Otizm haberleri sayfasında Otizm hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2918 Otizm haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir. Nadir vakalarda, doğum sakatlıklarına neden olan etmenlerle yakından bağlantılıdır. Diğer görüşlere göre ise çocuklukta yapılan aşılar gibi nedenler tartışmalıdır ve aşı kökenli varsayımların ikna edici bilimsel kanıtları yoktur. Yakın dönem araştırmaları otizmin prevalansını 1.000 kişiye bir ya da iki vaka olarak tahmin eder, aynı araştırmalardaki tahminlere göre OSB yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır. Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek prevalansın artıp artmadığı anlaşılamamıştır.
5 yıl önce ‘otizmli’ kaynaştırma öğrencileri için başlatılan ve halk arasında ‘gölge öğretmen’ olarak bilinen ‘kolaylaştırıcı kişi’ uygulamasının kapsamı genişletildi. Gölge öğretmen uygulamasından artık özel gereksinimli tüm öğrenciler faydalanabilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıSağlık Bakanlığı’nın 2018 yılında 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı ile bugüne kadar 2.5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Bu sayede çocukların ihtiyaç duydukları erken müdahale tedavilerine en kısa sürede başlandı.
#Sağlık BakanlığıOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk Yazar2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yaklaşırken üniversitede sosyal hizmetler bölümünde okuyan Deniz Köse ve annesi Buket Köse’yle buluştuk. Onlarınki bir ‘otizm masalı’... Buket Köse “Bir okulda ya da eğitim sisteminin içinde kabul edilmek o kadar zor ki, bu süreç Deniz’in otizmini kabullenmekten daha zordu. ‘Bu çocuğun yeri burası değil’ diyenler oluyor ve bu çok acıtıcı” dese de anne-oğul pozitif enerjileriyle zorlukların üstesinden geliyorlar.
#OtizmAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Beylikdüzü'ndeki Mor Menekşe Otizm Akademisi isimli özel kurumda eğitim gören U.M.K. (9) isimli çocuğun şiddet gördüğü iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, "Mağdur aileler ve çocuklarına yönelik psikososyal destek hizmeti başlattık. İhmali bulunanların en ağır cezaları alması için davaya müdahil olup, yargı sürecini yakından takip edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıİstanbul Beylikdüzü’nde özel bir kuruma ailesi tarafından nitelikli bakım görmesi için teslim edilen 9 yaşındaki U.M.K isimli çocuğun, darp edildiği iddia edildi. Çocuğunu görmeye gelen aile, 9 yaşındaki otizmli çocuğun kolunda yanıklar, omzunda ısırık izleri ve çeşitli yerlerinde morluklar görmesi üzerine kurumdan şikayetçi oldu. Kurumun hemşireleri ‘Beğenmiyorsanız kendiniz baksaydınız’ dedi
#Beylikdüzüİstanbul Beylikdüzü’nde özel bir kuruma ailesi tarafından nitelikli bakım görmesi için teslim edilen 9 yaşındaki U.M.K isimli çocuğun, darp edildiği iddia edildi. Çocuğunu görmeye gelen aile, 9 yaşındaki otizmli çocuğun kolunda yanıklar, omzunda ısırık izleri ve çeşitli yerlerinde morluklar görmesi üzerine kurumdan şikayetçi oldu. Kurumun hemşireleri ‘Beğenmiyorsanız kendiniz baksaydınız’ dedi
#BeylikdüzüÜç çocuklu kariyer sahibi bir anne olan Asha'nın hayatı, oğlunun okula başlamasıyla değişti. Oğlunun okulda yaşadığı sorunların benzerlerini çocukken yaşadığını hatırlayan Asha, kendiyle ilgili çok önemli bir gerçeğin farkına bu sayede varmış oldu.
#SağlıkOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes Virüsü38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#Sağlıkİstanbul’da bir anaokulunda düzenlenen yıl sonu gösterisinde otizmli öğrencinin öğretmeni tarafından arkadaşlarından ayrılması tepkiye neden oldu. Annesi duruma görüntüleri sosyal medyadan paylaşarak isyan etti. Ama Asil ‘özel çocuklara’ yapılan ayrımcılıkta ilk değildi, son da olmayacak...
#Anaokuluİki buçuk yaşındayken otizm tanısı alan Cemal Levent Sezgin (13), internette gördüğü videolar ile ebru sanatına başladı. Azmi, yeteneği ve hayal gücü sayesinde birbirinden farklı çalışmalar yapan Sezgin, eserlerini, Altındağ Belediyesi Güneş Sanat Galerisi’nde ‘Kalpte Engel Olmasın’ adlı sergide beğeniye sundu.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER5 yıl önce ‘otizmli’ kaynaştırma öğrencileri için başlatılan ve halk arasında ‘gölge öğretmen’ olarak bilinen ‘kolaylaştırıcı kişi’ uygulamasının kapsamı genişletildi. Gölge öğretmen uygulamasından artık özel gereksinimli tüm öğrenciler faydalanabilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıSağlık Bakanlığı’nın 2018 yılında 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik başlattığı Otizm Tarama ve Takip Programı ile bugüne kadar 2.5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı. Bu sayede çocukların ihtiyaç duydukları erken müdahale tedavilerine en kısa sürede başlandı.
#Sağlık BakanlığıOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen Meral2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yaklaşırken üniversitede sosyal hizmetler bölümünde okuyan Deniz Köse ve annesi Buket Köse’yle buluştuk. Onlarınki bir ‘otizm masalı’... Buket Köse “Bir okulda ya da eğitim sisteminin içinde kabul edilmek o kadar zor ki, bu süreç Deniz’in otizmini kabullenmekten daha zordu. ‘Bu çocuğun yeri burası değil’ diyenler oluyor ve bu çok acıtıcı” dese de anne-oğul pozitif enerjileriyle zorlukların üstesinden geliyorlar.
#OtizmGelişimsel risk taşıyan çocukların taramadan geçirilerek erken müdahaleyle desteklenmesini ve ailelerine psiko-sosyal rehberlik sunulmasını amaçlayan, ‘‘Benimle Oynar Mısın?’’ Psikolojik ve Sosyal Gelişim Aksamalarına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Sosyal Destek Programı tanıtıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul’da başlayacak olan sosyal destek programının farklı illerde de uygulanacağını duyurdu.
#Benimle Oynar MısınUzun süredir tepkilerin odağında olan, sadece kendisi değil karısının giyim kuşamı konusunda da eleştiri oklarını üzerine çeken ünlü rapçi Kanye West bu konuda ilk kez bir açıklama yaptı.
#Kanye WestCHP’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için vatandaşları parti üyesi olmaya çağırdıklarını hatırlatan Özel, “Şu anda çevrimiçi üyelikte 10-12 kat artış var. CHP il ve ilçe başkanlıkları, cumartesi ve pazar günleri dahil saat 21.00’e kadar açık tutuluyor” dedi.
#CHPBakteriler üzerine araştırmalar yapan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’ın ‘Bakterin Kadar Yaşa-İçimizdeki Evren: Mikrobiyotamız’ adlı kitabı yayımlandı. Akın’la sağlığımız üzerinde çok etkisi olan bu mikroskobik canlıları konuştuk: “Bakterilerin ne kadar yararlı olduğunu, kansere iyi gelebildiğini, depresyonu yok edebildiğini ve mükemmel özelliklerini anlatmak gerekiyordu.”
#Hazan Aköz IşıkÜnlü beyin araştırmacısı Prof. Dr. Türker Kılıç, çocukların yeteneğinin tıpkı hastalıklar gibi MR ile görüntülenebildiğini söylüyor: “Biz artık beyindeki merakı görüntüleyebiliyoruz. Enstrüman çalmaya ya da matematiğe yatkınlığını 4-5 yaştan itibaren beyin MR’ında görmek mümkün.”
