Sirke haberleri sayfasında Sirke hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4360 Sirke haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeElma sirkesi uzun zamandır sağlığımız için harikalar yaratabilecek bir iksir olarak ün kazandı. Bu ünü bir dereceye kadar hak eden elma sirkesi, bugüne kadar yapılan bazı çalışmalarda kan şekeri seviyesini düşürebildiğini ve kolesterolü biraz iyileştirebildiğini gösterdi.
#Zayıflatan İçeceklerYaz iyice yüzünü göstermeye başlayınca çoğumuzu bir an önce kilo verme problemi sardı. Kısa sürede kilo vermek isteyenler de genelde kilo vermeyi hızlandırsın diye elma sirkesi tüketiyor. Peki, gerçekten elma sirkesinin böyle bir etkisi var mı? Elma sirkesinin faydaları nelerdir? Uzm. Dr. İrem Önlen anlattı.
#SirkeŞüphesiz evde en çok kirlenen eşyalardan biri de ocaklar. Öyle ki bazı günlerde birkaç defa temizlemek gerekebiliyor. Dökülen sos, sıçrayan yağ lekesi... Hepsi ocaktaki ısıyla da kuruyarak çıkarılması zor lekeler haline dönüşebiliyor. Ancak birkaç pratik formülle ocaklarınızı cam gibi parlatabilirsiniz. İşte tek malzeme ile ocak lekelerini kökünden kazıyacağınız basit yöntemler...
#Ocak TemizliğiSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#SalataÇeşitli bitkilerden, kamışlardan ve sazlardan yapılan, hem örtü hem de aksesuar yapımında kullanılan yaygılara hasır denir. Başta çit, çelik ve ahşap olmak üzere birçok hasır çeşidi bulunmaktadır. Hasırlar yakın döneme kadar sadece örtü, kilim ve döşeme yapımında kullanılırken, günümüzde birçok farklı ürün bu malzemelerden üretilmektedir. İşte, tüm detaylar.
#HasırElma sirkesi, yemek ve salatalarda sık sık tercih ediliyor. Doğal ve katkısız olduğunda da daha faydalı bir gıda haline geliyor. Bunun için siz de kendi elma sirkenizi evinizde kolayca yapabilirsiniz. Peki elma sirkesi nasıl yapılır? İşte evde doğal elma sirkesi yapımı...
#Elma Sirkesi Nasıl YapılırSirkenin homojen mi yoksa heterojen mi olduğu merak edilen konulardan biridir. Özellikle öğrenciler ve kimyaya ilgi duyan kişiler tarafından karışımlar önem taşıyan konulardan biridir. Bu bakımdan sirkenin nasıl bir karışım olduğunu öğrenebilir ve doğru bir bilgiye ulaşabilirsiniz. Sizin için sirke homojen mi yoksa heterojen midir ve neden tüm detaylarıyla derledik.
#SirkeMutfağımızın mucizelerinden biri... Bağışıklığımızı güçlendiriyor; turşuları, salataları, yemekleri lezzetlendiriyor. Meyve salatalarına çilek, gül veya lavanta sirkesi katabilir, yoğurtlarınızı böğürtlen veya yabanmersini sirkesiyle bambaşka bir tada çevirebilirsiniz. Pırasa yemeğiniyse bir de üzerine gezdirdiğiniz ayva sirkesiyle deneyin.
#SirkeEve girdiğinizde, kendinizi iyi hissettirecek ilk ve en önemli şey kokusudur. Kimse kızartma kokusu sarmış bir odada çok fazla vakit geçirmek istemez. Eğer kimyasallara karşıysanız, evinizin havasını doğal yollardan tazeleme fikrine sıcak bakabilirsiniz. Hem de elinizin altındaki malzemelerle…
#MutfakHiçbir şey saatlerce yemek yaptıktan sonra, tertemiz mis kokulu bir mutfağın keyfini sürmekten daha tatmin edici olamaz. Aynı şey yemek pişirirken de geçerli. Fırında mis kokulu kurabiyeler olduğunda pek sorun yoktur ama bazı yemekler pişerken mutfağı pek de hoş olmayan bir koku sarabilir. İşte böyle durumlardaki kurtarıcınızı açıklıyoruz.
