Osmanlı Devleti haberleri sayfasında Osmanlı Devleti hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6154 Osmanlı Devleti haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir hanedan devletidir. Dünya tarihinin en uzun süreli imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu; Doğu Avrupa, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Atlas Okyanusu doğal sınırlarına ulaşana kadar topraklarını genişletmiştir. Ayrıca daha geniş coğrafyalarda da çeşitli başarılar göstererek kısa süreli olarak Lanzarote (1585), Madeira (1617), Lundy (1627-1632)[17], Vestmann Adaları (1627-1628), Baltimore (1631) gibi bölgeleri fethetmiş ve buralarda üsler kurarak yıldırma hareketlerinde bulunmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nu Oğuzlar'ın Kayı boyuna mensup Osman Gazi; Söğüt ve Domaniç civarında, Anadolu Selçuklu Devleti'nin obası ve kendisine uçbeyliği olarak tahsis ettiği bölgede, Selçuklu sultanı III. Alaeddin Keykubad'ın İlhanlılar tarafından İran'a götürülmesi sonucu oluşan otorite boşluğundan dolayı bağımsızlık ilan ederek 1299 yılında kurmuştur. Devlet; dördüncü padişah olan Yıldırım Bayezid'in Timur'a esir düşmesiyle Fetret Devri'ne girmiş, 11 yıl süren taht kavgalarından sonra Mehmet Çelebi, Fetret Devri'ne son vermiştir. Fatih Sultan Mehmed Konstantiniyye'yi fethederek Doğu Roma İmparatorluğu'nu sonlandırmış, bazı tarihçilere göre bu zaferle Orta Çağ'ın sona erip Yeni Çağ'ın başlamasını sağlamıştır. Ayrıca bu fetihle beraber devlet, imparatorluğa yükselmiştir.
Endülüs’teki gerilemenin başladığı dönemlerde Küçük Asya’da Osmanlı Devleti’nin ortaya çıkışı Müslüman tehlikesinin âdeta Türk ismiyle bağdaşmasına neden olmuştur. Müslümanlık Batı Avrupa için Türkler demektir. Türklerin kendi askerî yapılarının, eğitimlerinin, devlet ve maliye yapılarını modernleştirmek için girdikleri laikleşme sürecinin resmen adının konulması dahi Türkiye Cumhuriyeti hakkındaki alışılmış avamî yorumlamayı değiştirmemiştir.
#Osmanlı Devleti24 Temmuz’da 100. yıldönümü olan Lozan Barış Antlaşması, Birinci Meclis’te uluslararası sempozyumda tüm yönleriyle ele alındı. 35 biliminsanının bildirisinde, Lozan Konferansı’na giden Türk Delegasyonu’nu bağlayan talimatlar, Müttefikler’in Türkiye’de laikliğe mesafeli duruşu, bugün üniter devletin sigortasını oluşturan kazanımlar, Delegasyon Başkanı İsmet İnönü’nün ödün vermediği konular ve ‘gizli madde’ iddialarının nasıl çıktığı konuşuldu. Antlaşmayı onaylayan Birinci Meclis’te yapılan sempozyumun devamı olarak pazartesi İsviçre’nin Lozan kentinde panel düzenlenecek. Sempozyumdaki bildirilerden bazı bölümler özetle şöyle:
#Lozan Barış AntlaşmasıOSMANLI Devleti döneminde kara ordusunda görevli, ‘Deli’ adı verilen süvarilerden oluşan, üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri ile dikkat çeken ‘Alabaş’lar, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 36 kilometre uzaklıktaki kırsal Şehriman Mahallesi’nde, her Kurban Bayramı’nın 2’nci günü yapılan şenlikle anılıyor. ‘Deliler’ birliğinin anıldığı şenlik, 200 yıldır sürdürülüyor.
#OSMANLI DevletiOsmanlı Devletinde farklı görevlerde bulunan pek çok birim bulunmaktadır. Bunlardan birisi de nişancıdır. Bu nedenle nişancının görevleri ve sorumlukları pek çok tarih severler tarafından araştırılmaktadır. Peki, nişancı nedir? Osmanlı'da nişancının görevleri ve günümüzdeki karşılığını sizlere detaylıca derledik.
#NişancıTekfur kelimesinin anlamı tarihi diziler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Türk akınlarından korunup, istiklallerini muhafaza etmek için Türklere çok miktarda vergi veren tekfurlar Bizans İmparatorluğu yıkılınca tamamen tarihe karıştı. Tekfur ismi, tarihte Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine veriliyordu. Peki, tekfur nedir, ne demek? İşte, tekfur kelimesinin kökeni hakkında merak edilen bilgiler.
