Sait Faik haberleri sayfasında Sait Faik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1394 Sait Faik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
DARÜŞŞAFAKA Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen ve Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 70’incisi, ‘Hay’ adlı kitabıyla Barlas Özarıkça’ya verildi.
#Armağanı Barlas Özarıkçaİzmirli dostum Tarık Dursun K. Türk öykücülüğünde önemli bir addır. Yayınevleri yönetti, dergiler çıkardı. Milliyet Yayınları’nı yönetirken, yeri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin altındaydı; bizim Altın Kitaplar Yayınevi de 200 metre ötede olduğundan sık sık buluşurduk.
#Tarık Dursun KYazmaktan başka hiçbir tutkusu olmayan bir insan hayata nasıl tutunur? Gösterişten uzak hayatında sevginin ve güven duygusunun izini süren bir yazar, itham edildiği haksız suçlamalara, ihanetlere, sevilmemeye nasıl direnir? Özlem Esmergül, ‘Yalnız Hatta Yapayalnız’ isimli biyografik romanında bu soruların cevaplarını Türkçe edebiyatın en nahif ismi Sait Faik Abasıyanık’ın hayat hikâyesi üzerinden yanıtlıyor.
#Sait FaikHavalar ısınmaya başladı mı, güneş ılık yüzünü gösterdi mi, İstanbullular için hafta sonunda adalar ziyaretleri başlar. Bol oksijen, rakı-balık, yeşille mavi, denizden gelen iyot kokusu, faytonlarla gezinti hayalleriyle vapurlara akın edilir. Vakit kaldı mı da, adalardaki az sayıdaki müze, âdet yerini bulsun misali gezilir. Ben size tam tersini önereceğim: Özellikle müze gezmek için Burgazada’ya gitmenizi ve Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni görmenizi tavsiye edeceğim. Vaktiniz kalırsa da, dolaşırsınız, yersiniz, içersiniz, o başka...
#BurgazadaUsta yazar Sait Faik Abasıyanık, tüm kitaplarının telif gelirini Darüşşafaka’da eğitim gören öksüz ve yetimlere bırakmıştı. Ancak vefatının üzerinden 70 yıl geçtiği için 1 Ocak’ta eserlerindeki telif hakkı kalktı. Hürriyet, manşetinden Abasıyanık’ın vasiyetinin devam etmesi çağrısını yapmıştı. İş Bankası, İthaki ve Can’ın aralarında olduğu yayınevleri, telif gelirlerini Darüşşafaka’ya vermeye devam edeceklerini açıkladı...
#Sait Faik AbasıyanıkVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in eşyalarını kaldığı yurttan alıp, evinin salonuna seren babası Nizamettin Kabaiş, "Bakın, ne kadar giysi almış kendine. Hazırlığını yaptı. 'Baba Van soğuktur, kar çok yağıyor, kışlık elbiseler çok almam lazım' demişti. Millet görsün ki Rojin nasıl kış hazırlığını yapmış. Daha bundan sonra kimse, 'Rojin kendine zarar verdi, intihar etti' demesin" dedi. Baba Kabaiş, "Şimdi ne diyeceğim ne söyleyeceğim; haykırıyorum, yalvarıyorum, isyandayım. Rojin'e zarar veren insanlar vardır. Rojin'i katlettiler. Manzarayı görün, bakın buraya. Ne kadar da çocuk kendine hazırlık yapmış, her şeyini almış, kışlık eşya almış. 2 gün de derslere girmiş. Hani önce diyorlardı ya 'Sait Faik'in kitabını okumuş' diye. O kitap da ortalıkta yok" diye konuştu.
#Rojin KabaişVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in eşyalarını kaldığı yurttan alıp, evinin salonuna seren babası Nizamettin Kabaiş, "Bakın, ne kadar giysi almış kendine. Hazırlığını yaptı. 'Baba Van soğuktur, kar çok yağıyor, kışlık elbiseler çok almam lazım' demişti. Millet görsün ki Rojin nasıl kış hazırlığını yapmış. Daha bundan sonra kimse, 'Rojin kendine zarar verdi, intihar etti' demesin" dedi. Baba Kabaiş, "Şimdi ne diyeceğim ne söyleyeceğim; haykırıyorum, yalvarıyorum, isyandayım. Rojin'e zarar veren insanlar vardır. Rojin'i katlettiler. Manzarayı görün, bakın buraya. Ne kadar da çocuk kendine hazırlık yapmış, her şeyini almış, kışlık eşya almış. 2 gün de derslere girmiş. Hani önce diyorlardı ya 'Sait Faik'in kitabını okumuş' diye. O kitap da ortalıkta yok" diye konuştu.
#Rojin KabaişVan'da, 27 Eylül'de kaybolan ve Van Gölü kıyısında cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in cenazesi, Diyarbakır'da dün toprağa verildi. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ise Rojin'in ölümü ile ilgili soruşturmadan çarpıcı bilgiler paylaştı. Rojin’in kütüphaneden aldığı son kitabın Sait Faik Abasıyanık’ın 'Kayıp Aranıyor' olduğu öğrenilirken internetteki aramaları da dikkat çekti.
#Rojin KabaişVan'da, 27 Eylül'de kaybolan ve Van Gölü kıyısında cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in cenazesi, Diyarbakır'da dün toprağa verildi. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ise Rojin'in ölümü ile ilgili soruşturmadan çarpıcı bilgiler paylaştı. Rojin’in kütüphaneden aldığı son kitabın Sait Faik Abasıyanık’ın 'Kayıp Aranıyor' olduğu öğrenilirken internetteki aramaları da dikkat çekti.
#Rojin Kabaişİstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANDARÜŞŞAFAKA Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen ve Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 70’incisi, ‘Hay’ adlı kitabıyla Barlas Özarıkça’ya verildi.
#Armağanı Barlas ÖzarıkçaGÜNEŞLİ ama karanlık bir şubat sabahına uyandık dün. Türk edebiyatının kimsesiz çocukları, ezilmişleri, yoksulları, yurt dışına işçi olarak giden gurbetçileri, darbe döneminde işkence gören kadınları, göç etmek zorunda kalan çaresizleri, azınlıkları bir kez daha öksüz kaldı. Onları en iyi anlatan bir büyük yazarı, Füruzan’ı kaybettik çünkü.
#Feruze ÇerçiMahir Ünsal Eriş dillerin içindeki gizli hikâyeleri ve kültürel zenginliği adeta bir dedektif gibi araştırıp titizlikle hazırladığı kitabı ‘30 Şahane Kelime’yi yayımladı. Gözde Eyce’nin çizimleriyle renklenen kitapta Eriş, seçtiği sözcükleri tüm saklı cevherleriyle okura aktarıyor: “Çocuklara dili sevmenin ne kadar eğlenceli bir uğraş olduğunu gösterecek bir kitap yazmak istedim.”
#Mahir Ünsal Eriş