Stem haberleri sayfasında Stem hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 926 Stem haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dokuz yıldır yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact (UNGC) tarafından düzenlenen Partnership for Sustainability Award 2024 kapsamında ‘People’ kategorisinde ödül kazandı.
#Türkiye’Nin Mühendis KızlarıIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşKadınların mühendislik alanında eşit koşullarda yer almasını sağlamak ve nitelikli kadın mühendis istihdamını artırmak amacıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Limak Vakfı paydaşlığında yürütülen ‘Türkiye'nin Mühendis Kızları’ projesinde yeni dönem başvuruları başladı.
#STEMSTEM ve robotik kodlama dersleri çocuklarımızın 21. Yüzyılın giderek dijitalleşen dünyasına uyum sağlamalarına yardımcı olurken, gelecekle ilgili fikir ve söz sahibi olmaları konusunda onları yönlendiriyor. Bu kapsamda 8-23 Ekim arasında düzenlenen Avrupa Birliği Kodlama (CODEWEEK) Haftası boyunca Ata Koleji öğrencileri farklı etkinlikler yaparak hem kodlama becerilerini geliştirdi hem de matematik bilgilerini pekiştirici eğlenceli etkinlikler gerçekleştirdi.
#STEMMillî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce başlatılan HİSAR (imam hatip, inovasyon, STEM, atölye, robotik) adlı proje ile imam hatip okullarındaki öğretmenlere yönelik inovasyon, STEM, robotik alanında mesleki gelişim eğitimi verilecek; öğrencilere de kodlama ve tasarım odaklı düşünme becerileri kazandırılacak.
#Din ÖğretimiGelecekçi eğitim sisteminin önemli disiplinlerini bir araya getiren STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) çocukların hayatı anlamasını ve daha başarılı olmasını sağlıyor. Doğan Egmont Yayınları, okul müfredatında da yer alan bu eğitimle ilgili dokuz kitap yayımladı. İşte STEM’in yapıtaşları...
#STEMMEB ile Konya Bilim Merkezi işbirliğiyle Türkiye genelindeki fen lisesi matematik zümre başkanı öğretmenler için bilim ve teknolojideki yenilikler konusunda eğitim seminerleri başlatıldı. Öğretmenler, seminerlerde, insansı robotlu bilim gösterilerine ve STEM eğitimi için atölye çalışmalarına da katılacak.
#MEBTBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde kurulan Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu Başkanı Derya Bakbak, gelecek 10 yıl içinde STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarındaki mesleklerin diğerlerine göre yüzde 17 artacağının öngörüldüğünü belirtti. Bakbak, STEM konusunda Türkiye'nin yol haritasının oluşturulacağını söyledi.
#STEMÖğrencilerin yeniliklere ve gelişimlere açık bir şekilde projeler ürettiği bir mekân olarak faaliyete geçen Maker Station’da, TEKNOFEST, TUBİTAK ve robot yarışmalarına hazırlık yapılabilecek. Sanal gerçeklik laboratuvarının da bulunduğu alanda robot kollar, lazer kesiciler, 3D tarayıcı ve yazıcılar, ahşap işleme makineleri gibi birçok makine yer alıyor.
#STEMÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarTürkiye’nin Mühendis Kızları projesinin, Birleşmiş Milletler’e bağlı dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact (UNGC) tarafından düzenlenen Partnership for Sustainability Award 2024 kapsamında ‘People’ kategorisinde ödüle layık görüldüğü duyuruldu.
#Türkiye’Nin Mühendis KızlarıDokuz yıldır yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact (UNGC) tarafından düzenlenen Partnership for Sustainability Award 2024 kapsamında ‘People’ kategorisinde ödül kazandı.
#Türkiye’Nin Mühendis KızlarıIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar Baltaş"Dikkatinizi diyabetinize vermek zorundasınız, aksi takdirde ölürsünüz." Bu sözlerin sahibi Amanda Smith, hayatının ilk 34 yılını Tip 1 diyabetin boyunduruğu altında geçirdi. 2023'ün Sevgililer Günü'nde hayatı değişen Smith, 6 ay içinde insüline ihtiyaç duymaz hale geldi. Peki genç kadını ölümcül hastalıktan kurtaran tedavi neydi?
