Silikon Vadisi haberleri sayfasında Silikon Vadisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1875 Silikon Vadisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Silikon Vadisi, Amerika Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose vadisine verilmiş bir isimdir. Bu vadiye Silikon adının konmasının sebebi ise bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan silikon kırmık (yonga, İngilizce:chip) üreticileridir. Bu bölge teknoloji alanında gelişmelere büyük oranda katkı sağlamaktadır.
Salman Khan tarafından Silikon Vadisi’nde 2006 yılında “Herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim” sloganıyla, kâr amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşu olarak kurulan Khan Academy, bir dijital platform olarak hayata geçti ve kısa sürede tüm dünyada tanınan bir sosyal girişime dönüştü. Ülkemizde 26 milyon kişinin faydalandığı eğitim platformu, bugüne kadar yaklaşık 400 milyon ders verdi.
#Salman Khanİnovasyon platformu Plug and Play, 4 Aralık Çarşamba günü İstanbul’ da The Seed Emirgan’ da Plug and Play Türkiye EXPO 2024 etkinliğini gerçekleştirdi. Girişimcilik ekosistemini de bir araya getiren etkinlikte “inovasyon” mercek altına alındı.
#Silikon VadisiHaberiniz olmadan çekilen bir fotoğrafınızla en son ne zaman karşılaştınız? Hiç farkında olmadan görüntülenme hissi, derinlerdeki ilkel dürtüleri tetikleyen rahatsız edici bir durum. Kendini bir an için tehdit altında sanmak avcı bir hayvanın yakında olduğu zamanlardan kalan, yaşama içgüdüsüyle ilgili bir evham yaratıyor. Ortada bir tehdit olmadığı halde bile mahremiyetin incinme duygusu hoş gelmiyor.
#Silikon Vadisi30 yıl önce yaşanan deprem sonrasında çöken istinat duvarının enkazı altında kalan 8 yaşındaki Nur Güven, biliminsanlığına uzanan örnek yaşam mücadelesi ile dikkatleri çekti. Uzun bir tedavi süreci geçiren Nur, üniversiteyi bitirdikten sonra teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nin aranan biyomühendisleri arasında yer aldı.
#Nur GüvenÖldürüldüğünde henüz 25 yaşındaydı... Silikon Vadisi'nde çok parlak bir geleceğe hazırlanıyordu. Sıcak bir Eylül günü işten çıktı ve kendisini bir daha sağ gören olmadı. İki kez yargılanan şüpheli ikisinde de serbest kaldı. Ancak geçtiğimiz hafta başında kimsenin beklemediği bir gelişme yaşandı. İşte 30 yıllık bir esrar ve yeniden açılan bir cinayet dosyası...
#Laurie HoutsMayıs ayının son günlerinde, bir ay önce dahi kimsenin aklına gelmeyecek bir olay yaşandı: Dünyanın en değerli şirketleri arasında ilk sıralarda yer alan birçok teknoloji şirketinin hisseleri çok büyük değer kaybetti. Ancak 20 yıl önceki teknoloji balonunu erkenden görmeyi başaran kriz kâhini Jim Chanos'a göre henüz hiçbir şey görmüş değiliz. Facebook'u, Tesla'yı ve diğer teknoloji devlerini ne bekliyor?
#Silikon VadisiKan testi teknolojisinde devrim vaat eden Theranos şirketinin kurucusu Elizabeth Holmes, aylar süren dolandırıcılık davasında suçlu bulundu. Ünlü milyarderleri dolandıran Holmes, 20 yıla kadar hapis cezası alabilir. Bir zamanlar Silikon Vadisi’nin gözbebeği olan Theranos’a 9 milyar dolar değer biçilmişti.
#Elizabeth HolmesSilikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Türk Telekom’un iştiraki Netsia baz istasyonlarını akıllandırarak doğru zamanda doğru talebe yönlendirmeyi başardı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Türk mühendislerinin gücünü dünyaya göstermek adına yerimizi aldık. Dünya devlerinin tamamı burada. Silikon Vadisi’nde yani işin mutfağında geliştirdiğimiz teknolojileri dünyaya ihraç ediyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberleriSilikon Vadisi'nde şirketlerin inovasyon sırlarını rakiplerinin eline geçmesini önlemek amacıyla yaygınlaştırdığı gizlilik sözleşmeleri, çalışanların karşı karşıya kaldıkları saldırıların bile üzerini örtmeye yarar hale geldi. Özellikle kadın çalışanların anlattıkları detaylar gerçekten tüyler ürpertici.
#Silikon VadisiYapay zekâ, otonom araçlar, her gün yeni bir modeli çıkan ve çok yakında günlük hayatımızın bir parçası olacak süper robotlar… Bunların hiçbiri artık bilimkurgu filmi değil. Elektriğin veya telefonun bulunması gibi büyük bir sıçramanın eşiğindeyiz. Silikon Vadisi’nde yaşayan, global teknoloji lideri ve yazar Ayşegül İldeniz yeni kitabı ‘Ayşegül 5.0-Yapay Zekâ ve Gelecek İçin Otostopçunun Galaksi Rehberi’nde iyisiyle, kötüsüyle bizleri nelerin beklediğini anlatıyor.
#Hazan Aköz IşıkHenley & Partners ve New World Wealth tarafından hazırlanan "Dünyanın En Zengin Şehirleri 2025" raporuna göre, 818 centi-milyoner ve 66 milyardere ev sahipliği yapan New York, toplamda 384 bin 500 yüksek net servetli bireyle listenin zirvesinde yer aldı.
