Sağlıklı Beslenme haberleri sayfasında Sağlıklı Beslenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 19216 Sağlıklı Beslenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hepimiz geç saatlerde yemek yemenin kötü uyku ve bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılı olduğunu biliyoruz ama yine de televizyon karşısında bir şeyler atıştırma huyumuzdan bir türlü vazgeçemiyoruz. Ancak sağlıksız gece atıştırmalıkları yerine geçebilecek daha sağlıklı alternatifler de var. İşte gece açlığını bastıracak 7 atıştırmalık...
#SağlıkBayramlarda sevdiklerimizle bir araya lezzetli yemeklerin, tatlıların doyasıya tadını çıkarmak istiyoruz ama bazen ipin ucunu kaçırıyoruz. Özellikle karşı konulması zor tatların verdiği keyfin yanı sıra sağlık üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.
#Sağlıklı BeslenmeBedenen yaptığımız ibadetimiz olan oruç tutmak, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli olduğu süreçlerden birini oluşturur. Peki ramazan ayında sağlıklı bir şekilde beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz? Hangi besinleri tercih edersek tok tutar, halsiz kalmayız? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun anlatıyor.
#Ramazanda BeslenmeKilo kontrolü ve dengeli bir kiloda kalmak sağlıklı yaşamın kritik unsurlarından biridir. Pek çok etken kilomuzun üzerinde etkilidir. Peki kilo kontrolünü nasıl sağlanır, sürekli kilo alıp vermemek için nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, kilo verdikten sonra veya mevcut kiloyu korurken zorlananlar için, başarılı kilo kontrolü için izlenecek yolları anlattı.
#KiloRamazan ayında uzun süren açlık sonrası iftar sofralarına büyük bir iştahla oturmak kaçınılmazdır. Ancak aşırı ve dengesiz yemek tüketimi hem mide ve bağırsak sorunlarınayol açabilir hem de kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Doğru porsiyon kontrolü ile hem tok kalabilir hem de sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. Diyetisyen Sena Nur Doğan ramazanda porsiyon kontrolünü sağlamanın altın kurallarını anlattı:
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutarken enerjik ve zinde kalmanın anahtarıdır. Uzman,, sahur ve iftar menülerinde dengeli ve besleyici yiyecekler tüketmenin önemini vurguluyor. İftarda ise hafif bir başlangıç yaparak mideyi yormadan beslenmek önemlidir. Sahurda protein ve kompleks karbonhidratlar içeren yiyecekler tercih edilerek gün boyu tok kalmak sağlanabilir.
#Sağlıklı BeslenmeRamazan denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de dumanı burnunda sıcacık pidedir. Sıcak pide kokusu iftar yaklaşırken tüm evi sarar ve bir an önce yemek için can atarız. Ramazan pidesine hayır diyemeyen ancak diyette olanlar, "diyette Ramazan pidesi yenir mi?" sorusuna yanıt aramaya çoktan başladı bile.
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeSoğuk hava, kısa günler ve azalan güneş ışığı... Kış aylarında ruh hali dalgalanmaları ve enerjide düşüş yaşayanların sayısı artıyor. Halk arasında “kış depresyonu” olarak bilinen bu durum, yeme alışkanlıklarımızda yapacağımız doğru seçimlerle hafifletilebilir.
#DepresyonKış aylarında sofralarımıza renk katarken, sağlığımıza da büyük fayda sağlayan balkabağını, özellikle bazı besinlerle birlikte tükettiğimizde etkisinin çok daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Edagül Kopuz “Günümüzde birçok ülkede anti-inflamatuar, antioksidan, antiviral ve antidiyabetik özellikleri nedeniyle ilaç olarak kullanılmakta olan balkabağı, besleyici içeriği ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri sayesinde diyetimizde mutlaka yer alması gereken bir besindir.
#SağlıkProtein son dönemde beslenme dünyasının en popüler başlıklarından biri haline geldi. Spor salonlarında, market reyonlarında ya da sosyal medyada ‘yüksek proteinli’ ibaresini görmeden geçmek neredeyse imkânsız. Peki, protein neden bu kadar önemli? Gerçekten herkesin vazgeçilmezi mi, yoksa sadece dönemlik bir trend mi?