#SağlıkYapay zekâya yönelik verilen eğitimlerde ve yapılacak çalışmalarda önceliğin ‘yerli ve milli uygulamaların hayata geçirilmesi’ olması gerektiğine dikkat çeken Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Benzer, “2000’lerin başında ‘internet çağına giriyoruz, her yerde bilgi var’ dedik ancak hep tüketici olarak kaldık. Bunlar bizim ‘üretici’ olabileceğimiz fırsatlarken biz hep ‘satın aldık” dedi. Prof. Dr. Benzer, “İyi bilişim uzmanlarından destek alarak üretici pozisyonunda olmalı ve yeni teknolojiye uygun eğitim araçları geliştirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
#Yapay ZekâBoyner, UNDP ile sürdürülebilirliği güçlendirecek kadın liderlerin yetiştirilmesi için model niteliğinde bir projeye başlıyor. She Lab adındaki proje üniversitelerin bölüm veya il fark etmeksizin üç ve dördüncü sınıfta eğitim gören kız öğrencilerini kapsayacak. Seçilen adaylar 18 ay boyunca UNDP altyapısıyla yetiştirilecek. Boyner liderleri mentorluk yapacak. 210 kadının programa alınması hedefleniyor. UNDP daha sonra projeyi diğer ülkelere taşıyacak.
#BoynerDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk Yazar1967 yılında Vehbi Koç, sadece bir vakıf kurmadı; aynı zamanda geleceğe ışık tutan bir hikayenin ilk satırlarını yazdı. Türk Eğitim Vakfı (TEV), o günden bu yana on binlerce gencin hayatına dokundu, onların hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldu.
#1Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaLimak Vakfı’nın dokuz yıl önce başlattığı Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, global bir ağ olma yolunda ilerliyor. Projenin Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan ayaklarında yer alan mühendis kızlar İstanbul’da buluştu. Limak Vakfı YKB Ebru Özdemir, “Yeni ülkeler de projeye eklenecek. Global bir kız kardeşlik ağının temellerini attık” dedi.
#Limak VakfıGeleceğin kadın mühendisleri olan öğrenciler Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden ‘Global Engineer Girls 2024 İstanbul Buluşması’nda bir araya geldi. Mühendislik öğrencileri düzenlenen etkinlikte birbirleriyle deneyimlerini paylaşarak, ilham veren rol modelleri dinledi.
#Türkiye’Nin Mühendis KızlarıLimak Şirketler Grubu’nun, STEM alanlarında kadın istihdamını artırmayı amaçlayan ve ülke sınırlarını aşarak küresel bir sosyal etki hareketine dönüşen projesi Global Engineer Girls (GEG) 10-12 Mayıs tarihleri arasında Kosova, Kuzey Makedonya, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen mühendis kızları İstanbul’da ağırlayacak.
#Limak Şirketler GrubuOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci “Yeni müfredat beceri örgüsü temelli olacak. Ne bilimden vazgeçeriz ne milli manevi değerlerimizden. Bu ikisi beraber işleyecek. Yeni müfredatta da bunu göreceğiz” dedi. Bakan Yardımcısı Yelkenci yaz tatillerinin kısalması, okulların açık olduğu gün sayısının artırılması ile ilgili çıkan haberlere de “O konuyla ilgili verilmiş bir karar yok, mevcut durum devam ediyor. Konuşulanlar spekülasyon” ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim Bakanlığı Bakan YardımcısıTeknolojide Kadın Derneği (Wtech), Cumhuriyet’in yüzüncü yılında önemli bir projeye imza attı. “Teknolojinin Lider 100leri” isimli proje, teknolojide 100 kadın ve 25 erkek lider yetiştirmek için katılımcılara kapsamlı ve tamamen ücretsiz bir eğitim programı sunacak. Projeye 69 marka destek verdi.
#Teknolojide Kadın DerneğiDaha önce Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’nden biri seçilen öğretmen, uluslararası değerlendirmelerde elde ettiği başarılara yenisini ekledi. Selçuk Yusuf Arslan, son olarak ‘Cambridge Mesleğe Adanmış Öğretmen Ödülleri 2023’ün bölge birincileri arasında yer aldı. Arslan, 99 ülkeden 11 binin üzerinde adayla yarıştı. Genç ve başarılı öğretmen bu başarıya Türk ve göçmen öğrencilerin akademik başarılarını geliştirmek ve birbirleri arasındaki iletişimi güçlendirmek için hazırladığı projeyle ulaştı. Selçuk öğretmen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yarışmanın birincilik ödülüne layık görüldüğüm için çok mutluyum” dedi.
#Cambridge Üniversitesi