#Dünyanın En Zengin ŞehirleriŞimdilerde global ekonomide en trend soru bu. Hatta yakında ‘Türkçeleşenler’ arasına da girmeye aday bir kalıp olarak yönetim odalarında çınlıyor; ‘future-proof olmak’. Gelecek-dayanıklı olmak. Krizlere dayanıklıyız, seçimlere dayanıklıyız, afet sonrası hızlı ayağa kalkarız... Türk şirketlerinin övünmeye alıştığı bu kalıpların anlamı azalıyor. Çünkü uzmanlara göre tüm şirketler kendine artık ‘Geleceğe dayanıklı mıyım’ diye sormak zorunda. Bu soruyu soranların kapısını çaldığı Kaliforniya merkezli Related&Co şirketinin ortağı Atahan Işık ile konuştuk. İşin püf noktalarını anlattı. Özetle; “Parayla satın alabileceğiniz şeyler, yatırım listenizin sonunda yer alsın. İnsan, yapay zekânın önünde. Asıl amaç yıkıcı etki yaratma potansiyeli olan sistemler kurmak olmalı” dedi.
#Future-ProofHürriyet Ankara’nın Kent Sohbetleri’ne konuk olan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Savunma sanayiine baktığınız zaman tanklarda, toplarda, tüfeklerde, roketlerde, her yerde OSTİM’i görüyorsunuz. Yani uçan, kaçan, yürüyen, canlı, cansız, bir sürü yerde biz OSTİM’i görebiliyoruz. Burada her şey var. Bir insan, ihtiyaç duyabileceği her şeyi OSTİM’de bulabilir, yapabilir, yaptırabilir” diye konuştu.
#OSTİMBir annenin çocuğuna her ortamda destek olması, ona kol kanat germesi, kadar doğal bir şey yok. Ama o çocuk her yaptığı olay olan dünyanın en zengin insanıysa hele bir de ABD Başkanı'nın özel danışmanıysa o zaman gözler anneye de kayıyor. Elon Musk'ın annesi Maye'den bahsediyoruz elbette. "Oğlum ünlü olmadan önce ben ünlüydüm" diyen Maye Musk bu kez de yaptığı uçak yolculuğuyla olay oldu.
#ABDSalman Khan tarafından Silikon Vadisi’nde 2006 yılında “Herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim” sloganıyla, kâr amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşu olarak kurulan Khan Academy, bir dijital platform olarak hayata geçti ve kısa sürede tüm dünyada tanınan bir sosyal girişime dönüştü. Ülkemizde 26 milyon kişinin faydalandığı eğitim platformu, bugüne kadar yaklaşık 400 milyon ders verdi.
#Salman KhanJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotGirişimcilik zirvesi Take Off İstanbul, 11-12 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi yürütücülüğünde düzenlenen zirve, 2018 yılından bu yana uluslararası yatırımcıları, küresel teknoloji liderlerini ve dünyanın dört bir yanından başarılı girişimleri İstanbul’da buluşturarak geleceğin vizyonunu şekillendiriyor.
#Take Off İstanbulİnovasyon platformu Plug and Play, 4 Aralık Çarşamba günü İstanbul’ da The Seed Emirgan’ da Plug and Play Türkiye EXPO 2024 etkinliğini gerçekleştirdi. Girişimcilik ekosistemini de bir araya getiren etkinlikte “inovasyon” mercek altına alındı.
#Silikon VadisiBELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye’nin gündeminde… Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
#1Başkanlık seçiminden Trump’ın başarıyla çıkması teknoloji şirketlerini sevindirdi. Yapay zekâyı kontrol altında tutmaya yarayan etik ve teknik sınırlamalar gevşetilecek mi? Önümüzdeki günlerde bu konunun parlamento gündemine geleceği düşünülüyor.
#Donald J. TrumpDünyanın bu bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştiriyoruz. Kendimizi, nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir parçası olarak konumlandırıyoruz.
#1Gelecek nesiller için daha güvenli, daha barışçıl, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya vaat eden Gelecek Paktı ile dijital iş birliği ve yapay zekâ konusundaki ilk kapsamlı global anlaşma olan Küresel Dijital Mutabakat BM'de kabul edildi. Cerebrum Tech kurucusu Dr. Erdem Erkul, dijital teknolojilerin dünyayı şekillendireceğini, Türkiye’nin de dünyanın geleceğine yön veren ülkeler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
#Cerebrum TechGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADJD Vance kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. JD Vance, Amerikan yazarı, girişimci ve politikacıdır. En çok bilinen eseri 'Hillbilly Elegy' adlı otobiyografik kitabıdır. Kitap, Vance'in yoksul bir ailede büyümesini ve toplumsal sorunlarla mücadelesini anlatır. JD Vance, aynı zamanda Ohio eyaletini temsilen ABD Senatosu'nda görev yapmaktadır. Peki, JD Vance kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Jd VanceHenüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat EroğluDeniz, kum, güneş, eğlence... Bodrum’dan bahsederken artık bu listeye sanatı da eklemeli. İddialı otellerin kapısından içeri girdiğinizde sizi sanat eserleri karşılıyor. Galeriler peş peşe sergiler açıyor. Sanatçılar düzenlenen özel haftalarda koleksiyonerlerle buluşuyor...
#Bodrum