#Türker KılıçMEB 2020’de yalnızca ‘otizmli’ kaynaştırma öğrencileri için başlatılan ve halk arasında ‘gölge öğretmen’ olarak bilinen ‘kolaylaştırıcı kişi’ uygulamasının kapsamını genişletti. Kaynaştırma öğrencilerinin okuldaki ihtiyaçlarına yardımcı olmaları için ebeveynler tarafından maaşı ödenerek okul dışından tutulan ‘kolaylaştırıcı kişi’ ile ilgili karar tüm özel gereksinimli öğrencilerin faydalanabileceği şekilde düzenlendi. Ancak 2020’deki resmi yazıda kolaylaştırıcı kişinin sınıf içi ve sınıf dışında görevlendirilebileceği ifadesi kullanılırken, yeni kararda sadece sınıf dışında hizmet verebileceği belirtildi. Yeni kararın detaylarını Hürriyet’e anlatan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, “Kaynaştırma öğrencisi sayımız 405 bin. Bu rakamsal büyüklük ‘sınıf dışı’ kararı almamızda etkili oldu. Ancak bu kural, okul yönetiminin kararı ve çocuğumuzun özel ihtiyacına göre belirli oranda esnetilecektir” dedi.
#MEB Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel MüdürüUniversity of Chicago Biyolojik Bilimler Bölümü’nde araştırmacı olarak görev yapan Doc. Dr. Neslihan Sarıgül, insan sağlığının sırlarını bir damla idrar içinde bulmanın mümkün olabileceğini belirtti. Başarılı çalışmalara imza atan Sarıgül, Hürriyet’e şunları söyledi paylaştı:
#University Of Chicago Biyolojik Bilimler BölümüKöln’ün sevilen iş insanları Ali ve Betül Aksu, BTF (Bridge To Türkiye Fund) ve Boğaziçi Umut Derneği iş birliğiyle, otizmli çocukların eğitimde eşit fırsatlara sahip olabilmesi için önemli bir adım atıyor. Yoksul ailelerin otizmli çocuklarının özel eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ve onların topluma kazandırılmalarına destek olmak amacıyla ‘Seçemedikleri Hayata Ortak Ol” isminde bir yardım gecesi düzenliyorlar.
#ALMANYACumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Türkiye Cumhuriyeti’nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında engelli vatandaşlarımız yer almaktadır” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek parti faşizmi ve darbe dönemlerindeki gibi makbul olan ve olmayan vatandaş ayrımını asla tasvip etmiyoruz. Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Beylikdüzü'ndeki Mor Menekşe Otizm Akademisi isimli özel kurumda eğitim gören U.M.K. (9) isimli çocuğun şiddet gördüğü iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, "Mağdur aileler ve çocuklarına yönelik psikososyal destek hizmeti başlattık. İhmali bulunanların en ağır cezaları alması için davaya müdahil olup, yargı sürecini yakından takip edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıİstanbul Beylikdüzü’nde özel bir kuruma ailesi tarafından nitelikli bakım görmesi için teslim edilen 9 yaşındaki U.M.K isimli çocuğun, darp edildiği iddia edildi. Çocuğunu görmeye gelen aile, 9 yaşındaki otizmli çocuğun kolunda yanıklar, omzunda ısırık izleri ve çeşitli yerlerinde morluklar görmesi üzerine kurumdan şikayetçi oldu. Kurumun hemşireleri ‘Beğenmiyorsanız kendiniz baksaydınız’ dedi
#Beylikdüzüİstanbul Beylikdüzü’nde özel bir kuruma ailesi tarafından nitelikli bakım görmesi için teslim edilen 9 yaşındaki U.M.K isimli çocuğun, darp edildiği iddia edildi. Çocuğunu görmeye gelen aile, 9 yaşındaki otizmli çocuğun kolunda yanıklar, omzunda ısırık izleri ve çeşitli yerlerinde morluklar görmesi üzerine kurumdan şikayetçi oldu. Kurumun hemşireleri ‘Beğenmiyorsanız kendiniz baksaydınız’ dedi
#Beylikdüzü