Oxford haberleri sayfasında Oxford hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4442 Oxford haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urungaİngiltere’nin Oxfordshire kenti yakınlarındaki biyogaz tesisine düşen yıldırım sonucu patlama meydana geldi. Patlamanın ardından tesiste yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.
#İngiltereDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2024 yılının en iyi üniversitelerini açıkladı. 8 yıldır Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı ve listenin ilk sırasında yer aldı. Bin 904 kurumun sıralandığı listede 75 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı yükseköğretim kurumları 301-400 bandındaki Koç, ODTÜ ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
#Times Higher EducationTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık ŞehirlerKoronavirüs salgınında vaka sayılarının durdurulamaz şekilde artmaya başlaması başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde hem endişeleri hem de sert önlemleri geri getirdi. Öte yandan Oxford'un aşı programının başında yer alan isim olan Prof. Sir Andrew Pollard'dan kovid-19 aşılarıyla ilgili çok ciddi bir uyarı geldi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını hayatımıza girdiğinden beri bilim insanları sadece virüsü ortadan kaldırmak için çalışmakla kalmadı bir yandan da salgının insanlık üzerindeki etkilerini araştırmaya devam etti. Oxford'lu uzmanların bu konuda yaptığı son araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ise son derece çarpıcı...
#Koronavirüsİngiltere’den Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını olan 7 kişinin sıradışı kan pıhtısı vakasından ötürü hayatını kaybetmesinin ardından kritik açıklama geldi. Ülkede Oxford-AstraZeneca aşının çocuklar üzerinde denenmesinin askıya alındığı açıklandı.
#KoronavirüsO da tıpkı diğer tüm yaşıtları gibi hayatının baharında bir genç kız... Daha 23 yaşında... Onu dışarıda, okuduğu üniversitede arkadaşları arasında görseniz sıradan bir genç olduğunu düşünürsünüz.. Günlük spor giysileri içinde, elinde kitapları, dağınık saçları ve yüzündeki umutlu gülümsemesiyle milyonlarca yaşıtı gibi sonuçta.
#Prenses ElisabethBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Gaziantep'e gerçekleştirdiği ziyarette Şahinbey Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen "Gençlerle Buluşma" programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya çok farklı bir yere gidiyor. Önümüzdeki 2-3 ay çok önemli. Biz de Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz, mesajlarımızı da ona göre veriyoruz" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencileri verilen bursun 3 bin TL'ye çıkarıldığını açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce SözlüğüBugüne kadar basında okuduğunuz, uzaktan da olsa tanıklık ettiğiniz bütün "modern peri masallarını" bir kenara bırakın... Her ne kadar diğerleri derecesinde göz önünde olmasalar da sessiz ve sakin bir biçimde gerçek bir peri masalını yaşayan bir çiftin öyküsünü anlatacağız size.
#Kraliyet Ailesiİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiAvrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABERHarvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvurdu. Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan düzenlemelerin konuşulduğu “Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) düzenlendi.
#Texas A&M ÜniversitesiBu modern çağlarda artık çoktan tarihe karışması gerektiği düşünülen kraliyet aileleri hala varlıklarını sürdürüyor. Her ne kadar onları halkın sırtına yük olmakla eleştirenler varsa da yine de bu ailelerin hayatını bir tür peri masalı gibi izleyenler hatta ülke tanıtımına katkısı olduğunu düşünenler çok.
#Prenses ElisabethOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziBilim insanları, NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi ile büyük bir kara deliğin iki yıldızı nasıl yok ettiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu düzenli patlamaların kara deliklerin etrafındaki cisimlerin yaygınlığını ve mesafelerini ölçmek için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
#Kara DelikKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025