Robot haberleri sayfasında Robot hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8824 Robot haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Robotlar doğrudan bir operatörün kontrolünde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak bir bilgisayar programının kontrolünde de çalışabilir. Robot deyince insan benzeri makineler akla gelse de robotların çok azı insana benzer.
Günümüzde robotların en büyük kullanım alanı endüstriyel üretimdir. Özellikle otomotiv endüstrisinde çok sayıda robot kullanılır. Bunların çoğu kol şeklindeki robotlardır. Bunlar parçaları monte eden, birleştiren, kaynak ve boya yapan robotlardır.
Evlerde robot kullanımı giderek artmaktadır. Evlere giren ilk robotlar Furby, AIBO gibi oyuncaklardır. Başta ABD'de olmak üzere ev işlerine yardımcı olan robotların kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. Yerleri kendi kendine süpüren robot elektrik süpürgeleri büyük talep görmektedir.
Burdur Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Yiğit Işık ilk yardım sürecini hızlandırmak için geliştirdiği “ARES” adlı mobil yazılım projesiyle “Fibonacci International Robot Olympiad” (Uluslararası Robot Olimpiyatları) yarışmasında dünya ikincisi oldu. Işık, Roma’daki Uluslararası Robot Olimpiyatları’nda, Sağlık Teknolojileri Girişimciliği kategorisinde dünya genelinde davet edilen 11 proje arasında Türkiye’yi temsil etti.
#RobotJaponya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nden, ilk kez robot yardımıyla santralden erimiş katı yakıt numunesi alındığını bildirdi. Çalışmaların, işçilerin radyasyona maruz kalmasını en aza indirecek şekilde yürütüldüğü kaydedilirken alınan numenin akıbetinin yapılan testlerden sonra belirleneceği ifade edildi.
#JaponyaJames Cameron'ın ikonik filmi Terminatör'ün üzerinden 40 yıl geçti, ancak yapay zeka ve robot teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hâlâ gündemde. Uzmanlar, Terminatör benzeri makinelerin insanlığı tehdit etme kapasitesinin henüz olmadığını belirtse de, yapay zeka destekli sistemlerin kontrolü konusundaki endişeler artıyor. Elon Musk, yapay zeka teknolojilerinin potansiyel olarak "nükleer silahlardan daha tehlikeli" olduğunu vurgulayarak, bu alanda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
#Yapay ZekaBursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri tarafından yapay zekâ destekli insansı robot üretildi. ‘Moria’ isimli robot insanlarla iletişim kurabilme, soruları yanıtlama, yüz tanıma, kişi tanıma ve yüz takibi gibi önemli fonksiyonları gerçekleştirebiliyor.
#Bursa Teknik ÜniversitesiDünyanın en önemli robotik yarışmaları arasında gösterilen ve lise ile ortaokul öğrencilerinin geliştirdikleri teknolojileri görücüye çıkardıkları FIRST Tech Challenge (FTC) İstanbul'da düzenlenecek. Ankaralı genç mucitler, yarışmaya tasarladıkları robotlarla katılıyor.
#RobotUkrayna, Rusya ile devam eden yıkıcı savaşa rağmen teknoloji alanında dünyada bir ilke imza attı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yapay zekâ destekli “Victoria Shi” isimli avatarın bakanlık sözcüsü olarak görev alacağını duyurdu. Sanal sözcünün yüz modeli olarak annesi Ukraynalı, babası Afrika kökenli dizi oyuncusu ve işgal altındaki Donetsk şehri doğumlu Rozali Nombre seçildi.
#UkraynaBarcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde sergilenen yapay zekâlı robotlar ve uçabilen hava araçları bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sahnelerin çok uzakta olmadığını gösterdi. Fuar boyunda yapay zekânın günlük hayatımızda neleri değiştirebileceğini yakından deneyimledim. Kahvemi bir robotun elinden alırken başka bir robot ile Türkiye üzerine sohbet ettim. Kendini sevdirmeye çalışan akıllı robot köpekler çok etkileyiciydi.
#RobotElon Musk geçen günlerde Neuralink projesinde yeni bir aşama kaydedip beynine çip yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle bilgisayar faresini oynatabildiğini duyurdu. Projeye pek çok kişi tepkiyle yaklaşsa da bu yeni teknolojik atılıma ilgi duyanlar da var. Görüştüğümüz 100 kişiden kimi sekiz dil birden konuşabilmek kimi de sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için beynine çip taktırmayı kabul edebileceğini söylüyor.
#ÇipLaparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik CerrahiYılın bitmesine az bir zaman kala BBC 2024’ün en iyi filmlerini seçti. BBC film eleştirmenleri Nicholas Barber ve Caryn James'in oluşturduğu listede gişe canavarı aksiyondan filmlerinden festivallerden ödüllerle dönmüş dramlara kadar 20 önemli yapım yer alıyor.
#2024Yılın bitmesine az bir zaman kala BBC 2024’ün en iyi filmlerini seçti. BBC film eleştirmenleri Nicholas Barber ve Caryn James'in oluşturduğu listede gişe canavarı aksiyondan filmlerinden festivallerden ödüllerle dönmüş dramlara kadar 20 önemli yapım yer alıyor.
#2024'Ün En İyi FilmleriBurdur Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Yiğit Işık ilk yardım sürecini hızlandırmak için geliştirdiği “ARES” adlı mobil yazılım projesiyle “Fibonacci International Robot Olympiad” (Uluslararası Robot Olimpiyatları) yarışmasında dünya ikincisi oldu. Işık, Roma’daki Uluslararası Robot Olimpiyatları’nda, Sağlık Teknolojileri Girişimciliği kategorisinde dünya genelinde davet edilen 11 proje arasında Türkiye’yi temsil etti.
#RobotBağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yaptıkları otonom araç ve dronlarla geleceğin araç teknolojisini okullarına getiriyor. Öğrencilerin otonom kara araçları, Togg ve Tesla gibi hareket halindeyken otomatik kararlar alabiliyor. Hürkuş, Anka ve Solobilim adındaki dronlar ise saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bu araçlar katıldıkları son yarışmada birincilikten dördüncülüğe kadar bir çok ödülün sahibi oldu.
#Abdurrahman Ve Nermin Bilimli Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot Olimpiyatıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİG TECH takımı, dostu düşmanı ayırt edebilen ve atış kararını kendi verebilen bir yazılım geliştirdi. ‘Agile Hunter’ adındaki bu sistem, İtalya’nın başkenti Roma’da 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları-Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu.
#İTÜİtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük robot olimpiyatları Fibonacci International Robot Olympiads 2024’te “Yazılım Teknolojileri Girişimciliği” kategorisinde TED Rönesans Koleji ortaokul öğrencilerinden oluşan TEDRteam birincilik kazandı.
#Fibonacci International Robot OlympiadsMilliyet Mimarlık Dergisi’nin 24 Kasım Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlik-te dağıtılacak yeni sayısında, MAA-Melike Altınışık Architects imzasını taşı-yan, yalnızca geleceği sergilemekle kalmayıp aynı zamanda onun yaratım süre-cine dahil olan bir yapı olarak mimarlık, bilim ve teknolojinin sürekli evrimin-de kilit bir rol oynayan Seul Robot & Yapay Zekâ Müzesi ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlık DergisiDünyanın gelmiş geçmiş en ünlü televizyon yıldızı olarak başladığı kariyerini kendi markalarını yaratan, başarılı bir iş kadını olarak sürdürüyor. Attığı her adımı paraya çevirmeyi beceren isim bu sayede çoktan adını milyarder ünlüler listesine yazdırdı…
#Kim KardashianHareket bozukluklarına, Parkinson hastalığına, cilt problemlerine… Zamanında çaresiz denilen birçok hastalığa teknoloji ve uzman doktorlar çare olmaya başladı. Türkiye’nin sağlık sektöründe geldiği noktayı en net gösteren yerlerden biri Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’ndeki Neurolab İstanbul etkinliğine gittim.
#Orkun ÜnMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerHollanda'nın Amsterdam' şehrinde, 2009 yılında yaşanan cinayetin katilini bulmak için hologram teknolojisi kullanılmaya başlandı. 19 yaşındaki seks işçisi Betty Szabo'nun katilini arayan polis, bilgi veren kişilere 30 bin Euro ödül vereceğini duyurdu.
#HollandaÜstün teknoloji ürünü bir robot ıssız adaya düşer ve burada himayesine aldığı yavru kazı anne tavrıyla büyütmeye ve hayata hazırlamaya çabalar. ‘Lilo&Stitch’ ve ‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?’ gibi yapıtlarıyla hatırladığımız Chris Sanders imzalı ‘Vahşi Robot’ görselliği ve yüreklere seslenen hikâyesiyle son dönemlerin en güzel animasyon çalışması olmuş.
#Vahşi RobotAkıllı ev temizliğinin öncü markası Dreame, bir lüksten ziyade bir ihtiyaç haline gelen robot süpürge modellerinde ve kablosuz dikey süpürge modellerinde Efsane Kasım’a özel fiyatlar ve çeşitli hediyelerle satışa sunuyor.
#Sponsorlu İçerikJaponya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nden, ilk kez robot yardımıyla santralden erimiş katı yakıt numunesi alındığını bildirdi. Çalışmaların, işçilerin radyasyona maruz kalmasını en aza indirecek şekilde yürütüldüğü kaydedilirken alınan numenin akıbetinin yapılan testlerden sonra belirleneceği ifade edildi.
#Japonya