#TekfurBu savaşta Gazi Ahmed Muhtar Paşa Doğu cephesinde, ama asıl Gazi Osman Paşa Plevne’de mağlup da olsa büyük bir askeri şahsiyet olarak sivrildi. İstihkâm düzeni tamamıyla yeniydi. Kuşatmaya direniş biçimleri sadece Türk tarihinde değil, Rusya tarihinde ve Balkanlar’ın tarihinde de unutulmaz yer etti. 5 asırlık hâkimiyeti mutantan bir biçimde hafızalarda saklayarak Bulgaristan’dan çekildi.
#YAZARKim Milyoner Olmak İster isimli yarışma programının son bölümünde, bir yarışmacıya sorulan soru merak uyandırdı. 30 bin TL değerindeki para ödülüne sahip olan soru şu şekilde: Osmanlı Devleti'nde "imrahor" adlı görevliler sarayda hangisinden sorumlulardı? İşte, o sorunun yanıtı haberimizde...
#İmrahor Ne DemekCumhurbaşkanı Avn'ın Osmanlı aleyhindeki açıklamalarına sosyal medyadan yüzlerce tepki geldi. Lübnanlı tarihçi Prof. Dr. Cundi, Osmanlı Devleti'nin Lübnanlılara karşı şiddet uyguladığı yönündeki açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
#Mişel AvnKırım Savaşı’nı bir diplomatik başarı olarak değerlendirmek durumundayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun diplomatları ve ordusu Rusya’yı 21 yıl için durdurmuşlardır. Bu süre, 19. asırda çok önemli bir süredir. Bu süre içerisinde Osmanlı askeri teşkilatı da daha büyük atılımlarla savunmasını geliştirebildi, bilhassa kurmay sınıfını iyi yetiştirebildi.
#YazarOsmanlı Devleti'nin üç kıtaya hükmetmiş ülke en geniş sınırlarına ulaşmış haliyle kalsa milli futbol takımı nasıl olurdu. İşte Osmanlı A Milli Futbol Takımı'nın muhtemel turnuva kadrosu. Maalesef Hırvatistan yok. O yüzden Rakitic ve Modric gibi yıldızlardan mahrum kaldık.
#EURO 2016Safiye Sultan kimdir? Başrollerini Beren Saat, Hülya Avşar ve Ekin Koç’un paylaştığı Muhteşem Yüzyıl Kösem’de Safiye Sultan, Ahmed’i tahttan indirmek için darbe yapıyor. Son bölümünde darbe yapması ile çok konuşulan Safiye Sultan, tarihte kimdir?
#Safiye SultanBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#Bilecik18 Mart mesajları Çanakkale Zaferi resimleri ve sözleri, günün anlam ve önemini vurgulamak için büyük önem arz edecek. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi resimli mesajlar, şiirler ve sözlerle kutlanacak. Bir milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadelenin unutulmaz hatırası olmak bakımından insanlık tarihinde eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi'nin 110. yılına özel şiirler okullarda ve törenlerde günün anlamını vurgulayacak. Dünyanın en büyük ordularının kara, hava, deniz ve denizaltı unsurlarıyla saldırıları karşısında; çok sıkıntılı bir dönem geçirmekte olan Osmanlı Devleti’nin gerçekleştirmiş olduğu büyük direnişi simgeleyen bu özel günde Çanakkale Zaferi ile ilgili mesajlar ve sözler de paylaşımlarda tercih edilecek. En güzel, anlamlı, farklı resimli 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri ile mesajlarını haberimizde bulabilirsiniz.
#Çanakkale Mesajları2025 Çanakkale Zaferinin kaçıncı yılı araştırmaları günün anlam ve önemini tekrar anımsamak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi tüm yurtta etkinlikler ve törenlerle kutlanıyor. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm şehitleri saygı ve şükranla anıyoruz. Okullarda ve etkinliklerde 18 Mart Çanakkale Zaferi şiirleri, mesajları ve sözleri ile günün anlam ve önemi vurgulanıyor. Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılmıştır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde destan olarak nitelendirilmektedir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile büyük bir zafer elde edilmiştir. Peki, 2025 Çanakkale Zaferinin kaçıncı yılı araştırmaları günün anlam ve önemini tekrar anımsamak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor? İşte, 18 Mart Çanakkale Zaferi tarihi, anlam ve önemi hakkında kısa bilgiler.
#18 Mart Çanakkale ZaferiÖze Dönüş Platformu 2025-2026 Döneminin Şubat Toplantısı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Biz kendimize özgü bir model ürettik. Yani bize ait değerleri de buraya koyduk. Şimdi bana diyorlar ki 'Niye bize özgü yapıyorsunuz?' Ben de diyorum ki 'Finlandiya'ya mı özgü yapayım, Singapur'a özgü mü yapayım, Güney Kore'ye özgü mü yapayım? Neye özgü yapacağım?' Biz zaten diğer 2 konuda uluslararası göstergelerle eşit durumda kabul edilecek bir müfredat oluşturduk. Yüzlerce rapor okuduk. Bilimsel araştırmalar yaptırdık. Uluslararası raporları okuduk. Bence uzun bir süreç neticesinde bu eğitim öğretiminin başında yani 2024-2025 Eylül eğitim öğretim yılının başında, 9 Eylül'de başladığında 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıflarda Türkiye Yüzyılı Marif Modeli ile başladık" dedi.
#Bakan TekinOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek parti faşizmi ve darbe dönemlerindeki gibi makbul olan ve olmayan vatandaş ayrımını asla tasvip etmiyoruz. Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçekleşen Dünya Müslüman İş Alemi MÜSİAD Fuarı ve Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Ekonomideki gelişmelere vurgu yapan Erdoğan, "Enflasyonda başlayan düşüş trendi hızlanarak devam edecek. Fahiş fiyatla mücadelemiz sürecek." dedi. Göç ve göçmen konusunun Türkiye için hassas bir mesele olduğunun altını çizen Erdoğan, "Suriye'de güvenli ortam gerçekleşince gönüllü dönenlerin sayısı artacaktır." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanOsmanlı İmparatorluğu ve Hollanda Krallığı arasındaki diplomatik ilişkilerde 5 asır boyunca önemli roller üstlenen Testa ailesinden Gaspar Testa’nın, Osmanlı Devleti’nde maslahatgüzarlığa başlarken padişaha sunduğu güven mektubunun bir nüshası, Amsterdam’da düzenlenen törenle Testa ailesinin üyelerine takdim edildi.
#Hollandaİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen konferansta konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Dünyanın her yerinde çatışma kültürüyle karşı karşıya olan insanlığın, Kıbrıs’taki barış ve huzuru tehlikeye atmak pahasına ‘Birleşik Kıbrıs Avrupa Birliği’ne girecek, daha ekonomik bir geleceğe yürüyecek’ oyunlarına gelmemesi lazım. Bizim garantör ülkemiz anavatan Türkiye Cumhuriyeti’dir" dedi.
#Samsun3 metre yüksekliğindeki devasa bloklar, üzerinde jiletli teller... Hemen dibinde derin hendekler. İHA’lar havadan, İKA’lar karadan devriye atıyor. Mehmetçik, 2 bin 350 rakımlı hudut hattında 7/24 gözünü tetikten ayırmıyor. Hedef düzensiz göç, kaçakçılık ve terörist sızmasını sıfıra indirmek...
#GöçmenCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Kürsüde tarihi bir konuşma yapan Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin geçen hafta yaptığı 'terör son bulsun' çağrısına destek vererek "Devlet Bey, vatan sevgisinin, milliyetçiliğin ne olduğunu ne manaya geldiğini en açık şekilde izah etmiştir. Son çağrılarını bu çerçevede okuyanlar tarihi fırsat penceresini görmekte ve heyecanlanmaktadır. Bu cumhuriyet Türk'ün de Kürt'ün de cumhuriyetidir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Bizim Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki bölücü örgüte ve terör baronlarına hiçbir çağrımız yoktur." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanOsman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#SergiTBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Açılış konuşması yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı TBMM olarak birlik beraberlik içinde emin adımlarla ilerlemeliyiz." dedi. TBMM Genel Kurulu, İsrail'in Lübnan'ı işgal girişimi ve bölgede yaşanan gelişmelerin ele alınacağı, hükümetin bilgilendirme yapacağı görüşmeler için kapalı oturuma geçti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail'in Lübnan'ı işgal girişimi ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin milletvekillerini bilgilendirecek.
#TBMMMehmed Fetihler Sultanı oyuncuları ve konusu izleyenlerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Tarihi dönem dizisi olarak TRT1 ekranlarında yayınlanan Mehmed: Fetihler Sultanı 2. sezonuna 24 Eylül Salı akşamı başladı. Osmanlı Devleti’nin en önemli padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in hayatını ve İstanbul’un fethini konu alan Mehmed: Fetihler Sultanı oyuncu kadrosunda yeni sezonda Korel Cezayirli, Erdal Küçükkömürcü gibi isimler katıldı. Dizinin 2. sezon ilk bölümünde Sultan Mehmed, Konstantiniyye kuşatması için hazırlıklarını hızla sürdürürken, Baltaoğlu'nun önünde çözülmesi gereken kişisel bir sorun çıkacak. Peki, Mehmed Fetihler Sultanı oyuncuları kimler, konusu ne? Mehmed Fetihler Sultanı yeni sezon oyuncu kadrosunda kimler var? İşte, tam kadro ve karakterler.
#Mehmed Fetihler Sultanı OyuncularıYaklaşık 3 ay aranın ardından ülke genelindeki yaklaşık bir milyon 200 bin öğretmen ile 20 milyon öğrenci yeniden okullarıyla buluştu. Eğitim öğretim yılının ilk gününde, sevinç ve heyecan bir arada yaşandı. Bu yıl öğrenciler ilk derse ‘Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu’ konusuyla başladı.
#MEB