukları"nın yaşanmayacağını söyledi. Peki, bugün hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 12 Mart hava durumu değerlendirmeleri.
#MeteorolojiMart ayı ile birlikte Türkiye genelinde sıcaklıklar yükselirken kar ve sağanak yağışlar da etkisini kaybetti. Meteoroloji Uzmanı Ahmet Köse, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edilmesi nedeniyle mart ayında "kocakarı soğukları"nın yaşanmayacağını söyledi.
#METEOROLOJİTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ahmet Köse, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyredeceğinin tahmin edilmesi nedeniyle mart ayında "kocakarı soğukları"nın yaşanmayacağını söyledi.
#MeteorolojiBeykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in biyografisi, son dakika haberi ile gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Gündemde yer alan haberin ardından Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler neden tutuklandı sorusu da öne çıkan başlıklardan oldu. 1999 Yerel Seçimlerinde, Beykoz Belediye Başkanı olan Köseler, bugüne kadar çeşitli görevlerde bulundu. 1983 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni tamamlayan Köseler, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) üyesidir. Peki, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler kimdir, kaç yaşında, nereli? Alaattin Köseler tutuklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Alaattin Köseler KimdirBolu'daki kayak merkezi Kartalkaya'da 78 kişinin yaşamını kaybettiği otel önünde toplanan sendika ve STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, karanfil bırakıp, faciada ölenleri andı.
#KartalkayaBir süredir İngiltere'de kayıp olarak aranan ve Londra'daki Regent kanalında cansız bedenine ulaşılan Prof. Dr. Orhan Ekren için İzmir'de cenaze töreni düzenlendi. Ekren'in cenazesi düzenlenen törenin ardından Yazıbaşı Mezarlığı'na defnedildi.
#İngiltereTürkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Kurucu Başkanı Ahmet Atalay (66), pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Bursa’da son yolculuğuna uğurlanan Ahmet Atalay’ın, 5 yıl önce kanser teşhisi konulduğunda kaleme aldığı ve yakın çevresine bıraktığı veda mektubu, ailesi tarafından ölüm ilanı olarak paylaşıldı.
#Ahmet AtalayTMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Tatar, 7,2 büyüklüğündeki bu depremin 850 vatandaşın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve büyük bir yıkıma neden olduğunu belirterek, "Bu büyük felaket yalnızca Düzce’yi değil, tüm Türkiye’yi derinden sarstı ve ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi" dedi.
#DepremTunceli’de, yöre halkı arasında kutsal kabul edilen ve sarp kayalardan akan 40 su kaynağından oluşan Munzur Gözeleri’nin, ‘Doğal sit- nitelikli doğal koruma alanı’ statüsünden; ‘Doğal sit- sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ statüsüne düşürülmesi protesto edildi.
#TunceliBaşkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanPara hırsı ile bu kadar bebeğin canını alan, aileleri perişan eden, siyaseti her türlü entrika içine sokan, savcıyı makamında tehdit eden bir sisteme karşı nasıl savaşılır! Tüm sorumluları ve bunların yankesiciliğini lanetlemek gerekiyor.
#Hastaneİri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#PalamutKapadokya’da şapkaları düşmek üzere olan peribacalarını koruyacak önlemlerin tartışıldığı bir toplantı düzenlendi. Katılımcılar “Şapka düşmeden alıp peribacasının yanına koyalım”, “Güçlendirelim”, “Cam fanus ile kapatalım”, “Şapkayı hafif tıraşlayalım” gibi önerilerde bulundu.
#KapadokyaŞİDDETSİZ Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, kadın, erkek, tüm çiftçilere, ürünlerini dökmemelerini, toprakla uzun yıllarda oluşturdukları bağı koparmamalarını, umutlarını diri tutarak üretimi kararlılıkla sürdürmelerini, rakip anlayışı içinde olmamalarını, birbirlerine dayanmalarını, kooperatif veya eşit sermayeli şirketlerde birleşerek tüketici ile doğrudan bağ kurmalarını önerdi.
#Rıza Sümer