Oxford Üniversitesi haberleri sayfasında Oxford Üniversitesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2488 Oxford Üniversitesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu modern çağlarda artık çoktan tarihe karışması gerektiği düşünülen kraliyet aileleri hala varlıklarını sürdürüyor. Her ne kadar onları halkın sırtına yük olmakla eleştirenler varsa da yine de bu ailelerin hayatını bir tür peri masalı gibi izleyenler hatta ülke tanıtımına katkısı olduğunu düşünenler çok.
#Prenses ElisabethOxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carl Frey sadece 20 yıl sonra, yani 2040’da popüler olacak meslekleri sıraladı. Prof. Dr. Frey’e göre yenilebilir enerji bilimcisi, yapay zekâ etiği uzmanı, arttırılmış gerçeklik sanatçıları ve yeni nesil şefler iş hayatının içinde aktif rol alacak...
#Oxford ÜniversitesiBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiLiseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiProf. Robin Dunbar, Oxford Üniversitesi’nde yaklaşık 50 yıldır insan ilişkileri ve sosyal grupların yapılanmalarını araştıran önemli bir biliminsanı. Geçtiğimiz günlerde Newsweek dergisinde pandemiden sonra ortaya çıkan “yalnızlık ve arkadaş yoksunluğu problemi” üzerine önemli bir yazı yayımladı.
#Prof. Robin DunbarDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2023 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 7 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı. Bin 799 kurumun sıralandığı listede 61 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri 401-500 bandındaki Çankaya, Koç ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationOxford Üniversitesi'nden bilim insanları "devrimsel" potansiyele sahip bir sıtma aşısı geliştirdiklerini açıkladılar. Üstelik aşının maliyeti çok düşük olacak ve bu da sayısız insanın hayatını değiştirebilecek bir gelişme...
#SıtmaOxford Üniversitesi'nden bilim insanları, koronavirüs kaynaklı akciğer yetmezliği ve ölüm riskini iki katına çıkaran bir geni ortaya çıkardılar. Bu ses getirecek keşif neden bazı insanların Kovid-19 kaynaklı enfeksiyonları daha ağır atlattığı sorusuna da cevap olacak nitelikte.
#KoronavirüsBilim insanlarının koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi de yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#Oxford ÜniversitesiBilim insanları koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi bu konuda yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#Koronavirüsİngiltere’de Oxford Üniversitesinin sağlık çalışanları üzerinde yaptığı bir araştırmada, pozitif Kovid-19 vakalarının en az 6 ay boyunca hastalığa tekrar yakalanma olasılıklarının çok düşük olduğu ortaya kondu. DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu potansiyel olarak önemli bir haber. Aynı zamanda aşı açısından da bize umut veriyor. Aşıya da benzer bağışıklık tepkileri görmeye başlarsak, daha uzun süreli koruma ümit edebiliriz" dedi.
#Oxford ÜniversitesiLise öğrencisi Asya Ocak, meme kanserini erken teşhis edebilecek ve hastaların daha az radyasyona maruz kalmasını sağlayacak bir yazılım tasarladı. ‘ULT-AI’ isimli yapay zekâyla çalışan yazılım, tümörlerin tespitini yüzde 98 oranında doğru şekilde belirliyor.
#İzmirKanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkHani kolumuzu, bacağımızı bir yerlere çarptığımızda acıdan ne yapacağımızı bilemeyiz de ağzımızdan istemsizce küfür çıkar ya... Böyle durumlarda neden küfrediyorum ki diye bazen kendimizi kötü hissederiz hatta. Ama rahat olun, bu tamamen bilimselmiş ve ağrımızı azalttığı için küfrediyormuşuz. Araştırmacılar, başta ağrı olmak üzere çeşitli durumlarda küfretmenin etkisinin altında yatan mekanizmaları anlamak için hâlâ çalışıyorlar.
#KüfürGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkDünyanın dört bir yanından akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum örgütleri ve uygulayıcılar günümüzde kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve kadın hakları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar birçok başlıkta ilerliyor: hak ihlalleri, karar mekanizmalarında kadının yeri, kadın liderliği, kadınların güçlenmesi ve toplumsal değişim, annelik ve iş-yaşam dengesi, insan ticareti ve fuhuş, siyasal temsil, kadınlar için güvenli yaşam, kadına yönelik ekonomi politikaları ve şiddet gibi...