#SirkeBazen yemek yaparken diğer yandan başka uğraşlara dalar gideriz. Ta ki mutfaktan gelen yanık kokularına kadar… Sonrasında ise dibi tutmuş tencereyle baş başa kalırız. İşte böyle durumlarda her zaman mutfaklarda bulunması gereken harika bir yardımcı var: Hidrojen peroksit!
#SirkeBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartŞeker Bayramı yaklaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi tatlıların, çikolataların ve bol ikramın ön planda olduğu bir bayram, Ramazan Bayramı. Ancak bayram coşkusu içinde fazla tatlı tüketmek, kilo artışına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki bayramın keyfini kaçırmadan tatlı yiyerek de dengeyi sağlamak mümkün mü?
#Yelda BaşaranGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüMerkez Bankası’nın faizi düşürmesi ve devamının geleceği beklentisi, Temmuz 2024’ten bu yana baskı altında kalan BIST100 Endeksi’nde yüksek hacimli tepki çıkışına neden oldu. Beklenti anketlerinde yıl sonu için enflasyonda yüzde 25-30, TCMB faizinde yüzde 30 gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bu durumda ileriye yönelik olarak faizlerin daha da gerilemesi olası. Uzun süredir TL mevduatta bekleyen tasarrufların en azından bir kısmının hisse senetleri gibi bir alternatifi değerlendirmeye alması muhtemel. Bunu piyasa şartları belirleyecek.
#Merkez BankasıTarih boyunca fakirin de zenginin de sofrasını süsleyen sakatat yemekleri bütün dünyada olduğu gibi bizim kültürümüzde de çok sevilir. Genel olarak kokoreç, işkembe-paça ve ciğerle sınırlandırdığımız sakatat aslında engin bir deniz. Büyükannelerimizin ellerinde şifa niyetine pişen dil, yürek gibi parçalara iadei itibar genç şeflerden geliyor. Şefler, gözde sakatatlarıyla yaptıkları özel lezzetlerin tariflerini verdi.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMCildimizin geleceğini bugünden koruma altına almak mümkün. ‘Skin longevity’ trendi cilt sağlığını uzun yıllar korumaya odaklanarak, ışıltılı bir görünüm vaat ediyor. Uzmanlar cildin yaş alma sürecini yavaşlatmak ve genç görünümü korumak için etkili çözümler olduğunu söylüyor.
#Pınar TahirlerAtıksız mutfak üzerine uzman aşçı Özge Şahin’in yeni kitabı çıktı. Mutfak kültürünün ve gıda tüketim alışkanlıklarımızın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair ipuçları verip reçetelerini paylaşan Şahin’le konuştuk: “Artık bu bilinçsiz tüketimin gezegenimize verdiği zarar göz ardı edilemez bir noktaya geldi.”
#Melis YılmazHer yıl 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü, dünyanın dört bir yanında aşıkların birbirlerine olan sevgilerini dile getirdiği özel bir gündür. Bu romantik kutlamanın kökenleri, antik Roma'ya kadar uzanmaktadır. 14 Şubat Sevgililer Günü'ne değer katmak için en lezzetli tarifinin peşindeyiz. Bu kez Şef Rüzgar Sünbül'den kıvamı zahmet istemeyen pratik tarifiyle her davette yapmak isteyeceğiniz, şimdiden kendine hayran bırakan menüler sizlerle... Afiyet olsun!
#Fırınlanmış Bal Kabağı ÇorbasıPastane usulü kandil simidi tarifi mahlepli, susamlı, mahlepsiz çeşitleriyle, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan ağızda dağılan kandil simidi tarifi fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz seçeneklerini haberimizde bulabilirsiniz. Peki, Pastane usulü mahlepli-kandil simidi nasıl yapılır? Kıyır kıyır kandil simidi malzemeleri nelerdir? İşte mahlepli, mahlepsiz kandil simidi yapılışı...