#Berrin YiğitEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeErkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mesane tümörü, 50’li yaşlarda daha çok gözlemlense de artan sigara kullanımı, sigara içilen ortamlarda bulunma, günlük düşük sıvı tüketimi, katkı maddeli yağ tüketimi gibi nedenlerin etkisiyle 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başladı. Hastalığın genç yaşlara inmesiyle ilgili uyarıda bulunan Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, sigara kullanımının çocuk yaşlara inmesi, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmasının bu hastalığı tetiklediğini belirtti.
#Mesane KanseriÇocuklar için sağlıklı ve eğlenceli beslenme yöntemleri hakkında tüyolar veren Diyetisyen Mehtap Yakut Yiğit, çocukların yiyeceklere olan ilgisini artırmak için renkli ve çeşitli tabaklar hazırlanması gerektiğini söyledi.
#Sağlıklı BeslenmeSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaBu hafta Terazi burcunda dolunay haftası. Bu dolunay, ilişkilerdeki eski yaraları görünür kılabilir ve ‘denge kurmak mı kendini korumak mı’ ikilemini gündeme getirebilir. Yengeç’teki Mars’ın sert açısı, bastırılmış duyguların birden patlamasına, kırıcı çıkışlara sebep olabilir.
#Dinçer GünerInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitKanser, dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri. Ancak uzmanlara göre basit yaşam tarzı değişiklikleriyle riski azaltmak mümkün. Sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, erken belirtileri dikkate alma bunlardan birkaçı...
#KANSERHepimiz geç saatlerde yemek yemenin kötü uyku ve bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılı olduğunu biliyoruz ama yine de televizyon karşısında bir şeyler atıştırma huyumuzdan bir türlü vazgeçemiyoruz. Ancak sağlıksız gece atıştırmalıkları yerine geçebilecek daha sağlıklı alternatifler de var. İşte gece açlığını bastıracak 7 atıştırmalık...
#SağlıkAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralOruç tutanların beslenme düzeninde belirgin değişiklikler olur; iftar ve sahur, vücudun ihtiyaçlarını hızla yerine koyması gereken kritik zaman dilimlerine dönüşür. Bu süreçte metabolizma, sindirim sistemi ve hormonal dengeler belirli bir ritme alışır. Ramazan sonrası normal yemeye geçiş bu alışkanlıkların kırılması, vücudun yeniden farklı beslenme düzenine adapte olması anlamına gelir. İşte bunun için gereken ipuçları...
#BayramBayramlarda sevdiklerimizle bir araya lezzetli yemeklerin, tatlıların doyasıya tadını çıkarmak istiyoruz ama bazen ipin ucunu kaçırıyoruz. Özellikle karşı konulması zor tatların verdiği keyfin yanı sıra sağlık üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.
#Sağlıklı BeslenmeÖzellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin Ramazan süresince ve sonrasında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Evrengül, oruç tutan kişilerde beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığını doğrudan etkilediğini vurguladı.
#1Ramazan ayını sağlıklı tamamlamak için önerilerde bulunan Diyetisyen Çağlasu Alageyik, “Ramazan ayında sağlıklı beslenme, oruç tutarken enerjinizi korumanın ve vücudunuzu dengede tutmanın anahtarıdır. İftarda ve sahurda doğru besinleri seçmek, oruç süresince enerjinizi dengede tutar” dedi.
#RamazanBedenen yaptığımız ibadetimiz olan oruç tutmak, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli olduğu süreçlerden birini oluşturur. Peki ramazan ayında sağlıklı bir şekilde beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz? Hangi besinleri tercih edersek tok tutar, halsiz kalmayız? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun anlatıyor.
#Ramazanda BeslenmeModern yaşamın getirdiği düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının, birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını dile getiren Özel Mavi Deniz Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi, bu hastalıkların başında ise diyabetin yer aldığını söyledi. “Diyabet gelişmeden önce vücudun verdiği bazı sinyaller vardır ve işte tam da bu noktada “prediyabet” kavramı devreye girmektedir” diyen Dr. Çelikçi, prediyabet hakkında önemli bilgiler vererek, risk grubunda olan kişileri uyardı.
