Sulama haberleri sayfasında Sulama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 13980 Sulama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ege Bölgesi’ndeki yeraltı sularının seviyesinde yıllık 0.6 metrelik düşüş gözlendiğini belirten yeraltı suyu uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, “1997 yılında 15-20 metre derinlikte ulaştığımız yeraltı suyuna bugün 40 metrede ulaşıyoruz. Bu düşüşü durdurmamız gerekiyor. Aksi takdirde sınırsız olduğunu düşündüğümüz yeraltı suyunda sıkıntı yaşanır” dedi.
#Ege BölgesiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaz aylarının yaklaşmasıyla artan peyzaj düzenlemelerinde suyun akılcı kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, sadece çim yerine kuraklığa dayanaklı bitkilerin tercih edilmesiyle yüzde 80’lere varan su verimliliği sağlanabileceğini bildirdi.
#Sulamaİstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su tüketimi tasarruf tedbirleri kapsamında yeni bir uygulamaya geçti. İSKİ su tasarrufu tedbirleri kapsamında, İstanbul'daki bahçe ve peyzaj sulama aboneliklerini geçici olarak durdurma kararı aldı.
#İskiÇukurova’nın bereketli topraklarında yağışlarla birlikte sarı gelinliğini giyen binlerce dönümden oluşan ayçiçeği tarlaları, görsel şölen oluşturdu. Çiftçiler, devletin sulama projesi ve son yağışlarla mahsullerini suyla buluşturmasıyla ayçiçeğinin boy verdiği tarlalarda bu sene yüzde 50'ye yakın rekolte artışı beklediklerini kaydetti.
#AyçiçeğiTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı kararıyla 9 milyar liralık faturanın 4,5 milyar lirasının bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi.
#Vahit KirişciBazı bölgelerde çiftçilerin toprağa su vermek zorunda kaldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl daha önce yaşanmamış bir olayı gördük. Çiftçi ocak ayında tarlaya su verdi. Kuraklık devam ederken havaların aşırı ısınmasına aldanan bitkiler büyümeye başladı. Normalde bu ayı uyuyarak geçirirdi. Çiftçi su verdi çünkü ektiğini kaybetmek istemiyor” dedi.
#HububatTarım Reformu Genel Müdürlüğü, Bakanlık tarafından yürütülen 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında, 'Modern Basınçlı Sulama Tesisleri Projeleri'ne 300 milyon TL hibe verileceğini açıkladı.
#ÇiftçiEv bitkilerinin evlerimizin mikroiklimi üzerinde inanılmaz etkileri olduğu bilinmektedir. Örneğin, daha fazla oksijen sağlarlar, daha temiz bir atmosfer yaratırlar ve havanın nemini dengelerler. Bitkiler bizden kalıcı bakıma ihtiyaç duyar ve aslında evde olmadığımızda bile bunu yapmamıza yardımcı olabilecek bazı yöntemler vardır. İşte bazıları…
#Çiçek SulamaTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Diyarbakır'ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Barajı'nda gövde dolgusu tamamlandı. Bu devasa barajın 2020 yılı sonu itibarıyla ön yüz beton imalatlarını bitirmeyi, 2021 başlarında ise barajı su tutmaya hazır hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
#Silvan BarajıBATMAN Ovası'nda, 60 bin dönümlük mısır alanının 'vahşi' diye tabir edilen salma sulama yöntemiyle sulanması Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin'in tepkisine neden oldu. Vahşi sulama yönteminin toprağı çoraklaştırdığını söyleyen Şahin, "Vahşi sulama en büyük sorunlarımızdan biri. Maalesef Dicle Nehri haftalarca hatta aylarca bulanık akıyor. Her yıl bu sorun yaşıyoruz. Su bedava gelmiyor. Sulama bu yöntemle yapıldığı zaman normalde harcadığınızdan 3-5 kat daha fazla su harcıyorsunuz" dedi.
#BatmanBATMAN Ovası'nda, 60 bin dönümlük mısır alanının 'vahşi' diye tabir edilen bilinçsiz sulama yöntemiyle sulanması Vali ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin'in tepkisine neden oldu. 'Vahşi' sulama yönteminin toprağı çoraklaştırdığını söyleyen Şahin, "Vahşi sulama en büyük sorunlarımızdan biri. Maalesef Dicle Nehri haftalarca hatta aylarca bulanık akıyor. Her yıl bu sorun yaşıyoruz. Su bedava gelmiyor. Sulama bu yöntemle yapıldığı zaman normalde harcadığınızdan 3- 5 kat daha fazla su harcıyorsunuz" dedi.
#BatmanCumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin koordinasyonunda, Çukurova Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Bölgesel Kariyer Fuarı’nda ‘İş Dünyası Nasıl Bir Mezun Bekliyor?’ Paneli düzenlendi. ÇÜ Kongre Merkezinde gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın yaptığı panele ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATB Başkanı Şahin Bilgiç ve ATO Başkanı Yücel Bayram konuşmacı olarak katıldı. Panelde; iş dünyasının nasıl bir mezun beklediği açık bir dil ile anlatıldı.
#Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları OfisiNe yapanlar belli ne de yapılma sebebi... Bu nedenle asırlardır insanların merakını kurcalıyor. Dönemin teknolojisiyle fizik kurallarına meydan okuyan gizemli yapıları uzaylıların inşa ettiği bile söyleniyor. Peki gerçek ne?
#SeyahatCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. CHP'nin Suriye'deki gelişmelere karşı tutumunu sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "CHP'den tutarlı mantıklı hiçbir açıklama gelmedi. CHP, Şam'daki dostlarını bir gecede kaybetmenin şokunu atlatamadı." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Suriye'de kelimenin tam anlamıyla bir halk devrimi gerçekleşti. 61 yıllık zulmün, baskının, katliamın ve karanlığın ardından Baas rejimi artık tamamen tarihe karıştı. Ülkesinde 1 milyon masumun ölümüne sebep olan Esad kuyruğunu kıstırıp bir gecede Şam'dan kaçmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "CHP yönetiminin Baas diktatörlüğüne bu kadar sempati beslemesinin sebebi nedir? Açıkçası milletimiz gibi biz de merak ediyoruz. Ne oldu Baas düşünce, CHP'nin hayalleri de mi suya düştü? Baas kaybedince otomatik olarak CHP de mi kaybetmiş oldu? Rahatsızlıkları nedir? Bunu açıklığa ve açığa kavuşturmalılar" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin Etiyopya ile Somali arasındaki krizi çözme başarısı, Ankara’nın diplomatik etkisini bir kez daha kanıtladı. Tarihi bağlara sahip olduğu Mısır, Sudan, Etiyopya ve Somali’nin arasındaki dondurulmuş ihtilaflarda da Türkiye, çözümün tek adresi olarak öne çıkıyor.
#EtiyopyaTişrin ya da Teşrin Barajı, Suriye toprakları içerisinde önemli bir konuma sahip olan lokasyonlardan birisidir. Halep şehrinin su temininin sağlanması, enerji ihtiyacının karşılanması için kullanılan Tişrin Barajı, bu noktada stratejik bir önem arz etmektedir. Peki, Tişrin Barajı nerede? İşte, Teşrin Barajı'nın harita üstündeki konumu ve önemi
#TişrinHer yıl üniversitelerin heyecanla beklediği UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları sonuçları açıklandı. Türkiye'den 7 üniversitenin ilk 100'de yer aldığı listede, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 38'nci, Yıldız Teknik Üniversitesi ise (YTÜ) 59'ncu sırada yer aldı.
#ÜniversiteDiyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 4 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Esas hakkındaki mütalaada sanıklar, Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ile ilgili ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
#Narin GüranBaraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 564 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temiz su kaynaklarına erişim bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak gelişme telafisi imkansız sonuçlar doğuracaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot Olimpiyatıİzmir'in Torbalı ilçesinde kuraklık nedeniyle geçen yıla göre brokoli üretimi yüzde 59, pırasa üretimi yüzde 10, karnabahar üretimi yüzde 20 azaldı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bölgemizde yetişmeye başlayan ürünler ilerleyen yıllarda yetişmemeye başlayacak" dedi.
#İzmirSamsun’da yaşayan Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü mezunu Ebru Şahinkaya (30), 3 yıl önce ‘Üretimde hayat var’ diyerek eşi Burak Şahinkaya’nın Kavak ilçesindeki 10 dönümlük bahçelerinde çilek, lavanta üretimi ve kaz yetiştiriciliğine başladı. Hayallerini gerçekleştirmek için köy yaşamına başladıklarını belirten 2 çocuk annesi Şahinkaya, “Önce birkaç tavukla başladık, daha sonra hibe ile 50 kaz aldık. Şu anda 200’ün üzerinde kazım var. Amacım hem tarım hem de hayvancılık yaparak üretmek istiyorum. Hedefim Türkiye geneli üretim yapmak” dedi.
#Ebru ŞahinkayaTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak Şanlıurfa’da 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklayarak, “Önümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak, bölge tarımının gelecek nesilleri de besleyecek şekilde bölgenin kalkınmasında itici unsur olmasına imkan tanıyacak, kırsalda ekonomik katma değer yaratacak ve bölgeyi turizm çekim merkezi yapacak yeni bir eylem planının da uygulanacağı müjdesini buradan vermek istiyorum.” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KacırAntalya'da 'turuncu' kod uyarısı yapılan 6 ilçeden Serik'te sabah şiddetlenen yağış nedeniyle bazı caddelerde su birikintisi oluştu, iş yerlerini su bastı. Son 24 saatte 125,7 kilogram yağışla Türkiye genelinde en fazla yağış alan ikinci merkez olan Serik'te sağanak hayatı olumsuz etkiledi.
#Antalya ValiliğiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#Salda GölüSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#BurdurKKTC Başbakanı Ünal Üstel ile başkent Lefkoşa'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kıbrıs Türk halkını hak ettiği mertebeye ulaştırma gayreti içinde çabalarımızı sürdürüyoruz. Adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak adanın gerçeklerini esas alan bir yaklaşımla mümkün olduğunu, adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet olduğunu vurguluyoruz" dedi.
#Cevdet Yılmaz