#Kandil SimidiBir kök sebze olan kırmızı pancar aslında tam bir sağlık deposu. Adeta doğanın bize sunduğu bir altın madeni. Düzenli tüketildiğinde hem enerjinizi arttırır hem de pek çok hastalığa karşı koruyucu kalkan oluşturur. Peki, bu mucizevi sebzeyi neden daha fazla tüketmiyoruz? Pancarın bilinmeyen dünyasına birlikte göz atalım ve onun neden sofralarımızın baş tacı olması gerektiğini 7 maddede keşfedelim.
#Dr. Ayça KayaTürk kültürünün Dini ve geleneksel olarak oldukça önemli bir yere sahip olan kandil günleri, ayrılmaz bir parçasıdır. İbadetlerle geçirilen ve toplumsal ilişkileri pekiştiren kandiller, paylaşımların artmasına da vesile olur. Bu mübarek günde mutfağınızda tatlı ve tuzlu tariflere yer verebilirsiniz. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere gevrek mi gevrek kıvamları var. Bu gevrekliği sağlayan tereyağının yanı sıra sirke. Sirke miktarı fazla gibi görünebilir ama asla değil. Malzeme miktarına göre tam kararında. Hamura eklendiğinde hamurda bir miktar sirke kokusu hissediliyor ama kurabiyeler pişerken kokunun tamamı uçuyor ve simitler sadece mahlep ve tereyağı kokuyor.
#Kandil Simidi TarifiDeniz ürünlerini hazırlamak ustalık ister. İyi yapılanın da tadına doyum olmaz. Fakat bu lezzetleri hazırlamak doğal olarak zaman alıyor. Bu noktada hazır marine edilmiş ürünler kullanmak büyük kolaylık sağlıyor. Hazır ürünleri soğuk meze yapımında da sıcak yemeklerde de kullanabilirsiniz.
#Metro MarketÇokyönlülüğü, etkileyici derecede uzun raf ömrü ve ekonomik oluşuyla lahana, kış mutfaklarının başkahramanı. Ancak kimilerince sosyal medyada ‘en sevilmeyen sebze’ ilan edilmişliği de var. Yalnız yaşayanlar ve küçük aileler için bitirmek sorun olabiliyor. Bütün bu önyargıları bir kenara bırakın ve bu mütevazı sebzeyle yapılabilecek haşlama, soteleme, ızgara gibi birçok farklı yöntemden birkaçını hafta boyu değerlendirmeyi deneyin.
#LahanaGünün her öğünü soframızı zenginleştirecek bir yumurtalı yemeğimiz vardır. Hızlı ama lezzetli bir kahvaltı için iki yumurta da kırabiliriz ya da saraylara layık, soğanıyla, tarçınıyla yavaş yavaş da pişirebiliriz... Zengin protein kaynağı yumurtayı ‘şef gibi’ hazırlayabilmek için şeflerden tarifler aldık. Üstelik püf noktalarıyla beraber...
#YumurtaYeni yıl kararları alındı, listeler hazırlandı. Büyük ihtimalle çoğumuzun yapılacaklar listesinin başında, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek var. Hepimize zor gelse de aslında uygulaması gayet basit ama etkisi güçlü olan bazı yeme sırlarıyla alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. İşte 2025 model sofra sırları...
#Berrin YiğitKanal D’de hafta içi her gün yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay, “Meslekten men edilme” kararıyla ilgili ilk kez konuştu. Karatay aşılar ve daha birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.
#Prof. Dr. Canan KaratayKandil simidi, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir ve özellikle kandil gecelerinde sıklıkla hazırlanıp ikram edilir. Pastane usulü veya ev yapımı olarak yapılan bu özel simit, ağızda dağılan dokusu ve üzerindeki susam ya da çörek otu ile tanınır. Peki, pastane usulü kandil simidi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte susamlı, susamsız, mahlepli kandil simidi tarifi ve yapılışıı...
#Kandil Simidi