Oxford haberleri sayfasında Oxford hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4457 Oxford haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urungaİngiltere’nin Oxfordshire kenti yakınlarındaki biyogaz tesisine düşen yıldırım sonucu patlama meydana geldi. Patlamanın ardından tesiste yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.
#İngiltereDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık ŞehirlerKoronavirüs salgınında vaka sayılarının durdurulamaz şekilde artmaya başlaması başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde hem endişeleri hem de sert önlemleri geri getirdi. Öte yandan Oxford'un aşı programının başında yer alan isim olan Prof. Sir Andrew Pollard'dan kovid-19 aşılarıyla ilgili çok ciddi bir uyarı geldi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını hayatımıza girdiğinden beri bilim insanları sadece virüsü ortadan kaldırmak için çalışmakla kalmadı bir yandan da salgının insanlık üzerindeki etkilerini araştırmaya devam etti. Oxford'lu uzmanların bu konuda yaptığı son araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ise son derece çarpıcı...
#Koronavirüsİngiltere’den Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını olan 7 kişinin sıradışı kan pıhtısı vakasından ötürü hayatını kaybetmesinin ardından kritik açıklama geldi. Ülkede Oxford-AstraZeneca aşının çocuklar üzerinde denenmesinin askıya alındığı açıklandı.
#KoronavirüsABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında ‘ABD, Gazze Şeridi’ni devralacak ve biz Gazze’ye sahip olacağız’ diyerek 1.8 milyon Filistinliyi bölgeden tehcir etme planını açıkladı. ‘Gazze, Ortadoğu’nun Rivierası olabilir’ diyen Trump’ın şok planına tepki yağdı.
#ABDEge Denizi’ndeki Santorini Adası, son günlerde ardı ardına meydana gelen depremlerle sarsılıyor. Bu sarsıntılar, volkanik hareketlilik konusunda da endişeleri artırmış durumda. Ada, özellikle geçmişte büyük patlamalara sahne olan Kameni yanardağıyla dikkat çekiyor. Yapılan yeni araştırmaların sonucu ise uzmanları oldukça tedirgin etti.
#DepremJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotFutbolda sezon ilerledikçe heyecan gitgide artarken birçok ligden yüzlerce maçı Misli’ye sadece üye olarak canlı izle! Sadece futbolda değil; basketbol, voleybol ve teniste de birçok karşılaşma canlı yayınlarla Misli’de. Ayrıca Misli’nin birçok etkinlikte üyelerine özel olarak sunduğu Şampiyon Oranlar ile normal üzerinde oranlarla kazanma şansını yakala!
#MisliYeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2025 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eğitim bilimleri alanında ilk 100’e girerek dünya sıralamasında 89’uncu oldu.
#THE Alan SıralamasıTaş ocağında sıradan bir gün yaşanıyordu. Gary Johnson, kireçtaşı yüzeyde bulduğu kabartılar sayesinde tarihe geçeceğinden habersizdi. Peki kısa süre içinde bilim insanlarının büyük ilgisini çeken bu kabartılar neydi?
#İngiltereOxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#SağlıkCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ödül alan sanatçı ve zanaatları açıklayan Erdoğan, "Kültür ve sanatta da kimsenin dünya görüşüne yaşam tarzına bakmıyor, bu topraklara aidiyet hisseden herkesi baş tacı ediyoruz. Kim olursa olsun sanatını aşkla icra eden bu milletin derdiyle dertlenen millete tepeden bakmayan herkese elimizden gelen desteği sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürk Dil Kurumu, 2024 yılının kelimesini ‘kalabalık yalnızlık’ olarak açıkladı. Yılın kelimesini ve kavramını belirlemek için Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) ile birlikte bir çalışmaya imza atan TDK, alanında uzman isimlerden oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından seçilen 7 kelime ve kavram internet sitesinde halk oylamasına sundu.
#Beyin ÇürümesiÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarO da tıpkı diğer tüm yaşıtları gibi hayatının baharında bir genç kız... Daha 23 yaşında... Onu dışarıda, okuduğu üniversitede arkadaşları arasında görseniz sıradan bir genç olduğunu düşünürsünüz.. Günlük spor giysileri içinde, elinde kitapları, dağınık saçları ve yüzündeki umutlu gülümsemesiyle milyonlarca yaşıtı gibi sonuçta.
#Prenses ElisabethBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Gaziantep'e gerçekleştirdiği ziyarette Şahinbey Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen "Gençlerle Buluşma" programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya çok farklı bir yere gidiyor. Önümüzdeki 2-3 ay çok önemli. Biz de Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz, mesajlarımızı da ona göre veriyoruz" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencileri verilen bursun 3 bin TL'ye çıkarıldığını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce SözlüğüBugüne kadar basında okuduğunuz, uzaktan da olsa tanıklık ettiğiniz bütün "modern peri masallarını" bir kenara bırakın... Her ne kadar diğerleri derecesinde göz önünde olmasalar da sessiz ve sakin bir biçimde gerçek bir peri masalını yaşayan bir çiftin öyküsünü anlatacağız size.
#Kraliyet Ailesiİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1