#Dünyada Kadın Hareketlerine BakışKanser çağımızın en ölümcül hastalıkları arasında başı çekiyor. Bu nedenle sık sık kanser doktorlarının, bu hastalıktan kaçınmak isteyenler için verdikleri tavsiyelerle karşılaşıyoruz. Peki ya o doktorun kendisi de uzmanı olduğu kansere yakalanırsa ne olur? İşte bunu yaşamış bir ismin anlattıkları ve farklı alanlardan 8 uzmanın kanseri uzak tutmak için kendi hayatlarında aldıkları önlemler...
#SağlıkBal Türkiye’de kahvaltıların, tatlıların en vazgeçilmez ögelerinden biri. Bizler, kızarmış sıcacık tereyağlı ekmeklerden yoğurda hatta tatlıya kadar her şeyin üzerine bal gezdiren bir milletiz. Ülkemizin çok çeşitli yerlerinde de birbirinden farklı ve leziz ballar üretiliyor. Ancak her şeyde olduğu gibi balda da taklit ve tağşiş yapılabiliyor. Bazen ise ‘organik’ diye pazarlarda satılan ballar hileli çıkabiliyor.
#Balın Faydalarıİngiliz sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), üniversiteleri saygınlıklarına göre sıraladı. ‘2025 Dünya Üniversiteleri Saygınlık Sıralaması’nda Türkiye’den sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 201-300 bandında yer aldı. ODTÜ önceki yıllarda da sıralamaya girmeyi başarmıştı...
#Times Higher EducationDünyaca ünlü kanser araştırmacısı hem babasını hem de annesini kanser nedeniyle kaybetti, hatta kendi de birkaç yıl önce bu hastalıkla savaştı. 36 yılın ardından annesinin ölümüne yol açan nadir kansere karşı en güçlü silahı geliştirmeyi başardı.
#SağlıkABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında ‘ABD, Gazze Şeridi’ni devralacak ve biz Gazze’ye sahip olacağız’ diyerek 1.8 milyon Filistinliyi bölgeden tehcir etme planını açıkladı. ‘Gazze, Ortadoğu’nun Rivierası olabilir’ diyen Trump’ın şok planına tepki yağdı.
#ABDEge Denizi’ndeki Santorini Adası, son günlerde ardı ardına meydana gelen depremlerle sarsılıyor. Bu sarsıntılar, volkanik hareketlilik konusunda da endişeleri artırmış durumda. Ada, özellikle geçmişte büyük patlamalara sahne olan Kameni yanardağıyla dikkat çekiyor. Yapılan yeni araştırmaların sonucu ise uzmanları oldukça tedirgin etti.
#DepremJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotYeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2025 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eğitim bilimleri alanında ilk 100’e girerek dünya sıralamasında 89’uncu oldu.
#THE Alan SıralamasıTaş ocağında sıradan bir gün yaşanıyordu. Gary Johnson, kireçtaşı yüzeyde bulduğu kabartılar sayesinde tarihe geçeceğinden habersizdi. Peki kısa süre içinde bilim insanlarının büyük ilgisini çeken bu kabartılar neydi?
#İngiltereOxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#SağlıkCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ödül alan sanatçı ve zanaatları açıklayan Erdoğan, "Kültür ve sanatta da kimsenin dünya görüşüne yaşam tarzına bakmıyor, bu topraklara aidiyet hisseden herkesi baş tacı ediyoruz. Kim olursa olsun sanatını aşkla icra eden bu milletin derdiyle dertlenen millete tepeden bakmayan herkese elimizden gelen desteği sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarO da tıpkı diğer tüm yaşıtları gibi hayatının baharında bir genç kız... Daha 23 yaşında... Onu dışarıda, okuduğu üniversitede arkadaşları arasında görseniz sıradan bir genç olduğunu düşünürsünüz.. Günlük spor giysileri içinde, elinde kitapları, dağınık saçları ve yüzündeki umutlu gülümsemesiyle milyonlarca yaşıtı gibi sonuçta.
#Prenses ElisabethOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce SözlüğüBugüne kadar basında okuduğunuz, uzaktan da olsa tanıklık ettiğiniz bütün "modern peri masallarını" bir kenara bırakın... Her ne kadar diğerleri derecesinde göz önünde olmasalar da sessiz ve sakin bir biçimde gerçek bir peri masalını yaşayan bir çiftin öyküsünü anlatacağız size.
#Kraliyet AilesiBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiAvrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABER