Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Savunma Üniversitesi'nin 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı'nın açılış töreninde konuştu. Bakan Güler, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik 1-8 Ekim tarihlerinde düzenlenen kapsamlı hava operasyonlarında, örgütün gelir kaynakları ve tesisleri imha edilirken 150'den fazla terörist etkisiz hale getirildiğini belirtti.
#Milli Savunma BakanlığıDijital dönüşümün hız kazanmasıyla işletmeler için en büyük risk siber saldırılar oldu. Bırakılan bir açık, güvenlik ihlaline, veri kaybına, iş süreçlerinde aksamaya ve şirketlerin imajının zedelenmesine yol açıyor. Özellikle günümüzde müşterilerine sürdürülebilir, hızlı bir hizmet sunmayı amaçlayan tüm şirketler gibi KOBİ’ler için de siber riskler en önemli kurumsal riskler kategorisinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri ve siber güvenlik için ayırmakta olduğu bütçe her geçen yıl artıyor olsa da saldırıların türleri de gün geçtikçe çeşitlenmeye devam ediyor. Siber risklerin, diğer sigortalanabilir konvansiyonel risklerden farklı olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen değil, ‘ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen’ bir risk olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, saldırılar öncesi alınması gereken önlemleri ve siber riskin gerçekleşmesi durumunda yapılması gerekenleri adım adım sıraladı.
#Dijital DönüşümSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Suudi Arabistan’la özellikle yapay zekâ alanında çok kapsamlı bir iş birliğine gitmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu konuda ekiplerimizi görevlendirdik ve karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldık. Özellikle e-devlet alanında da Suudi Arabistan’ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye’nin e-devleti arasındaki entegrasyonu kuvvetlendireceğiz. Hac ve Umre ziyareti vesilesiyle Suudi Arabistan’a gidecek olan vatandaşlarımız başta olmak üzere karşılıklı olarak her iki ülkenin vatandaşlarının yararlanabileceği dijital hizmetler sunmuş olacağız.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırTeknoloji ilerledikçe, teknolojiye bağlı dolandırıcılıklar da artıyor. QR kodlar, şimdilerde dolandırıcıların yeni gözdesi haline geldi. Dolandırıcılar, kafe ve restoranlardaki QR kodlu menüler başta olmak üzere pek çok yerde sahte kodlarla telefonlara ve kişisel verilere erişim sağlıyor. Endişe etmeyin, zor da olsa dolandırılmadan önce anlamanın ve hatta korunmanın yolları var. İşte merak edilen tüm detaylar…
#QR KodDijital dönüşümün hayatımıza girmesi ve her geçen gün etkisini arttırması ile siber riskler de günlük hayatımızda büyük bir yer kaplamaya başladı. Verilerin dijital ortamda saklanma alışkanlığının artması, salgın ile dijitalleşme ve uzaktan çalışma gibi kavramların daha yoğun bir şekilde hayatımızda yer alması gibi pek çok etken dijital güvenliğin önemini daha çok gözler önüne serdi.
#Sponsorlu İçerikEbeveynler genellikle çocukların çevrimiçi oyunlar oynayarak gerçeklikten kaçmaya çalıştıklarını ve iyi sosyal beceriler kazanamayacaklarını düşünürler. Ancak oyunlar da kitap, film, spor kadar faydalı araçlar olabilir. Çocukların çevrimiçi güvenliği konusunda uzman olan Kaspersky’den Andrey Sideko'ya kulak verelim.
#Sponsorlu İçerikİki yıla yakın bir süredir dünyanın üzerine kâbus gibi çöken koronavirüs salgınının kökenini bulmak, sonraki salgınların önüne geçmek için gerekli bir bilimsel araştırma olsa da bir yönüyle de ülkeler arasındaki siyasi ilişkilere etki ediyor. DSÖ, bu amaçla Çin'e bir ekip göndermiş ancak sonuçta daha çok tartışma yaşanmasına sebep olmuştu. Son olarak Avustralya'dan BM'ye bu konuda flaş bir çağırı geldi.
#KoronavirüsUzmanlar, Türkiye'de 2020'nin üçüncü çeyreğiyle 2021'in ikinci çeyreği arasında popüler bilgisayar oyunları kılığında kötü amaçlı yazılım ve istenmeyen yazılım kılığına girmiş 46 bin 616 kötü amaçlı saldırı tespit etti ve önledi.
#GüvenlikYapılan araştırmalara göre Türkiye’de KOBİ ölçeğindeki şirketler işletmelerin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor. İstihdamın önemli bir kısmını sağlayan ve ekonomide büyük bir öneme sahip olan KOBİ’ler, ne yazık ki, siber saldırılara karşı yeterince savunma geliştiremiyorlar; iş ve para kaybına maruz kalıyorlar.