#1Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 1,5 milyon sağlık çalışanıyla 1549 hastanede hizmet verdiklerini, 2002 yılında 92 bin olan hekim sayısını 222 bine çıkarttıklarını belirterek, "Geldiğimiz noktada, sadece bir günde 2 milyon 800 bin muayene, 18 binden fazla ameliyat ve 500 binden fazla görüntüleme gerçekleştiriyoruz" dedi.
#Kemal MemişoğluKilo kontrolü ve dengeli bir kiloda kalmak sağlıklı yaşamın kritik unsurlarından biridir. Pek çok etken kilomuzun üzerinde etkilidir. Peki kilo kontrolünü nasıl sağlanır, sürekli kilo alıp vermemek için nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, kilo verdikten sonra veya mevcut kiloyu korurken zorlananlar için, başarılı kilo kontrolü için izlenecek yolları anlattı.
#KiloÇocukların eğitimde eşit fırsatlara erişmesi için çalışan Parlak Gelecekler Derneği, kısa sürede önemli projelere imza attı. Deprem bölgesindeki çocuklara yönelik çalışmaları, eğitimde sürdürülebilir modeller yaratma çabaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken dernek, sadece kitap ve kütüphane desteğiyle değil, aynı zamanda bilim, beslenme ve kültürel etkileşim gibi alanlarda da yenilikçi çalışmalar yürütüyor. Derneğin ortak kurucularından Melisa Tan, bu ilham verici yolculuğu ve gelecek projelerini bizimle paylaştı.
#Parlak Gelecekler DerneğiRamazan ayında uzun süren açlık sonrası iftar sofralarına büyük bir iştahla oturmak kaçınılmazdır. Ancak aşırı ve dengesiz yemek tüketimi hem mide ve bağırsak sorunlarınayol açabilir hem de kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Doğru porsiyon kontrolü ile hem tok kalabilir hem de sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. Diyetisyen Sena Nur Doğan ramazanda porsiyon kontrolünü sağlamanın altın kurallarını anlattı:
#Sağlıklı BeslenmeRamazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutarken enerjik ve zinde kalmanın anahtarıdır. Uzman,, sahur ve iftar menülerinde dengeli ve besleyici yiyecekler tüketmenin önemini vurguluyor. İftarda ise hafif bir başlangıç yaparak mideyi yormadan beslenmek önemlidir. Sahurda protein ve kompleks karbonhidratlar içeren yiyecekler tercih edilerek gün boyu tok kalmak sağlanabilir.
#Sağlıklı BeslenmeGerek Türkiye’de gerekse dünyada yapılan pek çok araştırma, sağlıklı beslenmeye yönelik talebin her geçen gün arttığını; bunun da çalışma hayatına uzanan etkileri olduğunu ortaya koydu. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, son 5 yıldır sağlıklı beslenmeye yönelik dünya genelindeki bilinçte ciddi bir artış var. Deloitte’un küresel sağlık raporunda çalışanların sağlıklı yaşam tarzına yönelik artan ilgisi vurgulanırken; McKinsey’in raporu da çalışanların yüzde 65’inin iş yerinde sağlıklı beslenme seçeneklerinin olmasını önemsediğini ortaya koydu. Bunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin ve organik ürün tüketiminin özellikle genç çalışanlar arasında popüler hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Hatta bazı araştırmalar, bu konunun önemini bir adım daha öteye taşıyarak ‘bir iş yerinde çalışanlara sağlıklı beslenme seçenekleri sunulmasının verimliliği artırdığını’ raporluyor.
#Gamze BALRamazan denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de dumanı burnunda sıcacık pidedir. Sıcak pide kokusu iftar yaklaşırken tüm evi sarar ve bir an önce yemek için can atarız. Ramazan pidesine hayır diyemeyen ancak diyette olanlar, "diyette Ramazan pidesi yenir mi?" sorusuna yanıt aramaya çoktan başladı bile.
#Sağlıklı BeslenmeSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZAN