Psikoloji haberleri sayfasında Psikoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9549 Psikoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Psikoloji, insan davranışları ve zihinsel süreçleri ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen ve araştıran bilim dalıdır. Psikoloji diğer bilimlere kıyasla çok daha kısa bir geçmişe sahiptir. Bu kısa süre içinde psikoloji değişik biçimlerde tanımlanmıştır. İlk tanım insan zihninin yapısının incelenmesi biçimindeydi. İnsan zihnini gözleyebilmenin olanaksızlığı karşısında psikologlar, psikolojiyi "gözlenebilen davranışların bilimsel incelemesi" biçiminde tanımlamışlardır. İnsan zihninin davranış üzerindeki etkisini kabul etmeyen bu yaklaşıma, psikoloji içinde tepki oluşmaya başlamış, bellek süreçleri ve düşünme gibi zihinsel işlevleri inceleyen bilişsel psikoloji ortaya çıkmıştır.
Bolu Kartalkaya’daki otelde çıkan yangın sonrası, biz baskıya girerken, 23 Ocak Perşembe günkü resmi verilere göre, hayatını kaybeden 78 kişinin arasında çok sayıda çocuk da vardı. Gülay ve Gizem bu hafta hepimizi derinden sarsan bu vahim olayı çocuklarımıza nasıl anlatacağımızı bir uzmanla konuştu.
#ÇocukKahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yolda yürürken tanımadığı bir kişi tarafından saldırıya uğrayan genç kız korku dolu dakikaları, “Sağ gözüme perde indi, sol gözümden kanlar aktı” sözleri ile anlattı. Olay sonrası polis ekiplerince yakalanan ve mahkemeye çıkarılan saldırgan Y.E.Y'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
#KahramanmaraşGünümüzde popüler psikoloji ve kişisel gelişim uzmanları danışanlarına “Kendini sev, sen özelsin, en iyisine layıksın, ne istersen yapabilirsin” gibi sözler söylüyor. Klinik psikolog ve yazar Şule Öncü ise “Sevgi etkileşimsel bir olgudur, sevmek için öncelikle bir öteki lazımdır. Patolojik narsisizmin seküler zikir cümleleri bunlar” diyor. ‘Kendini sevme’ye bir de bu pencereden bakalım.
#PsikolojiBazı sözler için “Kavgada bile söylenmez” denir. Ama asıl kimi sözler var ki uzmanlara göre özellikle de çiftler arası kavgada söylenmemesi gerekiyor. “Abartıyorsun” örneğin… “Bu mesele mi şimdi” ya da... Uzmanlar bu sözlerin neden kavgayı sakinleştirmek yerine aksine alevlendirdiğini tek tek nedenleriyle açıkladı.
#KavgaAkıllı telefonların renkli ve dikkat çekici simgeleri, kullanıcıların ekran başında geçirdiği zamanı artırıyor. Psikologlar ise popüler uygulamaların tasarımında kullanılan gizli ayrıntıları ortaya çıkardı. İşte detaylar…
#SağlıkIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonÇalışandan sorumluluk alması, inovasyona katkı sağlaması ve zor bir durumda hızlıca çözüm üretmesi bekleniyor. Peki hata yapabilir mi? Tehlike yaratacak bir prosedür eksikliğini önceden fark edip yönetime iletebilir mi? Prof. Dr. Acar Baltaş psikolojik açıdan güvenli bir iş yerinin kötü haber verme kültürü gelişmiş bir yapıda inşa edilebileceğini vurguluyor.
#İş YeriMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk YazarYaşımız kaç olursa olsun, her gün çocukluğumuzu içimizde taşıyoruz. Bir olaya verdiğimiz ani sinirli, neşeli ya da savunmasızca tepkiler içimizdeki çocuğun bir göstergesi. Peki acaba içinizdeki çocuk ne kadar yaralı, ne kadar öfkeli ya da neşeli? Hiç içinizdeki küçük sese dikkat ettiniz mi? Bu haftaki yazımızı içsel zayıflıkları veya sıkıntıları iyileştirmeye yardımcı olmak için derledik. Hazırsanız içinizdeki çocuğa seslenmeye başlayalım...
#İçinizdeki ÇocukAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkSadece kötü olaylar bizi üzüp endişeli, kaygılı, hüzünlü hissetmemize sebep olmuyor. Bazen emek verip dört gözle beklediğimiz halde, gerçekleştiğinde bizi çok zorlayan durumlarla da karşılaşıyoruz hayat içinde. Ama esas olan psikolojik olarak sağlam kalabilmek. Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk “Düşebilirsiniz ama düştüğünüzde tekrar ayağa kalkabilmektir psikolojik sağlamlık” diyor.
#Melis YılmazRuh sağlığı ve hayata dair zihin açan görüşleriyle tanıdığımız Prof. Dr. Yankı Yazgan gelecekle ilgili olarak kendini ‘umutlu karamsar’ diye tanımlıyor ve “Negatif olasılıkları iyi tartmanız gerekiyor ki asıl gerekeni yapın” diyor. Prof. Dr. Yazgan’a göre kişinin kendi değerini kimin biçeceğine karar vermesiyse bir tercih: “Değerimizi değerbilmezlere ölçtürmek zorunda değiliz.”
#Ruh SağlığıDiyarbakır'da psikolojik sorunları olduğu belirtilen H.M. (35), içki içtikten sonra annesine şiddet uygulayıp rehin aldı. Evdeki eşyaları balkondan fırlatan H.M., polis tarafından ikna edilerek gözaltına alındı daha sonra serbest bırakıldı.
#DİYARBAKIR‘Çalışan Destek Programı’ kapsamında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, çalışanların en çok tercih ettiği hizmet yüzde 45 ile psikolojik danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise yüzde 26 ile mevzuat danışmanlığı oldu.
#PsikolojiHer zaman hayatımızda olan ama son zamanlarda bir kavram olarak popülerleşen gaslighting, romantik ilişkilerden iş yaşamına birçok alanda herkesin başına gelebilecek bir tür duygusal istismar. Sevgililer, arkadaşlar, hatta patron-çalışan ilişkilerinde dahi görülebilen bu durumu yaşayanlarla ve Uzman Psikolog Berk Karaoğlu ile konuştuk. İşte detaylar...
#GaslightingGünümüz insanı her gün yoğun bilgi akışıyla karşı karşıya. İstesek de istemesek de, kullandığımız her sosyal mecrada bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Uzmanlar bu durumu artık bilgi obezitesi olarak tarif ediyor. Bunun dikkat dağınıklığı, stres, kaygı ve bilişsel tükenmişliğin yanı sıra ciddi unutkanlığa sebep olacağını söylüyorlar.
#BilgiYılmaz Erdoğan’ın hem senaryosunu yazdığı hem başrolünü üstlendiği “İnci Taneleri” yeni bölümüyle ekrana geldi. Dizinin 38. bölümüne, Cihan ve Semiramis'in kavgası damga vurdu. Ayrılığı kabullenemeyen Semiramis, Cihan'ı kazanmak için şartları zorladı!
#İnci TaneleriYıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’nun 3’üncü kitabı ‘Değişimin Sırrı’ işini değiştirmek istese de cesaret edemeyenlere bir yol haritası sunuyor. 45 yaşında, hayallerinin mesleği olan avukatlığa nokta koyma deneyimini önerileriyle harmanlayarak anlatan yazar “Önemli olan gerçekten değişim mi istiyoruz, yoksa sadece bilinmezlikten mi kaçıyoruz sorusunu kendimize sormak” diyor.
#Yıldız Hacıevliyagil CüceloğluEzgi Taboğlu ilk kitabı ‘Bir Narsiste Âşık Olmak’ ile narsistik ilişkilerin dinamiklerini ve bu tür bir ilişki yaşayanların içinde bulunduğu psikolojik süreci ele alıyor. 90’lar pop şarkılarındaki ‘benmerkezci âşıkların’ izini de süren kitapta son dönemlerde sıkça duyduğumuz narsist kişilerin yarattığı duygusal travmaları merkeze alan Taboğlu, böyle bir sarmaldan çıkış yollarına da değiniyor, “Kendi sınırlarını koruyabilmek çok önemli” diyor.
#Ezgi TaboğluAnkara'da yolda yürürken tanımadığı Yetkin Güner'e (45) saldırıp, 7 yerinden bıçaklayarak öldüren İsmail Tek (29), duruşmada, "Büyüklerime karşı açık sözlüyüm; çocukluktan beri hapiste yattım, dışarıya alışamadığım doğru. Bu psikoloji benim hep üzerimde vardı" dedi.
#AnkaraHani kolumuzu, bacağımızı bir yerlere çarptığımızda acıdan ne yapacağımızı bilemeyiz de ağzımızdan istemsizce küfür çıkar ya... Böyle durumlarda neden küfrediyorum ki diye bazen kendimizi kötü hissederiz hatta. Ama rahat olun, bu tamamen bilimselmiş ve ağrımızı azalttığı için küfrediyormuşuz. Araştırmacılar, başta ağrı olmak üzere çeşitli durumlarda küfretmenin etkisinin altında yatan mekanizmaları anlamak için hâlâ çalışıyorlar.
#KüfürHenüz 16 yaşındayken tanındı, kısa sürede hem yeteneği hem güzelliğiyle ilgi çekti. Ama şöhretten çok, mesleğinin bir ifade biçimi olmasından etkilendiğini söylüyor. Durmadı, üretti, “Burada olmayı sevdim, ona göre çalıştım” diyor. Bir süre önce mekân sahibi ve yönetmen Umut Evirgen’le evlendi, ilişkileri hep magazin gündemindeydi. Alina Boz’la buluşuyoruz; oyunculuğu, yeni işlerini, evliliğini, hayatını konuşuyoruz: “En çok karşılaştığım yorum ‘Biz seni soğuk sanıyorduk, ne kadar içten ve samimiymişsin’ oluyor.”
#Alina BozÇocukluk travmaları olanlar, geçmişin yüklerini ömür boyu taşıyabiliyor. “Bir ebeveynin yaşı ilerlemiş ancak duygusal olgunluğu yetersiz kalmış olabilir” diyen ve bu durumu ‘olgunlaşmamış ebeveynlik’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, şu uyarılarda bulunuyor...
#Çocukluk TravmalarıYapay zekâ duyguları olmayan bir robot ama ona soru sorarken çoğumuz karşımızda gerçek bir insan varmış gibi kibar cümleler kuruyoruz. Bu davranışımızın altında ne yatıyor? "Yarın bir gün karşımıza bir yerlerden çıkar" korkusu mu yoksa içten gelen bir refleks mi? Gerçekten taleplerimizi kibar bir dille ifade ettiğimizde daha iyi sonuçlar mı veriyor? Psikolog Sosyolog Serap Duygulu ve akademisyen ve teknoloji yatırımcısı Ergi Şener ile konuştuk.
#Yapay ZekaÜlkemiz merkezi sınav gerçekliği ile ilk 1974 yılında tanıştı. 1980 yılına kadar Üniversiteler Arası Kurul tarafından organize edilen bu sınavları Yükseköğretim Kurumları (YÖK) bir sınav merkezi oluşturarak ÖSYM’ye devretti. 45 yıldır da ÖSYM, üniversite sınavları ile başladığı sınav merkezi yolculuğunu pek çok sınavı yapabilen bir kurumsal kimlik ile sürdürmeyi başardı. İşin içinde sınav, yarış ve rekabet de olunca hep tartışmaların odağında olan kurumlardan biri haline geldi.
#Konuk YazarKanal D’nin tanıtımları çok konuşulan yeni dizisi ‘Piyasa’, ilk bölümüyle ekrana gelecek. Pastel Film imzalı, fark yaratacak senaryosuyla dikkat çeken yapım izleyiciye aşk, ihanet ve güç mücadelesiyle dolu bir dünya sunacak. İlayda Alişan’ın hayat verdiği Münevver karakterinin acılarla örülü yolculuğuna parıltılı dünyanın acımasız hesaplaşmaları eşlik edecek. ‘Bu piyasada herkesin bir ederi vardır. Peki ya değeri var mıdır?’ sloganıyla izleyiciyle buluşacak ‘Piyasa’nın oyuncuları heyecanlarını paylaştı.
#PiyasaKanal D’nin tanıtımları çok konuşulan yeni dizisi ‘Piyasa’, ilk bölümüyle ekrana gelecek. Pastel Film imzalı, fark yaratacak senaryosuyla dikkat çeken yapım izleyiciye aşk, ihanet ve güç mücadelesiyle dolu bir dünya sunacak. İlayda Alişan’ın hayat verdiği Münevver karakterinin acılarla örülü yolculuğuna parıltılı dünyanın acımasız hesaplaşmaları eşlik edecek. ‘Bu piyasada herkesin bir ederi vardır. Peki ya değeri var mıdır?’ sloganıyla izleyiciyle buluşacak ‘Piyasa’nın oyuncuları heyecanlarını paylaştı.
#PiyasaAnasınıfına giden Lorin’in, yaşadığı bir olay üzerine ‘nazik olmak ve iyilik’ konularını sorgulaması Gizem ve Gülay’ı çok etkiledi. Bu hafta gündemlerinde yardımsever, nezaket kurallarına dikkat eden ve başkalarının duygularını önemseyen çocuklar yetiştirme konusu var.
#Gizem CoşkunardaYeni bir araştırma DEHB’li bireylerin yaşam beklentisinin sağlıklı bireylere göre önemli ölçüde daha kısa olduğuna, kadınların dokuz erkeklerin ise yedi yıl daha az yaşandığına işaret ediyor. Peki, DEHB neden bir süredir artış gösteriyor? Nasıl belirtilerle ortaya çıkıyor? En önemlisi neden yaşam süresini kısaltıyor? Uzman Psikolog Deniz Mutlu, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkRusya'nın Ukrayna'nın doğu topraklarını işgaliyle başlayan savaş üç yılını doldurmak üzere. Bu süreçte her iki taraftan da yüz binlerce asker yaşamını yitirdi. Ancak savaşın kayıpları sadece askerlerle sınırlı değil. Bunu en iyi bilenlerden biri annesini, kızını ve torununu bir Rusya bombasına kurban veren Yuliia Tarasevych...
#UkraynaDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İslamiyet’te dini ilim ve din dışı ilim diye bir ayrım olmadığını belirterek, “İslam medeniyetinin ilim tarihinde dini ilimler, din dışı ilimler diye bir tasnif yoktur. Hepsi dini ilimdir. Yani tefsir ne kadar dini ilim ise astronomi de o kadar dini ilimdir bizim anlayışımıza göre. Hadis ne kadar dini ilimse, matematik de o kadar dini ilimdir” dedi.
#Ali ErbaşBolu Kartalkaya’daki otelde çıkan yangın sonrası, biz baskıya girerken, 23 Ocak Perşembe günkü resmi verilere göre, hayatını kaybeden 78 kişinin arasında çok sayıda çocuk da vardı. Gülay ve Gizem bu hafta hepimizi derinden sarsan bu vahim olayı çocuklarımıza nasıl anlatacağımızı bir uzmanla konuştu.
#ÇocukDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2025 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eğitim bilimleri alanında ilk 100’e girerek dünya sıralamasında 89’uncu oldu.
#THE Alan Sıralaması