#KobiCisco'nun bulut temelli ağ güvenliği platformu olan Cisco Umbrella'dan alınan verilerin analizinden derlenen raporda 2020 yılında Üretim, Sağlık, Teknoloji, Finans, Yüksek Öğrenim ve Yönetim gibi çeşitli sektörlerin karşılaştığı en büyük tehditlerin kimlik avı, truva atı saldırıları, kripto para madenciliği ve fidye yazılımlar olduğu tespit edildi.
#CiscoTüm dünyanın gözü dün gerçekleşen tarihi NATO zirvesindeki son dakika açıklamalarındaydı... NATO zirvesinde deyim yerindeyse diplomasi rüzgarı esiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan birçok devlet başkanı ile peşi sıra görüşmeler gerçekleştirdi.. İlk görüşmeyi Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yapan Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. NATO Zirvesinin resmi açılışı gerçekleşirken Erdoğan ve Biden'ın açılış törenindeki yakınlaşması dikkat çekti. Liderler zirvesinin uzaması nedeniyle Erdoğan ve Biden saat 19.00'da görüşmeye başladı. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Liderler aile fotoğrafı çekilirken bir araya gelip samimi bir sohbette bulundu. Erdoğan'ın zirvedeki dördüncü görüşmesi olan Miçotakis görüşmesi ise yaklaşık bir saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile göreve geldiğinden bu yana ilk kez yüz yüze görüştü. Erdoğan görüşme sonrası, “Türkiye-ABD arasında çözülemeyecek meselenin olmadığını düşünüyoruz” dedi.
#NATOCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Son on yılda değişen bölgesel güvenlik dinamiklerinin ardından, NATO'nun stratejik konseptini güncelleme zamanı gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
#NATOSiber atakların ve çeşitliliğinin artması ile şirketlerin bu ataklara karşı koyabilmeleri de git gide zorlaşmaya başladı. Maalesef, saldırganlar tek bir kaynak ve yöntem ile atak gerçekleştirmiyor. Yapılan atakların çok farklı yöntem ve çeşitli araçlarla yapılıyor olması, şirketlerin bu ataklara karşı koymasını zorlaştırmakta. Yeterli ve yetkin personel eksikliği de bu duruma tuz biber oluyor. Böylece şirketler bir gediği kapatsa bile başka bir gedikten atağa maruz kalabiliyor.
#Gürsel TursunESET, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya ve Brezilya'da 10 binden fazla kişiyle gerçekleştirdiği araştırmayla, tüketici segmentinde finans teknolojisi (FinTech) uygulamalarının kullanımı konusunu inceledi. Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 17’si oluşabilecek risklerle ilgili bilgilerinin yeterli olduğunu düşünüyor.
#EsetYeni Kaspersky raporuna göre finansal tehdit ortamı salgın sürecinde büyük bir değişime sahne oldu. Financial Cyberthreats in 2020 (2020'de Finansal Siber Tehditler) başlıklı rapora göre bu dönemde PC'ler ve mobil cihazlar yoluyla yayılan toplam tehdit hacmi azalırken, yeni ve gelişmiş yayılma teknikleri kullanan siber suçlular boy göstermeye başladı. Özellikle mobil finansal kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanan saldırıların coğrafyası çeşitlendi ve kapsamı arttı.
#KasperskyKötü niyetli kullanıcılar, kalıcı tehdit grupları (APT) tarafından kullanılan bazı gelişmiş teknikleri kendi tekniklerine uyarlamanın son derece işe yaradığını keşfetti. Siber güvenlik uzmanlarına göre dikkat edilmesi gereken bir diğer hedefli tehdit ise kuruluş ve çalışanlarına zarar verme ve kar elde etme amaçlı olarak hayata geçirilen gizli bilgi toplama süreci olan kurumsal doxing. Kamuya açık bilgilerin, veri sızıntılarının ve teknolojinin yaygınlaşması, çalışanlardan gizli bilgilerinin yanı sıra para sızdırmayı da her zamankinden daha kolay hale getiriyor.
#KasperskyNATO ülkelerinin dışişleri bakanları, bir yılı aşkın süreden sonra ilk kez yüz yüze toplantı için Brüksel'de bir araya geldi. NATO Dışişleri Bakanları toplantısında yapılan açıklamada, "Rusya'nın saldırgan faaliyetleri Avro-Atlantik güvenliğini tehdit ederken, terörün tüm tür ve tezahürleri hepimiz için süregelen bir tehdit olmaya devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.
#Rusya